Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
А като е по-тънък, трябва ли по-начесто да се приковава?
totko - специалист
А в сайта на Кнауф дебелината на гипскартонените плоскости започва от 12,5 см за окачени тавани
totko - специалист
БАШ МАЙСТОР написа:
не винаги трябва да е сложно!
обкрайчваш с уд ,където е бетон с дюбел пирон6/40,където е греда ,итонг с винт през 15 см. ,гледай да не превъртат,взимай 2 цдта по 80см. и го зарежи на 10см под ъгъл,бий го горе с 6/40 (ква е тази плоча дето не може да се вкара дюбел 4 см :? )долу,котва! цд, по дължината ,закотвяш в твърда връзка и си готов ,телове не слагай това да не е растер ,има шишове за тази работа
Реших в крайна сметка да дупна плочата на две места с анкерпирони 6/40 за да сложа 2 окачвача.Мисля над картона да слагам 2 пласта по 4 см минерална вата, която също ще понатежи, поради което по-добре да си "вържа гащите" за тавана :-D . Всичко което е написал по горе Баш масйтора ми е ясно, но точно окачването чрез използване на двата CD профила не можах да разбера и най-вече:
1. Не ми стана ясно как точно се свързва в долния си край вертикалния CD профил идващ от тавана с хоризонталния профил;
2. Ако ми посочите на кое точно викате котва, може би ще си отговоря и на първия въпрос - ето тук http://knauf.bg/knauf/home.nsf/D11_2_7_2008.pdf на 3 и 4 стр има описани елементи.Кой от тях е котва?
2. "зарежи на 10см под ъгъл,бий го горе с 6/40" - т.е. целта на зарязването е за да мога да огъна профила , като тези 10 см ги хващам за плочата???
Колега N/A ,така само като се усмихваш - никак не ми помагаш :|
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Колега totko, радвам ти се, най-сетне някой дето е отворил сайта на производителя ... впрочем, ако попаднеш случайно там на нещо за размера на фугата, пусни го тука, че не ми се рови сега.
totko - специалист
Ок колега N/A , радвам се че не ми се присмиваш на невежеството. Ще ти кажа че сайта на производителя не го чета за първи път - днес сигурно ще е за каварнайсти път и винаги все по нещо ново научавам :). Няма да ти кажа и колко теми в форума изчетох, но все си мисля че ако имах възможност да наблюдавам няколко часа как се слага окачен таван щях да науча много повече и нямаше да задавам тъпи въпроси тук в форума. Кофти е че дори и профил не съм държал в ръцете си, а в един момент се опитвам да си направя едно малко окачено таванче.
Кажи ми моля те, като гледаш 3 и 4 стр, кое според теб е котва , как аджаба да съединя вертикален CD профил с хоризонтален?
А аз ще се поразровя из страниците за фугите :)

Резултатът от ровенето за фугите е следния - не е дадена информация за макс размер на фугите. Написано е че при по-големи фуги препоръчват използването на фугопълнител, а при шпакловането на фугите - 4,5 см хартиена фугопокриваща лента.
bobus - помощник
Ето на това му викат котва:

Прикачен файл

img_1074_121.jpg
img_1074_121.jpg (155.1 KиБ) Видяна 5622 пъти
totko - специалист
Благодаря ти!Много хубава снимка, на която се виждат и кръстатите връзки, както и шишовете за окачване за които говореше Баш Майстора .
А котвата за която питах е анкерфикс за CD профили от 3 стр на Кнауф.
Значи няма да ползвам 2 CD профила за окачване, а ще взема два шиша, другото мисля че вече ми е ясно - 12,5 см влагоустойчив гипскартон, закрепен напречно на CD профилите, а тях ще ги пусна през 50 см защото ще има 2 окачвача. Утре (събота) започвам тавана, стискайте ми палци :-D
Благодаря на всички които взеха участие!
totko - специалист
Ето и резултата от първия през живота ми гипскартонен таван - в събота за няколко часа с мой приятел направихме скарата
Изображение

По късно поставих и 10 см ( 2х5 см) минерална вата отгоре над профилите, което обаче забравих да снимам. Остана само да захванем плоскостите за скарата и тавана е почти готов.
Искам да попитам - има ли нужда да се шпаклова целия гипскратон, или е достатъчно само рапидките и фугите?
The_FAN - специалист
само фуги и рапидки !
Има тема във форума за шпакловането специално.
Прочети я внимателно !
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=1136 - да не ровиш...

Тема "Съвети за малък като площ окачен таван" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: