Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
шоп - майстор
Мога ли да попитам каква е разликата когато профилите се редят през 50 см и листа се слага перпендикулярно и когато профилите са през 60 см и листовете си редят по дължина? Не е ли по-лесно и икономично да се спрем на вторият вариант. Аз без да си изкарвам парите с гипс картон преградните стен и тавани ги правя така.
Тани - модератор
шоп написа:
Мога ли да попитам каква е разликата когато профилите се редят през 50 см и листа се слага перпендикулярно и когато профилите са през 60 см и листовете си редят по дължина? Не е ли по-лесно и икономично да се спрем на вторият вариант.
По лесното и икономичното (почти) винаги са били враг на качеството и причина за неспазване на технологиите! Върни се и ми прочети поста отново ,
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 172#260172

ако не разбереш какви са предимствата си карай лесно и икономично и да не ти пука!

Стените се правят през 60 см - така си е и по технология. Само ако на тях ще се лепи фаянс , тогава са на 40 см.
ivanovrg - специалист
за по икономично може и на 1,2м да са CD профилите :-D :-D
шоп - майстор
Тани, стига лакардии
Попитах професионалистите наистина защо? Прочетох поста ти, че така лежи на 5 профила. 5 профила по 1.2м е все точно толкова като и три на 2 метра. Демек един лист лежи и се лови с рапиди на точно 6 линейни метра. Аз не намирам разлика. Опитай се да ми обясниш.
Тани - модератор
шоп написа:
Тани, стига лакардии
Попитах професионалистите наистина защо? Прочетох поста ти, че така лежи на 5 профила. 5 профила по 1.2м е все точно толкова като и три на 2 метра. Демек един лист лежи и се лови с рапиди на точно 6 линейни метра. Аз не намирам разлика. Опитай се да ми обясниш.
След като дипломата ми от Кнауф и мнението на производителя не значат нищо за тебе няма какво да допълня!

Явно не приемаш различно от твоето мнение дори то да противоречи с технологиите! Или търсиш някой професионалист като Плочката да те подкрепи!?

Само за протокола - изрежи една лента гипскартон широка 20 см по дължина на картона и още една но по широчина на картона пак 20 см Сложи 2 стола или тухли или нещо друго подходящо на около метър и сложи ивиците картон върху тях една до друга да се получи нещо като мост . Постави по една еднаква тежест на двете и наблюдавай резултата. Ако не виждаш разлика увеличавай тежестта . Ще се радвам да споделиш тук резултата!

Също така нищо не спомена за кантовете!

ПП за по-малки тежести може да пробваш и с ивици по-тесни от 20 см.!
Последна промяна от Тани на пет юли 02, 2010 7:33 pm, променено общо 1 път.
alfafen - специалист
Благодаря на всички за отговорите особенно на Тани който много изтрада с мен :) .Смятам да наредя монтажните профили през 40 см а носещите през 90 .Струва ми се че с около 30 40 лв по богат няма да стана ,а поне ще съм спокоен че тавана е здрав :wink:
шоп - майстор
Не оспорвам на никой уменията и дипломите. Просто попитах защо:-))

Не знаех , че в надлъжна и в напречна посока гипскатрона има различна структора и съответно якост. Обещавам, че когато ми остане време ще опитам с две ивици и тежест:-)
ivanovrg - специалист
когато го слагаш перпендикулярно на CD-то рязаната страна на ГК ляга на на тях и не е нужно да се слага допълнително метал
при шпакловане там се слага съвсем малко матерял

другите страни са скосени и там влиза 3-4мм матерял и не е проблем ако са висящи във въздуха

на малки помещения(коридор примерно) слагам ГК и по посока на CD-то,но тогава няма рязана страна на ГК,която да не пада върху UD
Тани - модератор
шоп написа:
Не оспорвам на никой уменията и дипломите. Просто попитах защо:-))

Не знаех , че в надлъжна и в напречна посока гипскатрона има различна структора и съответно якост. Обещавам, че когато ми остане време ще опитам с две ивици и тежест:-)
Радвам се , че има хора като тебе , който не отстояват мнението си , дори да противоречи на всички схващания ! Щом си готов да ми повярваш ще ти предложа и по-прост тест - просто опри единия край на ивицата на пода , а другия край дръж с едната ръка, а с дтугата натисни в средата . Първо пробвай с едната , а после с другата ивица и дори така ще усетиш разликата!

Ето то и предписанията на Кнауф:

ПП не мога да кача картинката в момента , сигурно има проблеми със сървъра . Ще я кача по-късно когато качването е възможно!
шоп - майстор
Благодаря и на Тани и на ivanovrg.
Не се бях замислял, че при рязаният край влиза по-малко матерял и е възможно да спука когато разтоянието между профилите е по-голямо.
Когато ми се наложи да си правя следващ окачен таван ще опитам по този начин. :prost:

Тема "Въпрос относно окачен таван" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: