Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте. Ще правя пристройка към стара кирпичена къща, в момента правя чертеж. Интересувам се, колко големи и дълбоки трябва да са стъпките, размери на колоната, отстояние между колоните. Засега мисля стъпката да е 50 Х 50 Х 40см на дълбочина 70см, над нея колоната да е 280см и отгоре свързващ трегер между колоните 25 Х 30см. От стъпката до ниво „0“ колоните да са свързани с основи на пристройката. Цялата пристроена площ ще е 10м Х 7,70м.Ще е само един етаж, като тавана ще го правя или на гредоред, или на стоманени профили. Към едното или другото ще хвана гипскартон и ще изолирам с минерална вата.
Последна промяна от Aleksandar Kolev на пет сеп 27, 2024 3:22 pm, променено общо 1 път.
Ето първоначален изглед:

Прикачен файл

Screenshot 2024-09-27 113814.png
Screenshot 2024-09-27 113814.png (64.19 KиБ) Видяна 527 пъти

Прикачен файл

Screenshot 2024-09-27 113413.png
Screenshot 2024-09-27 113413.png (20.79 KиБ) Видяна 527 пъти
mrsch66 - специалист
Искаш да минеш метър да не плащаш ама не става :-D .За сметките е нужно геоложко проучване на терена и статик дето да ти сметне тежеста на сградата-пристройката от покрива надолу за да ти каже какви основи и какво да правиш, а дълбочината е на незамръзваща точка на терена. Другия начин е да правиш каквото си наумиш и да се надяваш че няма да стане белята .Успех в сметките. :?
пет сеп 27, 2024 3:36 pmmrsch66 написа:
Искаш да минеш метър да не плащаш ама не става :-D .За сметките е нужно геоложко проучване на терена и статик дето да ти сметне тежеста на сградата-пристройката от покрива надолу за да ти каже какви основи и какво да правиш, а дълбочината е на незамръзваща точка на терена. Другия начин е да правиш каквото си наумиш и да се надяваш че няма да стане белята .Успех в сметките. :?
Просто заглавието на сайта е такова - „Направи си сам“, и на форума също. Ако беше „Повикай си някой да ти го направи“, би имало резон в отговора ТИ. [-X
MamaMy - майстор
Не всичко "направи сам" е разрешено от закона. За много неща дори самата държава не търпи "конкуренция". :razz:
gogo7777 - майстор
Предстои ми садене на лоза и направа на асмалък на 4 циментирани пилона. Трябва ли да викам геолог и проектант, щото ако не се фане лозата асмалъка ще го направя на къща?
ivanovbg - майстор
пет сеп 27, 2024 3:43 pmAleksandar Kolev написа:
Просто заглавието на сайта е такова - „Направи си сам“, и на форума също. Ако беше „Повикай си някой да ти го направи“, би имало резон в отговора ТИ. [-X
Ти май мислиш, че между направи сам и проектирай сам няма разлика. Та никой не ти казва да не копаш и отливаш сам по проекта. Нека ти го сметнат професионалисти, пък ти си го направи сам. Иначе с въпроси как се прави кофраж, колко бетон ще ми трябва и какъв... , заповядай. Все пак къща правиш, не барака.
gogo7777 - майстор
пет сеп 27, 2024 10:15 amAleksandar Kolev написа:
Здравейте. Ще правя пристройка към стара кирпичена къща, в момента правя чертеж. Интересувам се, колко големи и дълбоки трябва да са стъпките, размери на колоната, отстояние между колоните. Засега мисля стъпката да е 50 Х 50 Х 40см на дълбочина 70см, над нея колоната да е 280см и отгоре свързващ трегер между колоните 25 Х 30см. От стъпката до ниво „0“ колоните да са свързани с основи на пристройката. Цялата пристроена площ ще е 10м Х 7,70м.Ще е само един етаж, като тавана ще го правя или на гредоред, или на стоманени профили. Към едното или другото ще хвана гипскартон и ще изолирам с минерална вата.
Давай смело. Твоя начин е перфектен. Броя колони предполагам ще ги съобразиш сам.
пет сеп 27, 2024 5:14 pmivanovbg написа:
пет сеп 27, 2024 3:43 pmAleksandar Kolev написа:
Ти май мислиш, че между направи сам и проектирай сам няма разлика. Та никой не ти казва да не копаш и отливаш сам по проекта. Нека ти го сметнат професионалисти, пък ти си го направи сам. Иначе с въпроси как се прави кофраж, колко бетон ще ми трябва и какъв... , заповядай. Все пак къща правиш, не барака.
Аз съм на 67 години, много съм видял и много съм правил... Мисля, че имам право да попитам и да получа отговори, които касаят темата. Относно „професионалистите“ - не всеки имащ диплома или професионалист си разбира работата. Има много „професионалисти“, които не могат да стъпят на малкия пръст на истински майстор. В момента исках да получа отговори и мнения, нека са различни и аз да реша кого да послушам. В други форуми, касаещи електро и радиотехниката съм давал много съвети, надявам се добри, давал съм достатъчно информация, за да може питащия да си свърши работата възможно най-добре. Обаче, в един момент няколко човека ми излизат с трика - дай пари за да ти свършим работа... Мисля, че ще намеря начин, да измеря дълбочината на замръзване и сам. За мене беше полезна информация, че стъпките се отливат по -дълбоко. Колкото за натоварването, теглото на конструкцията, мисля, че не е толкова трудно да се пресметне, все пак се използва само елементарна математика. За почвата проучих някои неща, доколкото разбирам, е ливадно канелена, тежко-песъчлива глинеста... Надморската височина е 238м според Гугъл. Най-вероятно ще трябва да знам колко килограма на квадратен сантиметър ще са необходими за тази почва, не съм сигурен, затова питам... Ако някой иска да помогне, ще съм му благодарен. Приемам съвети от всеки добронамерен майстор или желаещ да помогне. За жалост, засега получавам отговори само от от желаещи да ми свършат работата,вместо от такива, които искат да дадат съвет. Моля, ако нямате мнение или не желаете да помогнете, не коментирайте. Старата кирпичена къща, към която ще правя пристройката е правена от Майстори, няма план, няма геодезически, геоложки и археологически проучвания за строежа ѝ, издържала е над 80 години и сигурно ще издържи още толкова, просто ми е малка. Ако някой даде съвет как вместо с бетон да правя пристройката с кирпич, ще взема непременно съвета му под внимание. Но моля още веднъж, само добронамерени съвети! :)
mrsch66 - специалист
Те старите майстори дето са строили кирпичената къща са се учили от грешките на по старите майстори и са знаели на това място как да построят.Кирпича е паянта и при земетресение играе кючек и пак стои стоманобетоновата конструкция се държи по друг начин .Самите колони имат няколко точки на огъване и осукване според височината а като гледам си напляскал биглите по цялата височина на еднакво растояние.Това нещо ще има ли някъкви основи,плоча които ще поемат част от теглото или ще стои само на няколко колони. Статиката на една сграда се смята от горе на долу колко ще тежи покрива зависи от избора на собственика теглото на стени,мазилки ,тавани подови настилки плюс процент мебелировки и други и стигаш до заветното число на което трябва да направиш основата за която питаш

Тема "Бетонни колони със стъпки и трегери" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: