Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте, предстои ми ремонт на вътрешен коридор на къща. Коридорът е с размери около 4 на 2 метра, близо половината от площта на стените се състои от прозорец и 4 дървени врати с каси. Стените са доста напукани и на места мазилката се изрони, идеята ми е да облепя целият коридор с фибран от 2 до 4 см с помощта на полиуретанова пяна за изолация, да го дюбелирам и върху него а да залепя ламинат, пак със пяна. Също така се колебая дали да облепя тавана с фибран или стиропор, тъй като ми казаха, че със фибрана щяло да се получава конденз.

Въпросът ми е някой правил ли е нещо подобно и дали резултатът би бил сполучлив?
Бако_Патъра - специалист
Миналата година направих почти същото. Коридор 4 х 2, външните стени налепих с 5ца фибран и пяна, само че вместо ламинат налепих корк на ролка директно върху фибрана с лепило за гипскартон. А на тавана сложих чамова ламперия с каменна вата 5 см. Няма конденз, жената го харесва, значи и аз съм доволен. И при теб ще стане, въпроса е дали ще ти харесва ламинат върху стена. Според мен не е грозно, но ламината трябва да е с фуги.
Спести си фибрана или стиропора вътре- остави го за отвън/отгоре!
Почти същото е, като в пролетен ден да облечеш ветровка на голо, лепейки го вътре. Ще се потиш и ще лепнеш.
Ако под ветровката имаш лека поларена блуза, пак ще се потиш, но няма да лепнеш и ще го има дишащият ефект, както ако топлоизолацията е отвън.
Много хора го възприемат като пропускане на влагата, което е погрешно. Влагата се абсорбира в стените/поларчето или се освобождава обратно в помещението при проветрение.
Когато лепя с пяна, дюбелите ги поставям за да не придържам докато залепне окончателно. Бързо се случва, но не мога да вися за всеки лист по 10-15 минути.
Когато не съм на въже и имам време, дюбели ползвам само ако трябва някъде да ми прибере.
Ако избереш да лепиш ламинат на стените, обръщай внимание на всяко парче, до окончателното втвърдяване на пяната! Колкото и да казват, че не раздува, раздува си. Просто се налага леко да се попритисне тук- там.
Ако не си го правил, просто по внимателно и ще се получи.

Бако е избрал по правилните материали.

Тема "Поставяне на ламинат върху XPS на стена" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: