Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
jonathan - помощник
Привет!
Тъкмо видях напредък с новия апартамент и едни стари дяволи се появиха. За 5 години от сто и малко апартамента на 10тина им е паднала до сега мазилката на таваните (и си е едни добри 5-6 см). Тъкмо имаше малко затишие и днес- кръв. Слава богу съседката и детето и са добре.
Та...решил съм, че ще правя нещо по въпроса, въпреки че при мене изглежда и на вид и на дупчене здраво. Мисля си да затворя всичко с окачен таван директно без разстояние (кликове за ЦД ли се казваха или си измислям?!?). Наблюденията при съседите са, че мазилката директно се отлепя на огромни парчета и остава чистичък бетон, а не се напуква и рони/ здрава е като смес, но връзката с плочата е зле явно.
Как мислите, дали ще има ефект, а ако не дай боже падне, ще трябва ли да махам гипсокартона да чистя или ще издържи?
ArturDent - Почти Безобиден
Може и да издържи, но ако не падне ще ти провисне картона. Ще стане на вълни.
При 5-6 см дебелина все пак става въпрос за едни 50 - 100 кг. на кв.м.!
Знам, че не ти се кърти, но ти си решаваш.

П.П. Щом е ново жилището, то си има гаранция. Можете да искате строителя да ви направи ремонта (30 дни), а и обезщетение за кървищата. Е разбира се, ако междувременно строителя не е фалирал.
Говори със строителя, като ти откаже, се обърни към Комисията за защита на потребителите. Може и през сайта им. Не боли!
jonathan - помощник
Благодаря за отговора!
Ми то е построено преди около 5 години и не знам колко и дали все още има гаранция. Ще разпитам съседите дали са предприели нещо. Фирмата не е фалирала ама е на път.
Хич не ми се кърти при положение че имам плочки и всичко е боядисано и тъкмо щях да слагам ламината. Мисля да пробвам да "предобря" конструкцията и да се надявам, че самото захващане на профилите през мазилката за плочата ще задържи достатъчно. Освен ако някой твърдо не ме разубеди...
ArturDent - Почти Безобиден
Наредба № 2 от 31 юли 2003 г. за въвеждане в експлоатация на строежите в Република България и минимални гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти написа:
Глава четвърта
МИНИМАЛНИ ГАРАНЦИОННИ СРОКОВЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИ СТРОИТЕЛНИ И МОНТАЖНИ РАБОТИ, СЪОРЪЖЕНИЯ И СТРОИТЕЛНИ ОБЕКТИ

Чл.20.
(1) За осигуряване нормалното функциониране и ползване на завършените строителни обекти и отстраняване на скритите дефекти след приемането им и въвеждане в експлоатация (ползване) се определят минимални гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти.
(2) Гаранционните срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти се определят с договора между възложителя и изпълнителя за съответния строителен обект и те не могат да бъдат по-малки от минималните срокове, посочени в тази наредба.
(3) Гаранционните срокове започват да текат от деня на въвеждането на строителния обект в експлоатация (издаване на разрешение за ползване или удостоверение за въвеждане в експлоатация).
(4) Минималните гаранционни срокове на изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти са:
1. за всички видове новоизпълнени строителни конструкции на сгради и съоръжения, включително и за земната основа под тях - 10 години;
2. за възстановени строителни конструкции на сгради и съоръжения, претърпели аварии - 8 години;
3. за хидроизолационни, топлоизолационни, звукоизолационни и антикорозионни работи на сгради и съоръжения в неагресивна среда - 5 години, а в агресивна среда - 3 години;
4. за всички видове строителни, монтажни и довършителни работи (подови и стенни покрития, тенекеджийски, железарски, дърводелски и др.), както и за вътрешни инсталации на сгради, с изключение на работите по т.1, 2 и 3 - 5 години;
............
Чл.21. Когато през време на гаранционните срокове след въвеждането в експлоатация (ползване) на строителния обект се появят скрити дефекти на строителния обект, споровете при непостигане на съгласие се решават по съдебен ред.
jonathan - помощник
Мерси!
Вчера изследвах таваните педя по педя и открих 2 кухини с размери около 40 на 40. И сега се чудя дали да оправя само тези части или само там да измисля таван? Ще отлепи ли и другаде или след 5 години вече няма как? Ако падне кухата част ще повлече ли и наоколо?
boreto1 - специалист
Бутай всичко от горе и си направи един окачен да ти е мирна главата :)
bulhomes2 - майстор
boreto1 написа:
Бутай всичко от горе и си направи един окачен да ти е мирна главата :)
=D> Чиста работа. Тъй и тъй ще правиш таван, сега да му трепериш ще издържи ли или не. С една тесла за един час каквото падне-падне. Другото явно няма да пада.

Тема "слаба мазилка/окачен таван ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: