• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
BeTaTesTeR - специалист
Здравейте,
Имам да правя навес с размери 3.60м х 3.60м, замислил съм един дизайн, но не съм сигурен дали ще са достатъчни профилите, които съм замислил да ползвам. Знам, че никой не може да каже с точност без да се смята, но все пак ако някой има опит с метални конструкции ще се радвам да ме ориентира.
В четирите края се слагат кухи квадратни профили 80х80х4 за вертикални греди. За покрива мисля да ползвам Т-профил 60х60х7. Две парчета по 2.5м ще ги заваря едно към друго под ъгъл, а в ъгъла ще заваря някаква планка или профил, така, че да стане нещо като буквата "А", напречната планка ще ги държи да не се разчекнат при прилагане на натиск отгоре. По една такава буква "А" заварявам за всяка двойка вертикални греди. След това отвън по катетите на А-то заварявам по 3 парчета от всяка страна студено огънат П-профил 120х50х4, този профил на практика ще премости тези 3.60м и ще свърже двете А-та. Точно тук ми е притеснението дали ще издържи този профил на 3.60м.
Върху профилите ще се сложи сандвич панел и това е, остава само снега. Става въпрос за Перник, тук кой знае колко сняг не пада, 20-30см обикновено. Но да речем, че паднат 50 см най-мокрия сняг, това са около 400кг/м2, дали ще ги издържат П-профилите?
За Т профила почти нямам притеснения, от върха до вертикалната греда ще се паднат към 2м и ще оставя още 50 см да стърчат като стреха след гредата, така, че на 2м не мисля, че ще се огъне този профил.
Нещо такова като на снимката, но в по-малък мащаб:

Изображение
Чираче - майстор
По описанието според мен не е най-удачната конструкция. И НЕ, няма да издържи! Покривните профили ще се огънат. А между колоните няма ли да сложиш по един "Х" за странична устойчивост? Аз не бих направил навеса по тоя начин.
BeTaTesTeR - специалист
Тогава освен вместо по 3 да сложа по 4 покривни профила от всяка страна за да се разпредели натоварването и да не е само един профил в средата.
Хиксове няма да слагам, няма как, ако сложа това означава да се провирам през тях всеки път като отивам под навеса. А и хиксове се слагат когато е затворена постройка със стени. Тогава вятъра може да окаже значителен страничен натиск върху стените, а при мен всичко ще си е отворено и вятъра ще си минава.
gogo7777 - майстор
Яко преоразмеряване е това. Само от към броя на ребрата съм скептичен.
:drinkers:
BeTaTesTeR - специалист
Тоест 3 ти се виждат малко ли? А 4? Предполагам и теб те притеснява премостването на тези 3.60м? Откъм подпирането на сандвич панела няма да има проблем и през 1.5м да са, стига да не поддадат П-образните профили.
А и хиксове се слагат когато е затворена постройка със стени.

чет май 22, 2025 10:11 amMarcelina202 написа:
А и хиксове се слагат когато е затворена постройка със стени.

Не съм съгласен. Хиксове се слагат навсякъде за странична устойчивост. Който предпочита клатеща се конструкция, може и да не ги слага.

ср май 21, 2025 12:27 pmBeTaTesTeR написа:
Тогава освен вместо по 3 да сложа по 4 покривни профила от всяка страна за да се разпредели натоварването и да не е само един профил в средата.
Хиксове няма да слагам, няма как, ако сложа това означава да се провирам през тях всеки път като отивам под навеса. А и хиксове се слагат когато е затворена постройка със стени. Тогава вятъра може да окаже значителен страничен натиск върху стените, а при мен всичко ще си е отворено и вятъра ще си минава.
Щом знаеш, защо питаш тук? Направи я както си решил, и после питай - Ама защо не издържа конструкцита?
gogo7777 - майстор
Ветроопорите ги сложи хоризонтално на покрива. Не е задължително да са "хиксове". За страните сложи по още една хоризонтална греда между колоните и направи ферми.
пишман_майстор - майстор
Точно с ферми ще стане добре.
  • 1
  • 2

Тема "Идея за навес с метална конструкция - ще го бъде ли" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: