Тани написа:Аз бих ползвал 12,2 мм. или скарата трябва да е през 40 см. Както писа колегата по-горе фугите трябва да се разминат за да няма фуги на кръст а само на "Т" .Вата - от тези на рулата поне 5 см . Бих избегнал нишата около климатика - като гледам има разстояние над него. Така или иначе ще сваляш климатика , той няма да ти пречи при монтажа , въпреки , че не е невъзможно и без да го сваляш. Ако все пак решиш да правиш ниша и да лепиш нещо на тавана - нека да е XPS (фибран) . Относно конструкзията на извивката може да прегледаш тази тема - там съм качил снимки и съм обяснил как става:Няма как без ниша май
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 34#p373734
Под климатика не бих лепил стиропор , особено пък 2 см. Под 5 см е безсмислено относно топлоизолацията , а така или иначе ще слагаш - направи го веднъж за винаги с ГК и вата.
За шпакловане бих ти препоръчал Шиитрок със зелен капак , за да може да го използваш и за лепене на хартиената лента. Не бих ползвал стъклофазерна лента за рязания кант , а и там бих сложил хартиена.

В нишата, на варианта с фибран съм по-навит, така ще се смъкне разстоянието достатъчно малко също.
Ще излющя с една шпакла сегашната шпакловка до панел, ще грундирам, ще сложа фибран+пластмасови дюбели и готово.
За топлоизолацията - стаята ми е малка, вчера поръчахме дори нови мебели за цялата спалня, + детска кошара, всичко е изстискано до максимум откъм размери

Ако сложа ГК (предстенна обшивка), много ще ми избяга всичко ...
Досега на външните стени все съм си слагал 2 см стиропор, и не е имало проблеми с мухъл и такива работи. Освен това, може би след време като посъбера лев ще направя външна изолация, и тогава ще се сложи и на тая въпросна стена с климатика ...
Знам, че с 2-та см стиропор (или фибран, айде може и 3 см да сложа) не е много правилно, но то нищо правилно няма в моя апартамент, голяма пирамида е

Отивам да пусна едно тото, и като се върна ще прегледам и поста ти със скритото осветление, и ще го мисля това под климатика. Другото май горе-долу ми е ясно - взимам от по-дебелия ГК, разминавам листовете и така.
Ами фабричната фуга, и нея ли направо със Шийтрок, или първо Фюгенфюлер и тогава Шийтрок? Т.е. да разбирам ли, че си взимам САМО Шийтрок и всичко с нея се прави?