• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
8180 - майстор
marian1 написа:
Е-е-е каза А, а не довърши - дай подробности де - ще е интересно, още повече, че и темата не се отклонява.
Ако това е към мен - доста дълго е, а и не съм сигурен доколко сам съм в час.
Най-общо.
1. Най-активни в материята са зад океана, където ползват много вата в леки конструкции - паропропускливи ("дишащи") сами по себе си. При монолитното у нас, самата конструкция изначално ограничава процеса в пъти, но понякога (главно вътрешна ТИ с вата) може да създаде проблем.

2. Традиционното решение от преди (10-20 год.) беше найлонът отвътре за паробариера, като процесите се моделираха/изчисляваха/описваха с някакви усреднени стойности за отоплителния период.
Признавам, това беше и мое "верую" и със сигурност имам постове в тази посока.
И тогава практическото правило беше - увеличаваща се паропропускливост откъм вътре-вън, което трудно можеше да се гарантира с оскъдното инфо, което имахме за материалите и всевъзможните "градски легенди" на търговците.
В резултат - лутахме се в двете крайности - "суперпрезапасяване" и отказ от "живот в пликче".
Търговците от своя страна започнаха да рекламират практически всичко за "дишащо" и направиха пълна "каша".
С две думи - т.2 касае основно разглежданото тогава "съхнене навън" в отоплителния период по усреднени данни за климата.

3. В по-ново време науковците (Америка/Европа) задълбочиха изследванията и моделите си в целогодишен план, като включиха и летния (при нас) период на осушаване.
Много често този процес върви отвън-навътре (през лятото, особено в климатизирани помещения) и традиционната паробариера го възпрепятства.

Тенденцията е материалите да се класифицират в това отношение - степен на паропропускливост и да се избягва "презапасяването" (по темата), до степен, в някои случаи, да се разглежда латексът (в интериора) като достатъчна паропреграда. Изобретяват се и материали с променлива пропускливост, за които още нямам обособено мнение.

И преди, и сега въпросът с "дишането" е на баланс в конкретен проект.

П.П. При по сериозен интерес, Термокалкулаторът на Марисан (в банера) би внесъл известна яснота по конкретен проект. Той е адаптиран към днешните (Европейски и БГ) Нормативи, от сериозен оригинал (коментиран във Форума), с добра база данни за материали в БГ и немалко теоретични анализи на тема влага в строителните конструкции. С минимални усилия е достъпен за "Направи сам" анализи.
Според мен.
marian1 - майстор
Да, въпроса беше към теб.
Благодаря за отговора - той дава отново насока и на разсъжденията ми, че мисля в права посока - изложени и в една друга тема, в която имаше дебати за паропропускливостта. Точно там и аз се съмнявах в преминаването на парите през стените - през латекс.
А сега, ти даваш сила на разсъжденията ми и към мазилките и слоевете от външната ТИ към вътрешната част. Ще отделя време за размисли.
Въпреки съмненията ми за боята, която в момента се предлага за латекс на варова основа - все още помня как изглеждаше едно време латекса - нищо общо със сегашният! Спомените ми, се следните - за вътрешно латекса когато се намокреше, набъбваше и се вдигаше на люспи. Няма да засягам фасагена въобще.
При това положение - ако погледнем класическата панелка ( голям процент от строителството в голям град ) ще стигнем до извода - отвън запечатани блокове с фасаген - стените от вътре ако са с латекс - всичко запечатано... оф мойта ме дразни - друг път ще разсъждавам - но общо взете се сещаш за картинката...
  • 1
  • 2

Тема "Монтаж на пароизолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: