Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
шоп - майстор
Тани,
моля те да ми кажеш защо при 12 волта кабелите трябва да са дебели?
Тани - модератор
При 12 волта са необходими по-дебели и съответно по-скъпи проводници , защото тока е 20 пъти по-голям , отколкото за 230 V при една и съща мощност (ватове) на лампата. При първия ми проект с 12 лунички на 12 волта в хола на родителите ми имах глупостта да купя един трансформатор за всичките , за да не го монторам в тавана , а в една ниша. Първоначално бях сложил 2,5 мм2 мостов кабел , но последната луничка едва мъждукаше. Замених го с 6мм2 многожилен кабел и свързах и последната луничка с кабел за трафа , но пак не съм доволен от резултата . Можеш сам да си направиш изводите!
PLOCHKATABG - специалист
Тани написа:
При 12 волта са необходими по-дебели и съответно по-скъпи проводници , защото тока е 20 пъти по-голям , отколкото за 230 V при една и съща мощност (ватове) на лампата. При първия ми проект с 12 лунички на 12 волта в хола на родителите ми имах глупостта да купя един трансформатор за всичките , за да не го монторам в тавана , а в една ниша. Първоначално бях сложил 2,5 мм2 мостов кабел , но последната луничка едва мъждукаше. Замених го с 6мм2 многожилен кабел и свързах и последната луничка с кабел за трафа , но пак не съм доволен от резултата . Можеш сам да си направиш изводите!
Един траф за 12 лунички??? :shock:
шоп - майстор
Аз обикновенно слагам един траф от 150 вата за 4 лунички и ги връзвам с 2.5 мм многожилен кабел от стари авромобилни инсталации. Досега никога не е имало проблеми .
Ето тези ги направих миналата седмица. Две четворки и една тройка. Луничките са 12 волта 20 вата и са общо 11 бройки за едно помещение от 25 квадрата. Светят перфектно и са основно осветление.

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... c&start=45
Johny - майстор
Тани, не плаши човека с тези дебели поводници. Какви са тия 6 квадрата, какво е това чудо?! Четири лунички х 35W= 140W. При 12V това са малко повече от 11А. Проводник 1мм2 си ги държи спокойно. Вече 5 години ми светят 24 лунички на 12V. Шест групи по 4 на траф от 150W. Трафовете са на Vico, но се държат съвсем прилично. Разводката ми е мостовак 1мм2 и за 12V пак 1мм2 монтажен едножилен проводник. Трафовете струваха 8-9лв. и мисля, че цените не са се променили. Лампите са Siemens на 35W/12V и до сега съм сменил само 3. На другият ми обект бях сложил лунички по 50W, но смятам че те повече топлят, отколкото светят и за това ги замених с такива на 35W.
Тани - модератор
Тани написа:
! За 12 волтовите трябват доста дебели кабели освен трансформатори . Освен това трябва луничките да са на около метър около трафа , за да няма загуби и да светят еднакво. Една енергоспестяваща крушка 20 W осветява много по-добре от 10 лунички по 35 W с обща консумация 350W.

Всъщност луничките са 10 - не съм ги сметнал правилно 4 на дългата и 3 на късата стена по периферията на цялото помещение . Това прави около 20 метра кабел - можеш да пробваш какво ще се получи , ти поне разбираш от тези неща! Явно заради високата честота загубите са по- голями , но и за мен беше шок! Затова препоръчах за да са по-тънки кабелите - повече трафове на минимално разстояние от луничките. След като го научих по трудния начин и аз практикувам така :-D

Шопе , ако не представлява трудност , би ли пробвал да вържеш да виси една фасонка от тавана и на нея да свържеш една енергоспестяваща крушка 21 или повече вата или еквивалента и 100 или повече вата обикновена крушка. Пробвай само с луничките и след това само с лампата и кажи резултата. Разчитам на коректността ти , ако решиш да направиш експеримента! Да видим кое ще свети повече - 300 вата или 21 вата! Да не говорим за "удоволствието" да стоиш под тях в жегата :)
шоп - майстор
Тани, не споря, че енергоспестяващите крушки светят.
Луничките дават поле за изява и на едно помещение дълго 8 метра могат да се разполажат раздвижено.
Не мога да те разбера за каква жега говориш под луничките. 12 волтовите не греят.

Разбира се, че е по евтино с енергоспестяващи крушки, разбира се, че с лед светлини разхода на енергия е далеч по-малък. Просто всеки си прави сметка за първоначалната инвестиция.
Johny - майстор
В интерес на истината - греят, както всяка лампа с нажежаема жичка. Понеже дават по тесен сноп лъчи, a и рефлектора от зад, на по-малка височина се усещат на темето. :lol: По-добрият вариант е по-маломощни трафове на повече групи. Към тях си пускаш магистрала на 220V.
За красота и за локално осветление стават, но за общо осветление са си нужни друг тип лампи.
Тани - модератор
Далеч съм от мисълта да не се слагат лунички! Дори напротив! Но съветвам те да се използват по предназначение - за акцент върху даден обект , като фоново осветление , за декоративни цели (дори когато не са включени) , но не и за основно осветление! Основното осветление не се прави с насочена светлина. Това се налага да го обяснявам на всеки обект и първоначално трудно убеждавам домакините да си сложат И стандартно осветително тяло. В последствие се оказва , че ползват луничките изключително рядко и то за фоново осветление с намалена интензивност от димера когато гледат телевизия например , а иначе си ползват основното осветление . Една от причините е , че "луничките им уморявали очите" .

А относно (не)греенето на 12 V лунички - това е мит . 35W са си толкова , независимо какво е захранването .
шоп - майстор
Тани,
позволи да не се съглася с теб. луничките на 220 волта греят толкова силно, че мога да ти снимам окачени тавани които са почернели от нагрятото. 12 волтовите поне тези които аз купувам ( най-евтините халогени по 49 ст) не греят така

Тема "Таван-лунички" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: