Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Имакак - напреднал
Здравейте.
Много пъти се е случвало при несигурност да чета и препрочитам статии и мнения във форума и това ми е помогнало да избегна някой грешки при ремонта на различни помещения, заради което благодаря на всички тук които съветват адекватно и дават решения на възникнали проблеми. Сега обаче съм се захванал с нещо доста по-комплексно и ще имам нужда от вашата помощ.
Та на въпроса. Искам да си направя сам покрива на къщата. Имам всички необходими инструменти и машини. Имам и опит в правенето и поправянето на няколко двускатни. Тук обаче става въпрос за трискатен покрив два от които са трапци. Ще пусна и подробни чертежи. Въпросът ми е дали дебелината на столиците маиите поповете и ребрата са достатъчни или пък са твърде дебели. Покривът е върху контур на къщата 1015см х 1153см., с бетонов пояс с височина 70см и широчина 20см. Наклонът и 15°. Билната столица е с размер 14х16см, междинните столици са 14х14, столиците над бетонния пояс са 14х14, поповете 14х14, ребрата са 6х12 и са разположени през 60см. Стряхата е 90 см, но след като се направи външната изолация ще остане 80 см. Връзките снадките между гредите ще се паднат върху поповете и столиците.
Другия въпрос който имам е следния:
Задължително ли е ребрата да се сключват в било над билната столица? Тъй като при това положение ще изгубя 10 см от височината под билната столица, а искам да използвам максимално височината в подпокривното пространство. Виждал съм решения при които ребрата стигат до страничната повърхност на столицата и се захващат за нея - направил съм чертеж. Това какви конструктивни рискове крие за покрива с този наклон от 15°, и при тази постановка. Въобще хората с опит нека съветват как да постъпя. Благодаря предварително!

Прикачен файл

3-1.jpg

Прикачен файл

2-1.jpg

Тема "Покрив на къща" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: