• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 43
Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
HD - специалист
Тани написа:
Аз бих ползвал 12,2 мм. или скарата трябва да е през 40 см. Както писа колегата по-горе фугите трябва да се разминат за да няма фуги на кръст а само на "Т" .Вата - от тези на рулата поне 5 см . Бих избегнал нишата около климатика - като гледам има разстояние над него. Така или иначе ще сваляш климатика , той няма да ти пречи при монтажа , въпреки , че не е невъзможно и без да го сваляш. Ако все пак решиш да правиш ниша и да лепиш нещо на тавана - нека да е XPS (фибран) . Относно конструкзията на извивката може да прегледаш тази тема - там съм качил снимки и съм обяснил как става:
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 34#p373734
Под климатика не бих лепил стиропор , особено пък 2 см. Под 5 см е безсмислено относно топлоизолацията , а така или иначе ще слагаш - направи го веднъж за винаги с ГК и вата.

За шпакловане бих ти препоръчал Шиитрок със зелен капак , за да може да го използваш и за лепене на хартиената лента. Не бих ползвал стъклофазерна лента за рязания кант , а и там бих сложил хартиена.
Няма как без ниша май :? - разстоянието между тавана и горната част на климатика е 13 см, климатика отгоре смуче въздух, а и като го чистя навирам и прахосмукачката отгоре. Все пак има си технически изисквания за минимално разстояние между тялото и тавана, което аз не знам колко е, но едва ли ще е 5 см :) Като дойдат майсторите по демонтажа на климатика ще ги разпитам.
В нишата, на варианта с фибран съм по-навит, така ще се смъкне разстоянието достатъчно малко също.
Ще излющя с една шпакла сегашната шпакловка до панел, ще грундирам, ще сложа фибран+пластмасови дюбели и готово.
За топлоизолацията - стаята ми е малка, вчера поръчахме дори нови мебели за цялата спалня, + детска кошара, всичко е изстискано до максимум откъм размери :sad:
Ако сложа ГК (предстенна обшивка), много ще ми избяга всичко ...
Досега на външните стени все съм си слагал 2 см стиропор, и не е имало проблеми с мухъл и такива работи. Освен това, може би след време като посъбера лев ще направя външна изолация, и тогава ще се сложи и на тая въпросна стена с климатика ...
Знам, че с 2-та см стиропор (или фибран, айде може и 3 см да сложа) не е много правилно, но то нищо правилно няма в моя апартамент, голяма пирамида е :evil: А все пак в стаята ще има и бебе, та мухъла е недопустим.

Отивам да пусна едно тото, и като се върна ще прегледам и поста ти със скритото осветление, и ще го мисля това под климатика. Другото май горе-долу ми е ясно - взимам от по-дебелия ГК, разминавам листовете и така.
Ами фабричната фуга, и нея ли направо със Шийтрок, или първо Фюгенфюлер и тогава Шийтрок? Т.е. да разбирам ли, че си взимам САМО Шийтрок и всичко с нея се прави?
8180 - майстор
В този раздел почти не пиша - дори под твоето ниво съм, но ще си позволя 2 предложения, почерпени от скромен опит.
1. Стената с терасата бих я изолирал външно с фасаден ЕПС поне 5см. При възможност и прилежащата отвън стена на 30-40см. или както е там. Правих подобно с пяна - в подходящ ден може дори да го шпакловаш с мрежа в един ден този сезон. Пяната - за топлоизолации или монтажна (зимна). Дюбели по желание. След няколко дни полагаш (пръскаш) грунд и го забравяш до пролетта или боядисваш.
2. Водосточната тръба - взимаш Фибран, скрояваш внимателно. На мен ми харесва този на "вафли" - не съм спец с мистрията. Бележиш на стената вертикали по външната и вътрешната линии на бъдещия фибран. Запълваш умерено с пяна зад и по тръбата, но преценено да не настърча от белязаното. Може на няколко паса, като пълниш с остатъци от пяна, фибран или др. Може да залепиш на този етап ленти (майки) от Фибрана на 2-3мм от вътрешната линия. Накрая "обмазваш" с пяна над (пред) отбелязаното, изчакваш да се тегли при допир на конци и лепиш същинските елементи - първо едната страна, уточнявайки перпендикуляра, после по нея другата.
Ако нещо се е разминало прешкурваш с едра шкурка, обрязваш излязлата пяна и нататък по науката - мрежа, лайсна, шпакловка. Ако решиш да спестиш напълно мокрите процеси (гледам ъгъл зад врата), може и направо тапет, но сигурно с гладък Фибран тогава.
Вземи си пистолет и пистолетна пяна + чистител.
Така обръщах прозорци и стана - чисто, бързо и лесно. За първи път ми беше. Вярвам, че ще се реши въпросът с конденза там.
Провокира ме тази тема - там съм писал за цените: viewtopic.php?f=2&t=34849&p=368463&hilit=%D0%BF%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%B5%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D0%B5#p368463
Успех.
Тани - модератор
С Шиитрока може да минеш и скосения кант , но ще съхне повече време . Ако това не те бърка - шпакловай само с него. Относно тръбата - аз бих я направил с вата, пароизолация и ГК . Не че няма да стане и с фибран , но лично на мен ще ми е по-лесно и бързо . Ти сам си прецени кои вариант е за тебе!

Ако залепиш фибрана на тавана на гребен , няма да е нужно дори да го дюбелираш! Само ползвай подходящо лепило , а не теракол!
8180 - майстор
Може и да излиза от темата, ако питащият HD е светнат, но да попитам, пък може и за него да е полезно.
Тани,
Една от причините да избера пяната (според мен, би свършила работа и за тавана) е, че нещо не ги вдявам тези лепила-тераколи. Доста четох тук и другаде.
Главно за шпакловка и малко за едни Тивит ползвах - Теракол Флекс, Теракол за ЕПС/ХПС, Лепило и шпакловка за топлоизолации, Лепило за плочки с фибри за външно. Вече не помня кое къде и откъде, но като марки Теразид, Боро и Вебер бяха - някои специално ги търсих, другите от кварталния магазин, като не стигне.
На всичките пишеше на циментова основа. Като на лаик ми се видяха почти еднакви - може би лека разлика във времето за работа и цвят след изсъхване, но и температурите бяха различни.
Отначало трудно постигах добър финишен слой на шпакловката върху мрежата, после по-добър, но го отдавам на опита, а не на материала. Бъркането към края "по усет". Резултата удовлетворителен, но около един мозаечен праг, който беше разкъртен нещо не ми вдъхва доверие - не е както очаквах твърдо като "цимент" след няколко дни.
Някакъв кратък коментар, кои са ключовите неща в тази материя - лепене (изолация, плочки), шпакловка, за вътрешно-външно.
Ако не е за тук, премести питането подходящо.
Мерси.
HD - специалист
Тани написа:
С Шиитрока може да минеш и скосения кант , но ще съхне повече време . Ако това не те бърка - шпакловай само с него. Относно тръбата - аз бих я направил с вата, пароизолация и ГК . Не че няма да стане и с фибран , но лично на мен ще ми е по-лесно и бързо . Ти сам си прецени кои вариант е за тебе!

Ако залепиш фибрана на тавана на гребен , няма да е нужно дори да го дюбелираш! Само ползвай подходящо лепило , а не теракол!
Не не, специално тръбата мисля да си я облека с водоустойчив гипскартон + 5 см вата вътре, просто ватата ще я увия около тръбата, доколкото може, тъй като в задния си край тръбата почти опира в стените.
Каква е тази ПАРОИЗОЛАЦИЯ Тани? Би ли пояснил?
За това ли иде реч (някакво фолио):
viewtopic.php?p=112521&highlight=#112521

За Шийтрока, ако искам да съхне по-бързо фабричната фуга, какъв е правилния начин? Фюгенфюлер първо, и тогава Шийтрок ли? :?

Фибрана на тавана ще го лепна с гребен, за да стане по-яко, а може и някой пластмасов дюбел да му сложа.
Досега стиропора по стените винаги съм го лепил с лепило с фибри за xps/eps и т.н. Няма да го нарека Теракол, тъй като няма да е правилно :)
От друга страна, ако си го оставя така на шпакловка, без да му лепя и фибран даже .... Ама ако след време се цепне пък там ...

За стеничката с топлоизолацията, вече взех да се замислям за два основни варианта - да направя предстенна обвшивка НА ЦЯЛАТА СТЕНА (нищо, че външната "стена" е само около 40 см) с ГК и 5 см вата, за да стане еднаква стената, тъй като на нея ще е цялата секцийка и с чупки май няма да е много добре.
Другия вариант, понеже отвън на терасата имам залепен гранитогрес, а и външното тяло на климатика е на тази стена - да съборя плочките, да залепя 5 см стиропор, и около климатика отвън, и да го шпакловам и с мрежа, а напролет да му лепна пак плочки ... Но много времеемко ми се струва ...
Малко по-късно ще ви постна две схемки на мебелите в спалнята, да видите защо е така ш*ибано ...
Тани - модератор
Ако не те притеснява , че ще чакаш Шиитрока да съхне около ден за да му минеш втората ръка, то няма смисъл от Фугенфюлер , с него става за час и нещо- два! Ако смяташ само да шпакловаш тавана може да го направиш направо с Шиитрок . Ако се притесняваш от напукване сложи и мрежа!
Пароизолацията е фолио , но ако не можеш да намериш такова е по-добре да сложиш най-обикновен дебел найлон, отколкото да не сложиш нищо. На външната стена също ще трябва да сложиш. Да я изолираш цялата е най-доброто решение да избегнеш мухъла и едновременно с това да повишиш топлоизолацията на стената . Инвестицията ще се изплати много по-бързо отколкото от външна !
HD - специалист
А, щом за ден ще изсъхне Шийтрока, не ме притеснява значи :)
Аз досега съм работил само с гипсова шпакловка (предпочитам СТ126 на Церезит), и нея единия ден я нанасям и чак на другия я шкуря.
За изолацията на стената с климатика вече взех окончателно решение на 99% - ще направя ВЪНШНА изолация с 5 см стиропор.
Ще съборя гранитогреса по стената отвън и т.н.
А сервизниците, вместо да ми свалят вътрешното тяло (то и него може де, да не го прецакам нещо, че и три тръби за парното имам да режа вътре), ще ми смъкнат външното, заедно с L-стойките, и после ще ги сложим наново.
Като дойдат ще го обсъдя и с тях разбира се.
Кофтито е, че сега трябва тотално да променям схемата на минаването на кабелите за Булсат, Интернет, ама ще го измисля :)

Я кажете сега - като сложа фибрана в нишата над климатика, UD-то, което ще е за извивката, ВЪРХУ фибрана ли да стъпи, или да е директно за тавана, а фибрана да се лепне до него?
МАй второто ми се струва по-добре, тъй като УД-то директно хванато с дюбели за тавана ще е по-здраво - правилно ли разсъждавам?
Здравейте!Новодошъл съм във форума.Следя го с интерес,но едва сега се регистрирах.Искам да си направя окачен таван на хола от гипскартон на едно ниво прав на двойна скара.До сега не съм правил.Правил съм предстенна обшивка и струва ми се с успех.Изчетох много неща за окачените тавани и повечето неща ми станаха ясни.Само не можах да видя написано за монтажа на шиша с ухо към тавана.Та въпроса ми към знаещите е-Как се захваща?След като се пробие отвора за металния дюбел как се процедира по-нататък?Шиша при ухото предварително ли се закривява под прав ъгъл и тогава се вкарва и набива дюбела или се набива дюбела през ухото и тогава се изкривява?Ако има някакви тънкости при тази операция също ще ми е интересно.Ще смъкна тавана с около 20см. ще има и вата за изолация.
housedoktor - майстор
Има шишове с закривено ухо,можеш и да го закривиш след дюбелирането -така си проверяваш доколко здраво е хванал пирон дюбела (за таван-задължително метални)
Благодаря!Прекрасно е че има хора като Вас и си казват опита а не като някои които казват-Има си майстори !Какво си се хванал с нещо което не си правил!А нали за това е и името-Направи сам.
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 43

Тема "Въпроси относно монтирането на окачени тавани" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: