• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте,

Границата между моят и съседния имот минава по стената на къщата ми, където има дренажна лента (пояс), която предотвратява проникването на вода в основите. В момента лентата е леко разрушена, а съседът ми планира да засипе и допълнително да я увреди, за да си направи градинка. Моето основно притеснение е, че с времето това ще застраши стабилността на стената, тъй като поливането и дъждовната вода ще проникват в основите.

Макар лентата да попада в неговия имот, мога ли да го задължа да я възстанови или поне да не я нарушава? Ако той откаже, имам ли право дори сам да извърша ремонта? Има ли законова основа, на която да се опра в този случай? Също така, каква е допустимата ширина на лентата – в момента е около метър? Спорим колко да е широка. Според него е достатъчно, че сега по ръба има 20см нахвърлена замазка на земята.

Ще се радвам на всякакви съвети!

Благодаря!
LazarGanev - "Велик майстор"
Единият от двама ви е наглец! :cool:
Николов Н. - специалист
Защо този дренаж е направен в чуждия имот? Твоите права са до оградата. От там на татък е въпрос на разбирателство и добра воля.
пон юни 02, 2025 8:55 amНиколов Н. написа:
Защо този дренаж е направен в чуждия имот? Твоите права са до оградата. От там на татък е въпрос на разбирателство и добра воля.
Няма ограда, няма и добра воля, сякаш.
Николов Н. - специалист
Един колега казваше: " Няма какво да спорим Излизаме в коридора ,сбиваме се и който е прав ще победи." :lol:
пон юни 02, 2025 8:55 amНиколов Н. написа:
Било е един имот на двама братя. С времето е разделен, като границата е моята задна стена на къщата.
Николов Н. - специалист
В такъв случай остава добрата воля.: ракийка,салатка....! И после -ако стане: оправяш си дренаж, помагаш му да си направи от горе лехи и...
miliad - майстор
Ако не се лъжа нямат право да ти отказват достъп за ремонт на имота
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз не прочетох заотказ за достъп, но прочетох, че търси начин да задължи комшията да му поеме ремонта за негова сметка :cool:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Дренажна лента в съседен имот – какви са правата ми?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: