• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Svetoslavoff1 - майстор
Здравейте,
Почнах да ремонтирам частично бетоннте пътеки и околовръст на селското къще. Бихте ли препоръчали материал за запълване на разширителните фуги? Ширина 10-20мм, тук-таме и по-малко, но по-широки няма. Дълбочина - колкото успях да почистя с водоструйката, но да речем 5-7-10см.
На открито са.
Благодаря!
aleksnp - специалист
Аз използвах полиуретанов салам.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Пълнят се с цимент+пясък, не много силен. Отвреме на време се префугира.
Е, ако ти е малко фугата, пълни с каквото искаш
Идеята е, фугата да е по-слаба от плочата, та да ремонтираш фуга, не плоча
Svetoslavoff1 - майстор
Aleksnp, мислех за полиуретана, ти от колко време го ползваш за външни фуги? Струва ми се разумен избор, дано да има и по-дълъг "живот"
N_a, не трябва ли материалът за запълване да има известна еластичност? Нали затова се наричат разширителни, дилатационни фуги.
Преди време на едни други фуги ползвах битумен мастик. В началото добре, но след няколко години изветря, изгоря, напука се и се поизрони.
Chapara, бих бил много благодарен да прочета и твоето мнение!
chapara - майстор
нед окт 13, 2024 7:43 amSvetoslavoff1 написа:

Chapara, бих бил много благодарен да прочета и твоето мнение!
Svetoslavoff1, ще бъда кратък и лаконичен
https://www.masterhaus.bg/bg/product/19 ... teni-0-5kg

https://stoichkovi.bg/%D0%91%D0%BE%D0%B ... 0%BA%D0%B3.

За залепваането по добре за бетона имаше лепило с което се маже бетона, на хелметексова основа, може и това:
https://www.zebra-bg.com/bg/produkt/%D0 ... %BA%D1%81/
Работил съм някога с бригада за напрва на торкрет по язовирни стени и фугите за да няма теч се обрабитваха така и с това.
Полиуретанивия уплътнител също е добро и скъпо решение. Имам преки наблюдения от 12 години, външно, не е мръднало. Бих направил комбиниран метод. Пълнене с болкит, набиване с чук и дървено трупче и фугиране от горе с полиуретанов уплътнител. Може би за вечни времена.

Лаконичността отиде по дяволите, но дано съм бил поне малко полезен🙂
MamaMy - майстор
Полиуретана е точно за тази работа. Спокойно ще надживее цимента ако го положиш правилно, но цената е висока, а твоите фуги ...
По принцип при отливането се слага 1см стиропор. Като изсъхне цимента се махат 1-2см от стиропора и се заменя с полиуретан. при полагането се оставя леко да надстърча. При съхнене се свива. Не е лошо да ограничиш с хартиени ленти. Цапа много и няма чистене. Вземи си сив на цвят.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Ами... Плочите са вечни, от време на време префугираш. Нарича се поддръжка!
Въпрос на време и най-вече на пари е с какво ще фугираш. ВСИЧКИ ФУГИ ИСКАТ ПОДНОВЯВАНЕ
chapara - майстор
Пътеките не са ли гол бетон :?
Svetoslavoff1 - майстор
Chapara, не малко, а много ми е полезно споделеното от теб, за което благодарско!
Предвид търсене на ценово по-щадящ вариант - пълнеж и завършващ слой полиуретан. Предлагаш за пълнеж болкит. Май се подхвърля нещо такова из мазата и все не ми даваше сърце да го изхвърля при поредното подреждане :), та му е дошло времето.
Мама, бях слагал стиропорени ивици навремето при отливането на бетона, бяха запечатани с каквото съм имал, но водоструйката го "издуха" при подготвителното миене. Благодаря за напомнянето за "отсичане" двустранно на фугата с хартиено тиксо. Осигурено е.
N-a, нали точно подновяване правя, но все пак май не е все едно да се подновява на няколко години или примерно на 10г. Та затова и потърсих съвет във форума за материали .
chapara - майстор
П.С. Болкита се отпуска с по висока температура, слънце и най вече в съд с топла вода ( гореща ).

Мисля че фугата е добре да е 2 - 5мм. по ниска, да може водата да оттича и да е предпазена от ходенето по пътеката. За чистене от полиуретана аз полсвам най успршно ацетон, а за заглаждане нещо от сорта на Веро.
Последна промяна от chapara на нед окт 13, 2024 2:16 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за разширителнии фуги" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: