Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
hertpo - напреднал
Колеги,продавам един апартамент и искам да си направя къща около 100м2 в собствено УПИ в Пловдивско.
За целта събирам информация за актуални цени на монолитно строителство и на така наречените дървени къщи.
Преди 5-6 месеца правех такова проучване,но цените вече май са нагоре :?
До колкото чувам цените и на монолити и на сухо строителство вече се изравняват.
Та,колко би струвало приблизително изграждането на монолитна къща на един етаж около 100 м2 в собствено УПИ до мазилка/шпакловка със средно качествено матряли???
Да мога да си направя поне някаква сметка.
Ще се вместя ли в 700-800 евро м2?Терена е чист,без денивелация ,с голямо лице към улица.
За дървените навремето гледах HONKA но са скъпи.
schuldiner - майстор
Не мисля, че последната година има увеличение на цените. Нито на труда, нито на материалите. Но пък предвид повсеместния дефицит на хора, все повече колеги се презастраховат с по-дълги срокове или някаква сумичка за подизпълнител, ако нещо се обърка.
Категорично може да се постигне тази цена за едноетажна дървена къща, а без особени притеснения и за масивна. По съвременни стандарти, но без излишен лукс...

Аз си правя наблюдения и прогнози за себе си, за да знам горе-долу какво да очаквам... Като период за строителство бих казал, че не е най-добрият, но и не е лош, по средата без очаквани катаклизми. За кредитни условия - зле към много зле.
Virtex - майстор
нед фев 11, 2024 4:47 pmschuldiner написа:
Не мисля, че последната година има увеличение на цените. Нито на труда, нито на материалите.
За материалите може и да няма, но труда е в небесата за довършителни работи. Ако включват в цена на кв.м. може и да няма видима или да има компенсация спрямо паднали цени на материали ( а такива има ), но ако се прави отделно, режат през кръста.
nelina_london - специалист
Съгласна съм с Virtex .Грубият строеж едва ли е поскъпнал ,но довършителните ....
Току що дискутирах с позната оферта за лепене на перваз от камък на къща (доста линейни метри ) - 100лв/л.м. само за труд . :shock:
Може да се влезне в посочената цена само при правилно и икономично планиране .Все пак 70-80 хил.€ не са кой знае колко .Като се стартира от проект и документации и се премине през груб строеж +дограма +ел и ВИК + изолации ,шпакловка и замазка ...
Вижте някакви актуални цени на кофраж ,бетон ,арматура ,зидария ,покривни работи .Така може ориентировъчно да се скалъпи цена .
kr1100 - майстор
нед фев 11, 2024 12:05 pmhertpo написа:
Колеги,продавам един апартамент и искам да си направя къща около 100м2 в собствено УПИ в Пловдивско.
За целта събирам информация за актуални цени на монолитно строителство и на така наречените дървени къщи.
Преди да си направиш горната сметка провери колко ще те оскубят за проекти и после колко за съгласуване на проектите и откриване на строителна площадка в общината , че и там цифрите не са за пренебрегване. Яко дране.
Ама до проектите има още подводни ями - Енергото и ВиК то със становища, а са изключително бързи и дране.
nelina_london - специалист
Пловдивските общини не са толкова меркантилни като Софийска .В повечето от тях не идват и за откриване на строителна площадка и за УВЕ . По-евтино минават документите в общината ,но ако се хване най-ниската цена на проект,после излиза солено .На толкова некадърни проекти от Пловдивски проектанти съм се нагледала ..
Иначе ,само последната документация за УВЕ - геодезично заснемане + доклад енергийна ефективност (не съм сигурна дали се прилага за къщи под 100м2) + проверка за съответствие и безопасност на ел мрежата ,прави 1000лв .Таксата за УВЕ преди 2 години за нашата община бе около 600лв .
schuldiner - майстор
перваз 100 лв./м.л. труд...
Да пробваме една сметка... Ако са двама - един бърка, другият лепи - и правят по 5 метра на ден, това са 500 лв. Умножено по 22 раб. дни са 11000 лв. Механизация-амортизация-транспорт-ала-бала да речем 1000 /ама бах таз машина с месечна амортизация 200-300 лв.!/. Печалба за боса 25% чисти - остават 7500 за бруто заплати на двама. Значи няколко променливи - или не са двама, а повечко, или не правят дори по пет линейни метра на ден, или шефът си нормира печалбата на 50+ процента... Или някой е спал с отвити крака на отворен прозорец :-D :-D :-D

Шегичките настрана, съвсем нормални са си цените спрямо миналогодишните, ама трудно се намират правилните хора. То винаги е било трудно, обаче дефицит за общаци поне нямаше...
nelina_london - специалист
Така пресметнато ,се оказва че цената е съвсем нормална :shock:
Само че , двама души налепят первазите на цялата къща за по-малко от ден .Говорим за 30тина л.м. Тогава , цената на ден става доста грубичка . И все пак ,не са дошли конкретно за первазите ,правят и изолацията ...
schuldiner - майстор
Често се шегувам, че е нормално нещо, което аз го правя за ден ден и струва примерно 500 лв., при братовчедите да е три дена четирима за 1500. Щото нали, отстрани гледано даже не съм се уморил, а те горките... голямо чудене, голяма мъка. По вложените усилия заслужават повече!
Лошо е като стане дума за нещо по-сложно, примерно за ел-инсталация - и десет човека по десет дена няма да наподобят приличен краен продукт...

За цените съм сериозен. В момента предлагането на работна ръка и на обекти е изравнено. Замисли се как често се изкривява ту в едната, ту в другата посока. Нито е чак такова предлагането на изгодна работа, нито пък можеш да си избираш изпълнителя и цената (както преди десетина години). За мен са нормални цени с много плавна тенденция за дефицит на работници.
Киррил - специалист
Реално плащане за основен ремонт на 90 квадрата апартамент в София с материали на фирмата - около 80000лева без ДДС. Не е супер лукс - подмяна на ел инсталация, нови плочки в банята и коридора, боядисване стени, ламинат по стаите.

Тема "Цена на къща 2024" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: