Здравейте, имам къща строителство 64-68 година. Къщата е на два етажа, тухла с циментова плоча над всеки етаж и между мазето и първия етаж. Основата би трябвало да е бетон, с камен зид до средата на мазето и нагоре тухли. В мазето има бетонни колони в ъглите до първия етаж и трегери под етажа. Когато къщата е била строена е имало много плитки подпочвени води и се е получавало наводняване на мазето. В следствие на това след няколко години наводнения на мазето, дядо ми е взел решение да излее още 50 см цимент/бетон ( не съм сигурна точно) върху основите и сега мазето ни е високо едва 1,50 м-1,70 м и е супер неудобно.
Въпросът ми е някой дали е бил в такава ситуация. Възможно ли е да се разбие допълнителните 50 см, които са правени или да се примирим, че е неизползваемо общо взето. Струва ли си труда или по-скоро има шанс да се получат повреди нагоре по етажите - в момента по къщата няма видими пукнатини, но с годините и изчезването на подпочвените води, има слягане на почвата по двора. Също ако някой е наясно и има препоръка към какъв специалист да зададем въпроса, ще бъда благодарна. Разполагаме с чертежите на къщата по принцип.
Въпросът ми е някой дали е бил в такава ситуация. Възможно ли е да се разбие допълнителните 50 см, които са правени или да се примирим, че е неизползваемо общо взето. Струва ли си труда или по-скоро има шанс да се получат повреди нагоре по етажите - в момента по къщата няма видими пукнатини, но с годините и изчезването на подпочвените води, има слягане на почвата по двора. Също ако някой е наясно и има препоръка към какъв специалист да зададем въпроса, ще бъда благодарна. Разполагаме с чертежите на къщата по принцип.