Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
slavov82 - помощник
Здравейте,

Имам нужда от идеи как да направя топлоизолация на скосен таван подпокривно пространство. Не питам конкретно за изолацията, а по-скоро за монтажа и конструкцията.

Снимки на тавана

Тавана вече е завършен със гипсокартон. След 2 прекарани зими ми се струва че е наложително да се направи вътрежна изолация на тавана. Гипсокартона не съм го полагам аз, не знам как е изпълнен и какво има под него, може и да има някаква изолация. Моето желание е да не развалям вече направеното, а ако ще правя допълнителна изолация да е върху него. Вариантите са 10 см вата, скара от профили и отново гипсокартон или EPS/XPS и мазилка. Най-нежалания вариант е разваляне на съществуващия тавам и изграждане на ново.
EDI - майстор
Не виждам снимките, но като си представям нещата, конструкция, вата каширана с фолио било 10, било 15 см и отгоре затваряш.За мен е най-чистия, бърз и изгоден вариант без разваляне.Предполагам предния картон е правен свястно и цялата конструкция ще издържи още едно натоварване.
naster - майстор
Как ще се хванат окачвачи без да се раздигне картона поне частично? Доколкото придобивам представа, може да се затвори до нивото на гредите (ст. бет ми изглеждат) или малко под тях, за да намали топлопреноса. Ако покривът наистина е с бетонови елементи, аз бих го направил по цялата дебелина на гредите, т.е. 25-30 см вата с фолио точно преди картона.
шоп - майстор
пон сеп 16, 2019 12:53 pmslavov82 написа:
Гипсокартона не съм го полагам аз, не знам как е изпълнен и какво има под него, може и да има някаква изолация. Моето желание е да не развалям вече направеното, а ако ще правя допълнителна изолация да е върху него.
Ами ти не знаеш, а ние ли да знаем?
Разкърти малко на места или направи пилотни отвори. Ще разбереш сандвича и дали изобщо в сандвича присъства ТИ и паробариера.

Иначе съм 100% съгласен с @naster. Ако има височина правим таван до нивото на ст. бетонновите греди, бухаме яко вата с максимална Т изолация, една паропреграда, финиш и си свирукаме.
naster - майстор
При подобно емпоре, конвекцията на топлия въздух зимата сигурно се усеща като течение. Така че 25-30см изолация хич не са излишни, дори височината на емпорето го позволява без да отнемем от етстетическата стойност.
slavov82 - помощник
Благодаря за изказаните мнения. Мисля, но не съм сигурен, че гредите са стоманобетонни. Свързах се с човека който е правил тавана в сегашния му вид (възложителя, не изпълнителя), според него има 5 см вата между гредореда, нищо не спомена за паробариера. Не знам колко качествено и устойчиво е направена сегашната конструкция и дали би могла да понесе втора, струва ми се рисковано. За съжаление, изглежда че ще се наложи частично или пълно разкриване на тавана и изграждане на нов. Сега остава да намеря някой във Варна който да направи оглед и да даде оферта.

Тема "Топлоизолация на таван" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: