Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте,
Ремонтирам покрив на двуетажна къща, и майсторът и иска да направи надзид от Итонг 25 см и върху него желязобетонен пояс 30 см. Покривът е двускатен 90м2. Къщата е с плоча между 1ви и 2ри етаж, но не и между 2ри и покрив.
Удачно ли е да се използва Итонг? Покривът ще е с керемиди.
Поздрави,
hidrazin - майстор
Тухли. Никакъв Итонг. Тоя да не е накакъв ман...ал?
И да не е, просто иска да му е лесно а другото за теб.
Ама оня ще си е взел кинтите...

При надзид обикновено се увеличава височината на сградата.
По спомен това не може да се прави без съответните документи/разрешителни...
Пък и лесно се "хваща"...
:partyman:
chapara - майстор
Вероятни и зидано с пяна, не че не може, но на това невралгично място и за външно е абсурдно. Малко водичка при снеготопене + замръзване и си без надзид. После филма е без край и хепиенд. Толко е и покривджия :wink:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
чет май 01, 2025 12:14 amchapara написа:
Вероятни и зидано с пяна, не че не може, но на това невралгично място и за външно е абсурдно. Малко водичка при снеготопене + замръзване и си без надзид. После филма е без край и хепиенд. Толко е и покривджия :wink:
Да си изясня за една преателка, казваш, че може, но ако нещо го намокри, е проблем, така ли?
Как вода? Той зида се намира под покрива, стрехите са по 40 см а и непосредствено след полагане на пояса, ще се измаже от вън за защита от външни атмосферни фактори.
Питам защото съм виждал на няколко места да се прави така. Даже в съседното село изградиха цяла къща от Итонг.
Отделно двете стени са дълги по 6 м и общия брой блокчета е 20. Майсторът го предложи този вариант, за да се повдигне малко покрива и да стане използваем. Не му се плаща на час, т.е. не го прави да ми вземе пари. Исках да разбера предимства и недостатъци ако има хора изграждали по този начин. Знам, че се е прави с плътни единчки...но вече от къде такива... а и технологиите се променят както и материалите....Така или иначе ще се допитам и до конструктор
Изображение
което е препратка към

...и......както казва известен съфорумец- "Мисли малко!"
Последното шеговито, разбира се.
chapara - майстор
чет май 01, 2025 2:23 amn_a написа:
чет май 01, 2025 12:14 amchapara написа:
Да си изясня за една преателка, казваш, че може, но ако нещо го намокри, е проблем, така ли?
Много неконкретен въпрос🙄🤔
Baлepu - специалист
чет май 01, 2025 7:41 amNiklai написа:
Знам, че се е прави с плътни единчки...но вече от къде такива...
Например: от тук
Baлepu - специалист
чет май 01, 2025 2:23 amn_a написа:
Малко полезна сравнителна информация: :arrow:

Тема "Надзид от Итонг" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: