Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
pit55 - напреднал
Здравейте колеги, предстои ми изграждането на двускатен покрив на къща 12х8.3м. По проект имам попове през 2 метра, подпокривното ще е използваемо – надзит 1.4м, искам пространството от долу да е максимално отворено, за това ще се отклоня от проекта.

Желая да ползвам ребра 7х20см, разстояние от било до пояс (надзид) е 4,5 метра, не желая междинни столици. Междуребрие 60см- център
Наклон на покрива 26*, натоварване на РЕБРО 150кг/м (изчислено от таблиците на Руди =D> )
Билната греда ще премоства 12м, като ще е подпряна на две места през 4 метра.

Моля за съвет за избор на греди билна, столици и ребра. Насочил съм се към просушен импрегниран материал от една известна фирма в Ракитово.
Моля за съвети, критики, препоръки :)
Чираче - майстор
Използвай метални двойноТ профили с по-голям инерционен момент. А който не зне какво е инерционен момент, да потърси с Гугъл.В момента не ми се четат лекции.
gogo7777 - майстор
Билната греда ако е суха и качествена повече от 20х20 не е необходимо. Ребрата са ОК. Поповете (в твоя случай подпорите) не по-малко от 20х20 и стабилно "спънати".

Стомана не е нужна според мен.
:drinkers:
pit55 - напреднал
пет фев 14, 2025 6:14 pmЧираче написа:
Използвай метални двойноТ профили с по-голям инерционен момент. А който не зне какво е инерционен момент, да потърси с Гугъл.В момента не ми се четат лекции.
Метал бих използвал в комбинация с дърво за билната греда- въпрос на изчисления и себестойност.
gogo7777 написа:
Билната греда ако е суха и качествена повече от 20х20 не е необходимо. Ребрата са ОК. Поповете (в твоя случай подпорите) не по-малко от 20х20 и стабилно "спънати".
Наистина ли е необходим размер 20 ширина, аз си мислех за нещо 20х12? Все пак разстоянието което премоства ще е 4 метра?
Гредите които ще лягат на пояса, с какво минимално сечение могат да бъдат? 12х12 мисля че е приемливо или греша?
gogo7777 - майстор
Ами сложи по-слаба билна. Писал съм, че повече от 20х20 не е необходимо.
За гредите на пояса 12х12 е добре. Как ще ги захванеш към пояса?

Тема "Двускатен покрив избор на дървен материал и цигли" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: