Честно казано намерението ми е да мина малко по-тънко с плочите.Имам намерение да ги заменя с плоскости от стиропор. Хем на гредореда ще е по-леко, хем на джоба. Но размерите на стиропора са 50/100 см., та дали ще мога нещо да направя ...
Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
SMITH 357
- специалист
426 мнения в "Въпроси относно монтирането на окачени тавани"
sporttaxi
- помощник
Здравейте братя интересува ме как на вече готов таван от ГК мога да си направя фигури и по конкретно как се монтират профилите на вече готовия таван, щото само с рапиди не хваща здраво. Знам за дюбелите за ГК ама това ще е голяма играчка и много много дюбели. Помагайте....
KnauFer
- специалист
sporttaxi написа:Здравейте братя интересува ме как на вече готов таван от ГК мога да си направя фигури и по конкретно как се монтират профилите на вече готовия таван, щото само с рапиди не хваща здраво. Знам за дюбелите за ГК ама това ще е голяма играчка и много много дюбели. Помагайте....
Хващаш профилите за картона с винтове ,навити под ъгъл -като гледаш да не ги пренавиваш !
Дъното на фигурата задължително я хващаш с твърда връзка -т.е. основното ниво го разпробиваш докато се покаже бетона и хващаш окачвач за бетона,който преминава в CD хванато за дъното на фигурата.
полагаш лента на получения ъгъл м/у челото и основния таван и шпакловаш - ако направиш всичко това ,ти гарантирам че фигурата няма да мръдне никога !
housedoktor
- майстор
Имаш няколко начина sporttaxi.На готов таван можеш 1.да захванеш на профилите на готовия таван през картона с по дълги видове.2.Да ползваш дюбели,както си писал.3.Да ползваш рапидки за закрепване директно в ГК ,но без да се превъртат а и бих поставил и монтажно лепило на профила. Или комбинации от няколко метода ,което аз най-често и правя
Тани
- модератор
KnauFer ти е дал една идея , а аз ще допълня още няколко, които може да използваш, ако товароносимостта на скарата на тавана позволява добавянето на теглото на фигурата. По принцип за да не се смята, а и за по-голямо удобство при полагане на ватата, скарата се преоразмерява и позволява добавянето на допълнителта тегест в полследствие!
Нека започна със захващането на профилите директно за гипскартона. Черните рапидки
3,5х25%20(TN25) са подходящи за захващане на гипскартон в метален профил, но не са съвсем подходящи за обратното захващане на профоли в гипскартон! Може да се ползват , но само в краен случай!
Препоръчително е вместо тях да се ползват
тези - винт за гипскартон едра резба 3,9х25 - те хващат много по-добре в гипскартона и превъртат по-трудно. Въпреки това е невъзможно да хванат в гипскартона до такава степен, че да позволят на главата на винта да огъне ламарината на профила и да се скрие в нея, затова НЕ трябва да се завиват съвсем докрай, защото ще превъртят. Препоръчвам ти съвсем бавно да завиеше един винт докато превърти, за да усетиш кога трябва да спреш Останалите винтове трябва да са половин до един оборот по-малко завити Не се опитвай да завиваш главата докрай , защото се притесняваш да не провисне профила! Самата резба на винта се е захванала за ламарината на профила и по-скоро ще изтърве гипскартона, ако се опиташ да изтръгнеш профила захванат по този начин, отколкото винта да изтърве от профила.
Това завиване става рутина след няколко стотин или хиляди винта и при винтоверт с много добра спирачка винтовете се завиват до момент в който главата докосне винта. От опита който имам с помощниците си, предполагам, че това ще ти е много трудно в началото и ще ти предложа и методите, които ползвам, когато давам на някой абсолютно начинаещ да завива профили в гипскартон - най често при вътрешните ъгли , където се налага захващане на скарата за предстенната обшивка за вече готовите стена/таван от гипскартон. Има два начина в зависимост от наличните ти инструменти и качеството на гипскартона в който завиваш:
- с акумулаторен винтоверт с регулиране на въртящия момент - опитно регулираш въртящия момент до степен в която преодолява първоначалното пробиване на профила, но след това изключва, когато конусната глава на винта се опита да влиза в профила . Понякога при по-мек гипскартон това е непреодолимо условие!
- ако разполагаш с винтоверт с дълбочинен ограничител , просто настройваш дълбочината да е такава , че винта да се завива един оборот преди главата да е стигнала профила. Това е по-добрия начин за начинаещи, защото няма какво да объркаш. Просто няма как с такъв винтоверт да превъртиш винта!
А сега и за методите за захващане на дъното на фигурата. Ако скарата на тавана е изчислена точно на ръба и няма да понесе товара на фигурите или не знаем каква е скарата , тогава се използва метода от предишното мнение на KnauFer . В повечето случаи обаче тавана е преизчислен (обикновено защото въобще не е изчисляван
) и спокойно може да понесе фигури с не голяма височина - такива са почти всички декоративни фигури.
Ако широчината на фигурата е под 50см. то не се налага да и правим скара за дъното и то може да се хване директно само по периферията.
Ако широчината от 50 до 90см . то може да се направи скара само от CD профили наредени перпендикулярно на дългата част , без да се налага да ги захващаме с окачвач.
При по-големи широчини се налага скарата да се захване за тавана. Това може да стане по два начина:
- с директни окачвачи .Захващат се с рапидки в ПРОФИЛИТЕ на тавана. Ако двата странични отвора за захващане не са по дължината на CD профила на тавана и не е възможно захващане в двата отвора, то може да завием рапидките директно ПРЕЗ ламарината на окачвача , за да го захванем стабилно!
- с ленти от гипскартон . Изрязваме ленти от гипскартон с широчина равна на височината на фигурата . Захващаме UD профили по дължината на CD профилите на тавана , които се намират във фигурата , захващаме за тях вече изрязаната лента гипскартон и захващаме в долния и край още едно UD . Вече си имаме нивелирана и стабилна скара и ако сме оставили лентата да опре до челата на фигурата, то може да ги захванем и тях , като по този начин гарантираме правия ъгъл на челото спрямо тавана. По този начин фигурата става по-стабилна, ако това е от значение!
Ами това е засега.Ако има нещо неясно - питай!
ПП "Доктора" и той е ти е дал идея за залепване на профила докато съм писал! Според мен е излишно презапасяване, но от много глава не боли
Нека започна със захващането на профилите директно за гипскартона. Черните рапидки

Препоръчително е вместо тях да се ползват

Това завиване става рутина след няколко стотин или хиляди винта и при винтоверт с много добра спирачка винтовете се завиват до момент в който главата докосне винта. От опита който имам с помощниците си, предполагам, че това ще ти е много трудно в началото и ще ти предложа и методите, които ползвам, когато давам на някой абсолютно начинаещ да завива профили в гипскартон - най често при вътрешните ъгли , където се налага захващане на скарата за предстенната обшивка за вече готовите стена/таван от гипскартон. Има два начина в зависимост от наличните ти инструменти и качеството на гипскартона в който завиваш:
- с акумулаторен винтоверт с регулиране на въртящия момент - опитно регулираш въртящия момент до степен в която преодолява първоначалното пробиване на профила, но след това изключва, когато конусната глава на винта се опита да влиза в профила . Понякога при по-мек гипскартон това е непреодолимо условие!
- ако разполагаш с винтоверт с дълбочинен ограничител , просто настройваш дълбочината да е такава , че винта да се завива един оборот преди главата да е стигнала профила. Това е по-добрия начин за начинаещи, защото няма какво да объркаш. Просто няма как с такъв винтоверт да превъртиш винта!
А сега и за методите за захващане на дъното на фигурата. Ако скарата на тавана е изчислена точно на ръба и няма да понесе товара на фигурите или не знаем каква е скарата , тогава се използва метода от предишното мнение на KnauFer . В повечето случаи обаче тавана е преизчислен (обикновено защото въобще не е изчисляван

Ако широчината на фигурата е под 50см. то не се налага да и правим скара за дъното и то може да се хване директно само по периферията.
Ако широчината от 50 до 90см . то може да се направи скара само от CD профили наредени перпендикулярно на дългата част , без да се налага да ги захващаме с окачвач.
При по-големи широчини се налага скарата да се захване за тавана. Това може да стане по два начина:
- с директни окачвачи .Захващат се с рапидки в ПРОФИЛИТЕ на тавана. Ако двата странични отвора за захващане не са по дължината на CD профила на тавана и не е възможно захващане в двата отвора, то може да завием рапидките директно ПРЕЗ ламарината на окачвача , за да го захванем стабилно!
- с ленти от гипскартон . Изрязваме ленти от гипскартон с широчина равна на височината на фигурата . Захващаме UD профили по дължината на CD профилите на тавана , които се намират във фигурата , захващаме за тях вече изрязаната лента гипскартон и захващаме в долния и край още едно UD . Вече си имаме нивелирана и стабилна скара и ако сме оставили лентата да опре до челата на фигурата, то може да ги захванем и тях , като по този начин гарантираме правия ъгъл на челото спрямо тавана. По този начин фигурата става по-стабилна, ако това е от значение!
Ами това е засега.Ако има нещо неясно - питай!
ПП "Доктора" и той е ти е дал идея за залепване на профила докато съм писал! Според мен е излишно презапасяване, но от много глава не боли

wdas
- помощник
Здравейте,надявам се това да е вярната тема,защото идеята ми не е да си правя окачен тавам сам ,а от майстор, но имам 1-2-3 въпроса (общи).
1.Може ли самия "таван" да е само част от тавана тоест - леко издаден квадрат около 1,50х1,50м =2,25м2 в средата на тавана
като в него има 4 осветителни тела,а самите кабели за тока се взема от вече спуснатите такива за полилей ?
2.Ще се навие ли майстор да го направи за толкова малко?
3.Как да си направя сметка ,гипс картон/металните скелета или както се казват,и самите лампи (осветителни тела)
За гипс картона единствено видях цена от 6,70 при която пишеше 12,5/2000m и само мога да предполагам ,че 12,5мм е дебелината а 2х2м е самата плоскост?
Благодаря предварително на всички озовали се!
1.Може ли самия "таван" да е само част от тавана тоест - леко издаден квадрат около 1,50х1,50м =2,25м2 в средата на тавана
като в него има 4 осветителни тела,а самите кабели за тока се взема от вече спуснатите такива за полилей ?
2.Ще се навие ли майстор да го направи за толкова малко?
3.Как да си направя сметка ,гипс картон/металните скелета или както се казват,и самите лампи (осветителни тела)
За гипс картона единствено видях цена от 6,70 при която пишеше 12,5/2000m и само мога да предполагам ,че 12,5мм е дебелината а 2х2м е самата плоскост?
Благодаря предварително на всички озовали се!
Тема "Въпроси относно монтирането на окачени тавани" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература