• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
lz1wvm - специалист
Здравейте
Интересува ме как се прави зидарията с въздушна междина между зидовете.Интересува ме как се правят връзките между зидовете,плочата между етажите дали се прави върху двата зида или само върху единия.Колко трябва да е въздушната междина и други тънкости.Това което знам е че дебелия зид трябва да е от вътрешната страна.
Поздрави

Прикачен файл

Scan10084.JPG
Scan10084.JPG (83.07 KиБ) Видяна 5356 пъти
srceko74 - специалист
колега lz1wvm немога да разбера вапроса,до колкото разбрах искаш да направиш въздушна камера. двата зида са автономни и не се свързват, ако нямаш плоча отлята 1-во зидаш външния зид,2-ро отливаш плочата да лежи на зида,3-то от вътрешната страна на зида облицоваш с 4см. стереопор или минерална вата и оставаш 1-1,5см.ваздушно простанство,след което зидаш вътрешния зид и го захвашташ за излятата плоча. така се прави въздушна камера. надявам се такъв да е бил вапроса ти :2thumbs:
Илиян Илиев™ - майстор
И да спомена, че дебелия зид е от външната страна, а не от вътрешната. Преди да поставиш изолацията измазваш с около 1 см вароциментов разтвор. Тогава вече както е споменал колегата си зидаш по-тънкия зид и после мажеш и шпакловаш или каквото там си решил да правиш.
lz1wvm - специалист
Малко трудно го обясних но за това пуснах и картинка.Не трябва ли двата зида да се зидат едновременно,като се поставят свързващи тухли.А плочата да лежи само на вътрешния зид(ако лежи на външния се получавало термомост).И защо трябва дебелия зид да е отвън.
Илиян Илиев™ - майстор
Тук го правят така като съм ти описал. Първо изливат всички плочи. После зидат външния зид от по-дебелите тухли. След това мазане, колкото да не се виждат тухлите. Следва изолация по избор на клиента и тогава зидане с по-тънките тухли.

Някои дори правят външния зид с около 5 см по-навън от плочата. По този начин на всички колони и плочи се иззидват тухли с тази дебелина и бетона остава зад зида. Това може би е за избягване на термомоста, но със сигурност по този начин се избягват и напуквания по външната мазилка в последствие.
Domashen_maistor - специалист
Илиян Илиев написа:
Някои дори правят външния зид с около 5 см по-навън от плочата. По този начин на всички колони и плочи се иззидват тухли с тази дебелина и бетона остава зад зида. Това може би е за избягване на термомоста, но със сигурност по този начин се избягват и напуквания по външната мазилка в последствие.
И тъй като и аз така го правих навремето, мойте мангали като изкривиха зида се наложи не само изолацията да е между зидовете /както я полагах/ но и отвън - за изравняване. Така, че теоритиците да знаят,че наистина е добре, но на практика " си требе добри майстори" :lol: .
Иначе при мен конструкцията беше от два зида на единична тухла, които на всеки 60 см /колкото е полегналия лист фибран/ тухлите се захващат с арматурни скоби. По-скъпо излиза, и заради единичните тухли и заради два пъти плащането на труда. Сега температурните колебания почти не се усещат.
lz1wvm - специалист
Между зидовете смятам да не слагам изолация.Искам да питам на какво разстояние се остават свързващи тухли между зидовете и защо дебелия зид трябва да е отвън.
Поздрави
panalov - специалист
Външните зидове са по дебели ,защото студа идва отвън и тухлите за това имат повече камери за да спират студа колкото могат.
null - специалист
Нещо не схващам смисъла на това дето дебелия зид да е отвън.
Аз мисля, че трябва да е отвътре и май така го бях гледал някъде.
Външния зид и въздуха между двата зида изолират вътрешния по-дебел зид от преките влияния на външните температури. Вътрешния по-дебел зид акумулира топлината на помещенията.
Гледах преди време по някоя от телевизиите в Англия как строят. Вътрешен по-дебел зид, на който лежат и плочите (абе май нямаше плочи, а си беше на гредоред), малко разстояние, което обаче не запълваха с нищо и външен (една тухла) зид чисто декоративен. Отвън неизмазан.
Аз обаче не съм строител и само вися пред телевизора :)
lz1wvm - специалист
На мен пък ми казаха,че дебелия зид е по инертен(температурно) и трябва да е от страната с по малки изменения в температурата(демек от вътрешната страна)
  • 1
  • 2

Тема "Зидария" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: