Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
yanis7373 - специалист
Crafty написа:
Колега, щом не искаш да го правиш според "каноните" - направи го, както си решил и после ще те очакваме с тема от рода на "Защо ми се напукаха фугите?". Използвай търсачката и разгледай мнения ЗА и ПРОТИВ двойната скара. Поразгледай по-внимателно сайта на KNAUF и се замисли има ли там някъде показана, скара за окачен таван, без кръстосване на профилите.
Сега специално за къртенето на мазилката - щом е обитаемо - по-добре недей. Сметни си в каква посока са ти носещите греди. Перпендикулярно на тях с чук разкърти ивици в двата края, за да си сигурен къде се намират гредите. След като откриеш краищата на гредите - маркирай с маркиращ конец. Сега вече би трябвало да разкъртиш само малка дупка за самият директен окачвач.
Нещо от този сорт.
Значи колега носещата скара да е перпендикулярно на дървените греди на тавана , а монтажната успоредно и ти на какво разстояние едно от друго слагаш СД-то на носещата скара?
future - специалист
Не искам да влизам в конфликт.Ама като се пише нещо ,нека това да е вярно.В системата на кнауф съществува окачен таван с метална конструкция на едно ниво.Прилагам и снимка.
И тука не говорим за професионално изпълнение.На човека му се е видяло по-трудно и за това връща към това което е правил.Друг е въпроса , че с двойната скара е по-лесно и тавана се опъва по-хубаво.Ама за човек дето го правил.
Напукването на фугите не зависи само от конструкцията , ами и от много други неща.От състоянието на сградата,материалите,майсторлъка и тн.
Виж си стаята дето си я правил миналата година.Ако нямаш нямаш напукана фуга ,значи си се справил що годе добре.
Изчисли си материалите и на двата вида конструкция.И сам виж кое те устройва спрямо паричките.

Прикачен файл

knauf.jpg
knauf.jpg (26.31 KиБ) Видяна 9454 пъти
ivanovrg - специалист
направи си скарата на две нива за да си сигорен

това че първата стая не се е напукала нишо не значи
досега не се е ходило по гредите отгоре

при леко отдаване на една от гредите влияе директно на гипсокартона
а при двойната скара носещата обира до голяма степен отдаването

променя се положението на по голяма част от тавана и вероятността да се напука е по малка

а за по многото материали не сте прави

за една стая 4х4 метра се получават 3бр по 4м ЦД =12м х 1лв е 12 лв
за сметка на това при отстояние 40см идва още един профил в повече от 50 см

но ти решаваш в крайна сметка
yanis7373 - специалист
Как бе колега 3 профила по 4 м. ? Аз мисля според предписанията на Кнауф( страница 12 ) http://www.knauf.bg/knauf/home.nsf/D11_2_7_2008.pdf трябва разстоянието между носещите профили да е най-много 1200мм. и като има отстояние от стената по 150мм от двете страни , това са мин. 4 профила по 4м. през 920мм. Но и това не са много пари , аз не гледам да спестявам пари ,а искам да го направя здраво, но понеже не бях чел за двойната скара ,затова попитах за инфо. Само не ми се отваря много работа с бутане на варта, това е дилемата.
prascho - майстор
Днес си купих 4 УД профила от бриколаж за да покрия една дървена вертикална греда. Профилите са български на промоция. След като сравних българските с профилите, които бях ползвал преди това под названието "протектор"/немски се открой една малка разлика. Теглото на българския е към два пъти по-малко. Плюх си в пазвата и благодарих на правилната ми преценка преди това.

Ползвай двойна скара задължително. Носещите профили ги постави перпендикулярно на дървените греди точно както е показано в описанието. Монтажните ги постави перпендикулярно през 50 см на носещите. Парите щом не са проблем не икономисвай. Аз действах по предписание и не съжалявам. Бих те посъветвал да не ползваш български профили. Те са 0.5 мм дебелина на ламарината вместо 0.6 мм. Аз съм доволен от немските профили "Протектор". Ако бях на твое място с изказаното безпокойство относно мръсотията бих действал по следния начин: оставям мазилката. Правя двойна конструкция като захващам окачвачите на носещите профили на всяка дървена греда посредством винт с едра резба директно за гредата/почисти мазилката. Хубаво е винта да е дълъг за да мине през летвата на каратавана и да хване поне 4 см в дървената греда. В таванското помещение отгоре бих почистил всякаква мръсотия. Поставям найлон или паронепропускливо фолио върху каратавана цялостно. След това вата между гредите. Хубаво е ватата да бъде поне в два разминати слоя за да се избегне термомоста на самите греди. След това в никакъв случай не бих запечатал с осб както някой посъветва. Постави си паропропускливо фолио. Аз ползвах ютафол. На приемливи цени е.
Crafty - специалист
future написа:
Не искам да влизам в конфликт.Ама като се пише нещо ,нека това да е вярно.В системата на кнауф съществува окачен таван с метална конструкция на едно ниво.Прилагам и снимка.
И тука не говорим за професионално изпълнение.На човека му се е видяло по-трудно и за това връща към това което е правил.Друг е въпроса , че с двойната скара е по-лесно и тавана се опъва по-хубаво.Ама за човек дето го правил.
Напукването на фугите не зависи само от конструкцията , ами и от много други неща.От състоянието на сградата,материалите,майсторлъка и тн.
Виж си стаята дето си я правил миналата година.Ако нямаш нямаш напукана фуга ,значи си се справил що годе добре.
Изчисли си материалите и на двата вида конструкция.И сам виж кое те устройва спрямо паричките.
И аз не искам да влизам в конфликти, но къде някой е казал, че задължително скарата да е на 2 нива - по-евтино е ако е на 2 нива. Основната причина за напукване на шпакловката е в недобре нивелирана скара и натрупване на напрежения в картона. Ако се зачетеш по-внимателно в поста ми колега, ще видиш, че говоря за "кръстосана скара", не за 2 нива. Да обясня и тук, щом никой не иска да ползва търсачката - при кръстосана скара, или по-точно при кръстосване на носещи и монтажни профили, по-добре се обират нивата, избягва се движението, напречно на профилите и се разпределя равномерно теглото на тавана.

За всичко е писано повече от достатъчно, но някой или го мързи, или чете избирателно.
yanis7373 написа:
Значи колега носещата скара да е перпендикулярно на дървените греди на тавана , а монтажната успоредно и ти на какво разстояние едно от друго слагаш СД-то на носещата скара?
Най-много на 100см. осово разстояние. Зависи от размера на помещението, но в общи линии се движа в границата 80-100см.
dechev - специалист
Нагледно.

Прикачен файл

Изображение033.jpg
Изображение033.jpg (57.09 KиБ) Видяна 9070 пъти
prascho - майстор
Аз бих сложил 4 носещи профила :) .
ivanovrg - специалист
Тези крайните носещи се слагат,когато не захващаш UD профила за стените
Когато UD-то е захванато няма смисъл от тях.CD-to влиза в UD-то
Crafty - специалист
ivanovrg написа: