• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
The_FAN - специалист
skrijo написа:
YoZ написа:
Когато съм си сложил трафове 12V на тавана означава ли, че не мога да си сложа регулатор-ключ за луничките ?

Имаш впредвид димер ли (за регулиране на светлината) .Можеш .
Да, но трафа трябва да може да се димира.... не всички могат....
The_FAN - специалист
Армагедон написа:
Аз съм малко абориген по темата и въпроса ми е - 7 броя по 50 вата ( 12 волта) на колко лукса отговарят? Мерси...

само набързо да кажа нещо.... имай впредвид че луните са халогенни, и светлината им е насочена (от рефлектор), т.е те правят светлинно петно в определена зона от стаята.
По този повод моя съвет е да прецениш къде ще ти е необходимо осветление в помещението и според това определи броя на луните.
Относно това дали да са 25, 35 или 50 W - силно индивидуално е - всеки има своя представа за "нормално" ниво на осветеност.
Мое мнение е че 25 са слаби, а 50 са силни (ползвам ги само за бани в случай че стъклото на тялото на луната е матирано).

За финал - реши за броя според това къде ти трябва да имаш осветително тяло. Вземи си 25, 35 и 50 W крушки по 1 брой и пробвай за да прецениш за себе си коя ти допада като сила на светене. След това според броя и избора ти вземи и необходимите като мощност трансформатори.
Армагедон - специалист
The_FAN благодаря ти за изчерпателното мнение!!! Купих 7 бр х 50 вата на 220 волта плюс 8 бр х 10 вата на 12 волта . Резултата ще го видя до два дни :o
n.yaneff82 - специалист
Има и трети вариант , след монтажа постави ключ за намаляне и овеличаване на светлината , така сам можеш да реголираш нужната светлина , а крушките нека да са поне 50в

А за баня , мисля , че лед луничките са по удачни , една 50в обикновенна луничка се нагрява до около 200градуса , една какпка и до там
The_FAN - специалист
n.yaneff82 написа:
.....
А за баня , мисля , че лед луничките са по удачни , една 50в обикновенна луничка се нагрява до около 200градуса , една какпка и до там
Аз като не съм сигурен в отговора си не го пускам в ефир...
без да се усъмня в компетентноста ти или познанията ти искам да те информирам (за да го знаеш от тук нататък), че:
"тяло за баня" БЕЗ стъкло - НЯМА ! Освен Китайски и Турски боклуци...
Това че само и само да се продаде една стока от определен търговец се представя като "точно това, което търсиш" не е критерии.

Тялото за луни за баня е винаги със стъкло и силиконов пръстен, които не позволява на водните пари да преминават през отвора за лампата към окабеляването за осветлението.
n.yaneff82 - специалист
Прав си , не споря че е така и съм наясно с това ,

Но В 99% от случаите когато съм правил тавани за баня ,давам оферта без осветителните тела , разбираш защо има и от 2 и от 200 , но препоръчвам да се вземат точно тези които каза ти .
Може би само 1 % се вслушват в думите ми поради причината ,че били скъпи , а кумшията имал такива и нямало проблеми :?
dpp - специалист
Да не отварям нова тема..Та въпроса ми е. Правя баня и тоалетна. Банята е 140х190см, тоалетната е 85х170. Какъв брой луни ще са достатъчни..Мисля да сложа 4 по 50W в банята, разбира се пригодени за баня с предпазно стъкло и 2 броя по 50 във тоалетната. Дали ще е достатъчно ? В банята може би ще оставя осветление и на огледалото / допълнително/.. :?
..Имам и още един въпрос, гипскартон смятам да слагам, ясно е - Зелен. Въпроса ми е с каква боя да се боядиса и трявба ли да има Вата отгоре. Не искам конденз и мухал после по тавана в банята.. :(
Армагедон - специалист
Замисленият брой лунички е предостатъчен. С вата и без вата няма отърваване от мухъла, ако нямаш естесвена вентилация ...имам предвид прозорец. Нека се изкажат и другите колеги, това е моя опит.
  • 1
  • 2

Тема "относно за брой лунички.......?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: