Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
puzl - помощник
Здравейте,

Закупих парцел в София, в който има незаконна стоманобетонна конструкция за двуетажна къща на около 25-30 години(по спомени на съседи).Има изградени фундамент и две плочи, които за моето любителско око изглеждат сравнително добре, например няма течове на втория етаж от плочата над него въпреки липсата на покрив. Квадратурата е от 96 кв на етаж. Вариантите са ми да бутна съществуващата конструкция и да изградя нова или да достроя наличния строеж. Имам както юридически, така и строителен казус, но понеже е строителен форумът ме интересува дали някой е работил с конструктор който би могъл да извърши такъв оглед? Ако пък някой е минал по подобен път с подобна постройка също ще се радвам да сподели законовите процедури през които се преминава.

p.s. BLUEPUPIL видях едно твое мнение относно това какъв прегледа е необходимо да се направи при покупка на стара къща, как да се изследва фундамент, арматури и т.н. но не намирам бутон за лични съобщения.
MamaMy - майстор
Как пък го измисли това, че форумът е строителен? Този форум няма нищо общо с платформата за търсене на майстори освен собственика и сървъра. :roll:
puzl - помощник
пон ное 25, 2024 3:26 pmMamaMy написа:
Как пък го измисли това, че форумът е строителен? Този форум няма нищо общо с платформата за търсене на майстори освен собственика и сървъра. :roll:
Ами намираме се в този раздел, Сторителство -> Къщи и затова така предположих, но не съм запознат с форума като цяло и за първи път пиша/чета. Иначе аз не търся специалисти в момента, а потребители на форума ползвали услугите на такива специалисти, които могат да препоръчат, както и какво точно е включвала услугата. Предполагам, че цената на прецизно конструктивно обследване би лишило от икономически смисъл реконструкцията на сградата, но също чух от авторитетен архитект мнението, че щом ми изглежда здрава една къща значи в действителност е такава. Със сигурност не бих тръгнал да реновирам сграда, която на мен лично ми изглежда здрава. От друга страна, ако в действителност е здрава, дострояването и би ми спестило доста средства.
Чираче - майстор
пон ное 25, 2024 2:41 pmpuzl написа:
Здравейте,

Закупих парцел в София, в който има незаконна стоманобетонна конструкция за двуетажна къща на около 25-30 години(по спомени на съседи).
Как реши, че е незаконна? Имаш ли някаква строително документация - Проект, Строително раррешение, Протокол за строителна линия и откриване на строителните дейности, и т.н.? Ако няма, изискай ги от продавачите.
puzl - помощник
пон ное 25, 2024 5:35 pmЧираче написа:

Как реши, че е незаконна? Имаш ли някаква строително документация - Проект, Строително раррешение, Протокол за строителна линия и откриване на строителните дейности, и т.н.? Ако няма, изискай ги от продавачите.
Закупил съм незастроен поземлен имот от изпълнително дело. Предварително знаех от съсед че строежът е изоставен поради незаконосъобразност, но и от общината получих удостоверение за това в последствие.
Чираче - майстор
пон ное 25, 2024 7:11 pmpuzl написа:

Закупил съм незастроен поземлен имот от изпълнително дело. Предварително знаех от съсед че строежът е изоставен поради незаконосъобразност, но и от общината получих удостоверение за това в последствие.
Не знам точно какъв е казуса, но едва ли има някой, който ще започва строеж без никакви документи в 20век. Още повече, че етапа на строителство е вече на две плочи. Не се отказвайте, и проучете всички детайли.
puzl - помощник
пон ное 25, 2024 7:24 pmЧираче написа:

Не знам точно какъв е казуса, но едва ли има някой, който ще започва строеж без никакви документи в 20век. Още повече, че етапа на строителство е вече на две плочи. Не се отказвайте, и проучете всички детайли.
Аз нямам намерение да строя без документи, разрешителни и т.н. Въпросът е дали мога да използвам текущата конструкция като по обратен ред се снабдя с необходимата информация, както и с оценка за състоянието и. Ако е подходяща инвестиционния проект ще е съобразен с нея, но както казах за момента изключвам юридическата страна на въпроса и питането ми е относно обследването на сградата.
MamaMy - майстор
А как ще разбереш тези плочи армирани ли са и с каква арматура? Бетона да кажем може да се изпита. Кой проектант или архитект ще си сложи подписа върху проект с неизвестен скелет и основи. Нали ако утре падне на него ще му скъсат трътката от кеч.
puzl - помощник
пон ное 25, 2024 9:28 pmMamaMy написа:
А как ще разбереш тези плочи армирани ли са и с каква арматура? Бетона да кажем може да се изпита. Кой проектант или архитект ще си сложи подписа върху проект с неизвестен скелет и основи. Нали ако утре падне на него ще му скъсат трътката от кеч.
Затова търся конструктор който може да направи конструктивно обследване, за да се установят параметрите на строежа. Аз не търся някой, който да се подпише че сградата е наред, а някой който да установи дали това е така, включително с разрушителни проби ако е нужно.
LazarGanev - "Велик майстор"
пон ное 25, 2024 7:24 pmЧираче написа:
пон ное 25, 2024 7:11 pmpuzl написа:

Или се майтапиш, или си наивен, или се подиграваш с пит!ащия! Доколкото те познавам, предполагам, че е третото. Към автора на темата -
отдавна не съществува процедура за узаконяване на незаконна постройка, дори и да имаш конструктивно становище, но пък всички видяхме, че в тази държава има поне един човек, за когото няма невъзможни неща :cool:

Тема "Стоманобетонна конструкция" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: