Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
enviro - специалист
Здравейте на всички, предстои ми скоро да започна фундамент за ограда, доста четох почти навсякъде в интернет не само в форума, но и в разни други сайтове гледане на клипове и прочие. Поради това че нямам толкова финансова възможност в момента, смятам да се захвана сам може и с някой приятел, но ако видя че няма да се справя ще търся човек да ми направи всичко.
За сега искам да си направя фундамент с дължина около 50м като за начало, с височина или позволените 60см, или 20-30см над почвата, района в който се намира имота е близко до Бургас.
Въпросите ми са следните колко дълбоко и широко трябва да се изкопае като за начало, и там където ще има колони всяка на разстояние около 2-2,5м трябва ли стъпките да са по големи?
При единият съседен имот парцела се пада с около 60см по ниско от моя, там как трябва да се подходи? Може би трябва да се изкопае доста повече или?
Ако при стъпките където ще са колоните се копае по широко това значи че ще влезна в съседните имоти и това един ден може да е проблем предполагам? Какви са вариантите евентуално?
Имам доста арматура която остана от един строеж на къща от роднина може би над 5 тона и смятам да я ползвам и да спестя ако е възможно част от желязото. Има стотици останали бигли ако не се лъжа с размер 20х20 или 22х22, (Предполагам за колоните) , бигли 60х21 ( те могат ли да се ползват за самият фундамент-изкопа, или трябва да излизат и над самата почва, защото има вероятност дълбочината да е и над 60см) както и доста прави пръти ф10 ф12.
Ако ми върши тази арматура през какво разстояние се слагат биглите за самите колонки, както и в самият изкоп, прътовете за колонките предполагам се слагат 4, а вътре в дупката 4 или повече трябва да има?
При самият изкоп какво е желателно да се направи на дъното преди полагането на арматурата, гледам някой слагат пясък на дъното, други фракция и го трамбоват, а има и хора които слагат положен бетон кое би било най удачно ? За този фундамент които искам да направя освен геодезисти да ми сложат колчета и да вляза изцяло само в моят парцел нужно ли ми е нещо допълнително от към документация?
Благодаря на всеки отзовал се предварително, може би има и други неща които ме интересуват, но за момента не се сещам и евентуално ще допълня и се извинявам ако нещо не съм си задал въпросите в правилният раздел и по правилният начин. :?
Снимката с фундамента е примерна
Прикачен файл:
Парцел.jpg
Парцел.jpg (76.91 KиБ) Видяна 1614 пъти
Прикачен файл:
resize_1200_600.jpg
gogo7777 - майстор
На проблемното място правиш едностранен кофраж без копаене. За успокоение тури арматура. Въпросният терен е само граница на имоти или е път?
enviro - специалист
[vbox][/vbox]
пон апр 28, 2025 6:36 pmgogo7777 написа:
На проблемното място правиш едностранен кофраж без копаене. За успокоение тури арматура. Въпросният терен е само граница на имоти или е път?
Не не е път, само граница е от всяка страна с имоти, само по снимката отгоре това бялото е път, като има и тротоарна част, макар че не прилича на тротоар :D :?
А няма ли опасност нещо да пропадне към въпросният имот? :?
gogo7777 - майстор
Ами действай. :-D
Имай впредвид, че евентуално в последствие може оградата да се наклони малко. Зависи от терена.
enviro - специалист
пон апр 28, 2025 6:49 pmgogo7777 написа:
Имай впредвид, че евентуално в последствие може оградата да се наклони малко. Зависи от терена.
точно това ме притеснява, да не дойде време да се наклони, няма ли начин да се избегне това евентуално накланяне
gogo7777 - майстор
пон апр 28, 2025 7:12 pmenviro написа:
точно това ме притеснява, да не дойде време да се наклони, няма ли начин да се избегне това евентуално накланяне
С "яка" арматура......просто правиш фундамент. Ама трябва ли чак такива мерки за една ограда :?
enviro - специалист
пон апр 28, 2025 7:20 pmgogo7777 написа:
пон апр 28, 2025 7:12 pmenviro написа:
С "яка" арматура......просто правиш фундамент. Ама трябва ли чак такива мерки за една ограда :?
просто искам да стане добре, а не след някоя друга година да се наложи да се прави на ново :?
gogo7777 - майстор
Ами да се включат разбиращите. Аз само ръся акъл :wink:
hidrazin - майстор
Стана ясно че ... нищо не ти е ясно.
пон апр 28, 2025 5:36 pmenviro написа:
...с височина или позволените 60см...
От къде ги изкопа тези 60см?
Това за 60см важи само ако ще правиш ажурна ограда към съседите.
Ми вземи най-накрая да напишеш точно каква ограда мислиш да правиш.
При единият съседен имот парцела се пада с около 60см по ниско от моя, там как трябва да се подходи?
Е как да се подходи? В този участък оградата от към твоята страна не трябва да е по-висока от 160 сантиметра...
Демек оградата ти измерена от терена на комшията не трябва да е по-висока от 220 санта.
За този фундамент които искам да направя освен геодезисти да ми сложат колчета и да вляза изцяло само в моят парцел нужно ли ми е нещо допълнително от към документация?
Ми след като уточниш какво точно мислиш да правиш, чак тогава и адекватни отговори.
Иначе за по-лесно - ЗАКОН за Устройство на Територията
Член 151 и най-вече Член 48 ...
ПРИЯТЕЛСКИ СЪВЕТ - Преди да почнеш каквото и да било, говори със съседите. И тримата. Културно и внимателно.
:partyman:
P.S.
Какво да действа бре като нищо не е ясно?
Може да му трябва строително разрешително. Може да му трябва съгласие от съседите. Може и двете да не му трябват...
Ма зависи от ЗАВИСИ-то. :-D
Ограда се започва с междусъседски разговор. При съгласие нещата са ясни.
Ако се прави едностранно, то е само в границите на собствения имот.

Тема "Запитване относно фундамент за ограда на двор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: