• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
dobriq313 - напреднал
Здравейте,

В момента не съм в БГ за две седмици, по общински проект бе подменена тръбата за чиста вода минаваща под улицата. Обаче проекта не покриваше разклонението от главния водопровод до водомера.
Платих да го направи майстор чешмеджия + човек за изкопната част от около 2-3 метра.
Изпратиха ми снимки за свършената работа.
Не зная дали да се притеснявам от свършената работа.
Тръбата е положена на около 20см дълбочина. Това няма ли да замръзне зимата (планинско градче )?
Прикачен файл:
IMG_20241013_183823.jpg
шоп - майстор
Ще замръзне.
То дори напоследък както няма зими в Бг все има 10-14 дни с Т до -10-15 градуса и земята замръзва.
За да си спокоен 60 см, а най-добре 80 см и тръбата в изолация.
dobriq313 - напреднал
пон окт 14, 2024 5:23 amшоп написа:
Ще замръзне.
То дори напоследък както няма зими в Бг все има 10-14 дни с Т до -10-15 градуса и земята замръзва.
За да си спокоен 60 см, а най-добре 80 см и тръбата в изолация.
Благодаря за включването в моята тема.
От това се опасявах и аз, че ще замръзне на 20см дълбочина. Явно са взели парите и претупали работата. Трябва като се прибера да го направя още веднъж. Жалко.
Само не се сещам как да го направя, като по уличния водопровод вече тече вода под налягане. Как мога да го направя.
LazarGanev - "Велик майстор"
... и тръбата в изолация.
Тръбата в никакъв случай не трябва да е в изолация;в земята, това е голяма глупост! За какво е тази изолация? Тя няма да я опази от замръзване, но като замръзне, ще я "опази" от размръзяване😀 . От снимката не става ясно дали това плитко влизане не е старата тръба или са пускали изцяло нова. Мисля, че задължително трябва да се смени изпълнителя! На този един метър, който се вижда на снимката има волни или неволни поне 3 грешки:
1. Плитко положена тръба
2. Използване ма неподходяща тръба ППР вместо ПЕВП (PEHD). ППР е трошлив и лесно се чупи при улягане на пластовете или при замръзване
3. Използване на изолация. Като замръзне - просто чакаш да дойде пролетта😀
Абсолютно несериозно изпълнение, колкото да се вземат парите. Това не е майстор, не го наричай така, използвай неутралната дума "изпълнител".
Хубавото е, че имаш тротоарен кран, можеш да си спираш водата и да го правиш наново
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Ако скоро ще се връщаш, да не зариват дупката... Където е забита врътката ;-) директно и хоризонтално трябва да стигне до твоята шахта... Дръж си обецата, да те предпазва занапред
dobriq313 - напреднал
пон окт 14, 2024 6:18 amLazarGanev написа:
... и тръбата в изолация.
Тръбата в никакъв случай не трябва да е в изолация;в земята, това е голяма глупост! За какво е тази изолация? Тя няма да я опази от замръзване, но като замръзне, ще я "опази" от размръзяване😀 . От снимката не става ясно дали това плитко влизане не е старата тръба или са пускали изцяло нова. Мисля, че задължително трябва да се смени изпълнителя! На този един метър, който се вижда на снимката има волни или неволни поне 3 грешки:
1. Плитко положена тръба
2. Използване ма неподходяща тръба ППР вместо ПЕВП (PEHD). ППР е трошлив и лесно се чупи при улягане на пластовете или при замръзване
3. Използване на изолация. Като замръзне - просто чакаш да дойде пролетта😀
Абсолютно несериозно изпълнение, колкото да се вземат парите. Това не е майстор, не го наричай така, използвай неутралната дума "изпълнител".
Хубавото е, че имаш тротоарен кран, можеш да си спираш водата и да го правиш наново
Отговарям.
Общинският проект е само за магистралните водопроводни тръби. От магистралния водопровод до водомера на къщите е лична инициатива или свързват магистралният със старото, съществуващо разклонение към водомера.
При мен, къщата граничи с тротоара и разстоянието до водомера е под 3 метра. Старата ни тръба от къщата до магистралния водопроводе е била на около 1.2 - 1.4 метра дълбочина.
На снимката се вижда новата тръба, положена в "специална" изолация - така са казали на майка ми.
Добавям снимка на това как влиза тръбата в къщата след плъзгащата врата от началото на темата
Прикачен файл:
Messenger_creation_94C52026-A80E-4615-BE77-CC017F78D560.jpeg
Прикачен файл:
Messenger_creation_0914814A-F5FE-44BE-B4A4-A5D2946AA607.jpeg
ZMeyGorianin - майстор
Лазар ти е отговорил в три точки и сигурно е прав. Аз ще ти дам пример с моето изпълнение. Тръба ППР в изолация от пореста гума, т.е. както е при теб. Дълбочина в земята "една лопата" - около 30 см. До сега /20 г. от полагането/ без замръзване и проблеми. Температурите са стигали до минус 22-24 градуса.
Djack - специалист
Масово хората си мислят, че изолацията "топли"! Масово хората не знаят, че една изолирана тръба , която не се използва често зимата, ще замръзне с 3 минути по-късно от тази, която е гола!
MamaMy - майстор
Попаднал си на общаци които са гледали само от страни и сега се правят на майстори. За тази цел се ползва полиетилен и дори няма нужда от инструменти. Трябва обаче мисъл и липса на мързел. :)
  • 1
  • 2

Тема "ВиК положена външно тръба" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: