Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
adfed - специалист
Здравейте! Искам да си построя нещо като навес, но не съвсем :) Ще се намира пред тази част (антре), която е с двата винкелни прозореца. Със същата широчина (3.20) и напред макс. до 3.50 м. Самия навес искам да е затворен, но максимално светъл, примерно остъклен и евентуално нещо пластмасово прозрачно за покрив, или пък голяма капандура. Впоследствие под един или пък и двата винкелни прозореца ще се избие стената, за да се свърже в едно с антрето.

Изображение

За начало има проблем е с покрива на антрето, който е самостоятелна плоча (~3.40х1.40м) на която козирката е в лошо състояние.

Изображение

Мисля да я махна (козирката). Отляво на антрето има пристроена баня, която е с отделна плоча. Имаше течове по връзката между двете плочи, затова временно е покрито с етернитите. Покривът на основната къща е ремонтиран, на гредоред.

Имам нужда от съвет как да се направят тези покриви - двете плочи и навеса, така че да изглежда добре и да не е толкова накърпено.
joro_kem - специалист
аз бих направил дървена конструкция над съществуващите плочи, с дървени колони в ниската част пред антрето, покрита с керемиди, като продължение на ската на покрива.
adfed - специалист
Да, и аз бих, но си мисля, че няма как да се спази необходимия наклон за керемиди. Също така ръба на основния покрив е много близо до плочата. Банята пък на практика е разположена шахматно на основния покрив.
joro_kem - специалист
тогава с двускатен навес. наклона не е проблем, имаш достатъчно височина.
adfed - специалист
Може би снимката подлъгва. Сега измерих, между плочата и челната дъска има 12 см. С 1.40 дълбочина идва наклон към 5 градуса, ако е правилна сметката, което е много малко. Основния покрив не искам да го пипам. Каквото е, трябва да влезе под него.

Чакам с нетърпение, макар че все пак се надявам на отговори от друго естество :)
съб май 04, 2024 10:50 amБако_Патъра написа:
...парцуцата им е дошла вповече.
ср апр 17, 2024 4:13 pmТрифон П.Трифонов написа:
ср апр 17, 2024 4:05 pmn_a написа:
Здраве да е!
Изображение
Още един виртуален ред- да не окъсаме по средата на работата!
Пости са, но ще свършат, а където е текло, пак ще тече.
Баксана, ще има едно малко и за теб, но ако слушкаш- хапченцата първо!
Прикачен файл:
IMG_20240417_160913.jpg
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на съб май 04, 2024 11:30 am, променено общо 1 път.
Чираче - майстор
Моето предложение - махаш всички компроветирани плочи и каквото ти пречи. След това правиш метална конструкция за пространство колкото прецениш. Отгоре слагаш термопанел с минимален наклон, колкото да се стича вода. За станите също. Ако не ти харесва визията на термопанела на стените можеш да го измажеш или облицоваш както прецениш и ти харесва. По тоя начин ще има термоизолирано помещение. И забравяш за течове и градушка завинаги.
adfed - специалист
Благодаря, но аз съвсем не искам термоизолирано помещение, а по-скоро оранжерия за хора, долепена до къщата :) Нещо като покрита веранда. Или едновремешните бабешки остъкления. Ето съвсем примерна снимка от нета. Първоначално дори може да е затворено с онези дебелите найлони.

Изображение

Ще стъпва на бетонни стъпки, а конструкцията ще е дървена - металната ми е извън възможностите.

---
Намерих и снимка отвън на някакъв вариант, който доста наподобява моите условия

Изображение
miliad - майстор
И какво?
Към бившето стълбище да престроим навес, за да го превърнем в стая после.
И в кой момент ще започне да пропада, както пристроената баня?
adfed - специалист
Не знам. Все пак говорим за една сравнително лека конструкция от дърво и стъкло. По принцип къщата е изградена върху скала и няма причина нещо да пропада.

Тема "Навес, но не съвсем и много питанки" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: