Здравейте! Казвам се Асен, от Ботеврад и съм нов във форума. Предстои ми цялостно реновиране на стара къща, наследена неотдавна от дядо ми. Като пълен аматъор, предварително се извинявам, ако задавам безмислени или глупави въпроси, като не се притеснявам от евентуални критики, напротив дълбоко бих оценил всичките ви мнения и съвети. По същество, къщата е построена през 1964, което я прави на точно 60 години, като е разположена на един етаж, с мазе отдолу, а квадратурата на основата е 80кв.м. Дебелината на външните стени е 30см. Няма плочи и колони, само носещи стени, като досега няма никакви пукнатини по стените. Над първия етаж има таванско помещение, което някога е оставено на груб строеж. Няма бетонна плоча, само гредоред и сгур, като гредите се показват над сгурта. Състоянието на гредите е добро. Заради малката квадратура на първия етаж и по-ниския таван в мазата, бих искал да построя две малки спални в средата на таванското помещение (детска стая и такава за гости), като за целта ще се наложи повдигане/надзиждане на покрива с около 60см, тъй като понастоящем билото му е около 2.5м., което значително намалява обитаемото пространство (заради скосяването). Беше ми подсказано, че заради частичното ютилизиране на подпокривното пространство, е възможно да се размина без отливане на плоча и колони, а само армировка и цимент, което теоретично би трябвало да издържи товара на две малки стаи (10-12кв.м. всяка). Моето питане е дали това мнение е адекватно или задължително трябва да се леят плоча и колони? Процесът по узаконяване не ме притеснява толкова, колкото желанието ми да избегна излишни дейности, които единствено биха коствали пари и време, без особена добавена стойност, но същевременно сигурността ми е приоритет и бих искал да отговарям на законодателство, стандарти и изисквания. Благодаря предварително за мненията ви!
Последна промяна от Minkov88 на чет фев 08, 2024 6:42 pm, променено общо 3 пъти.