• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
jekasus - майстор
Тани написа:
А би ли споделил с какви материали фугира и шпаклова тази фуга?
Остави го човека, да се порадва на тавана си, преди да се напукал по снадките. :-D
Тук е без значение с какво е шпакловал :-D
ivanovrg - специалист
ако натова място има метал-после с хартиена лента - от двете страни на фигурата ако има завършващ алуминиев профил за шпакловка с прилично количество шпакловка
-не мисля че ще се напука

аз лично не миля ,че някой може да направи такава фигура,без да има такива фуги
KnauFer - специалист
Прав си че няма да пукне (мое мнение)
Хубаво е дъното да е в "Г" образна ф-ма ,там където се съединяват куфарите (ъгъла) -така няма опасност да се разместят конструкциите и да пукне шпакловката...
Харесва ми че има толко много профили -разпънки ,аз нямаше да му сложа толко ..
ivanovrg - специалист
понеже дъното е по широко от челата(заради скритото),дефакто дъното е захванато за всички възможни метали по конструкцията
KnauFer - специалист
ivanovrg написа:
понеже дъното е по широко от челата(заради скритото),дефакто дъното е захванато за всички възможни метали по конструкцията
Вярно !
Тани - модератор
Все пак по технология , фугата НЕ трябва да е продължение на ръба!
ivanovrg написа:
ако натова място има метал-после с хартиена лента - от двете страни на фигурата ако има завършващ алуминиев профил за шпакловка с прилично количество шпакловка
-не мисля че ще се напука

аз лично не мисля ,че някой може да направи такава фигура,без да има такива фуги

Я да видим дали мога да мина за "някой" :wink:

Ето аналогичен случай:
Прикачен файл:
P1350325.JPG
Отрязал съм картона малко по-широк и после съм го оформил на място, защото е по-лесно, отколкото после да се опитвам да го напасвам по вече монтираните картони.Ето го вече изрязан:
Прикачен файл:
P1350555.JPG
и за да усложним допълнително ситуацията, нека фигурата продължи и надолу по стената.
Прикачен файл:
P1350552.JPG

как да процедираме ? Имаме същия проблем, но ето друго решение. Понеже този път няма да се съобразяваме с продължение на дълги прави линии, то можем да отрежем всичко предварително и после само да монтираме. Ето един номер за рязане на ъгли, който не съм въждал споделен никъде и може да се каже че аз съм го измислил. Най-вероятно и други го ползват, но не са го споделили до сега. Чертаем необходимия ъгъл, минаваме с макетен нож по двете линии на срязовете, а след това режем по диагонал с триона без да се стараем да правим права линия. Необходимо е само последните няколко сантиметра да са под 45 градуса, за да се счупи по-лесно картона и да не се откърти в ъгъла:
Прикачен файл:
P1350336.JPG
Прикачен файл:
P1350337.JPG
Има още един проблем - с челото. Ето и неговото решение.
Прикачен файл:
P1350496.JPG
Прикачен файл:
P1350553.JPG
за да се заздрави фигурата допълнително в ъглите, профила не се прекъсва, а се огъва:
Прикачен файл:
P1350492.JPG
ivanovrg написа:
аз лично не мисля ,че някой може да направи такава фигура,без да има такива фуги
Все още ли мислиш така? :wink:
jekasus - майстор
Тани написа:
Ето един номер за рязане на ъгли, който не съм въждал споделен никъде и може да се каже че аз съм го измислил. Най-вероятно и други го ползват, но не са го споделили до сега.
Само че със плочки :-D viewtopic.php?f=4&t=39592
П.П. - Ако зарежеш картона и от другата страна по правите линии - чупенето ще стане още по-лесно.
Pooh - майстор
Тани написа:
Все пак по технология , фугата НЕ трябва да е продължение на ръба!
Тани, Тани ... какво са технологиите, пред българския изследователски гений?!
Прави ми впечатление, че до момента, никой съветван да не побългарява измислени вече технологии, не се е върнал да ни "натрие носовете" ... От друга страна се роят теми като "Напукани фабрични фуги", "Падна ми тавана ...", "Моля за помощ за довършване" и подобни не зов, ами крясъци за помощ.
:? :? :?
Ама аз какво ли разбирам от друга страна ...
ivanovrg - специалист
Тани
имах предвид че е невъзможно да се направи да се срещат само фабрици(освен ако не е много малка фугурата)
иначе това което си показал е правилния начин,но в конкретния случай грешката е малка

тава за което ти говориш е при оформяне на стени около врати и прозорци

по скоро забележката ми е че не е направен първо тавана с ГК и тогава фигурата
Тани - модератор
Хич не е малка грешката! Има няма няколко ... метра! Какво ли ще стане с линейните разширения на профила при положение, че само този винт държи картона за профила?
Прикачен файл:
DSC02196.JPG
а профила не е хванат за перпендикулярния му профил с метал - единствената смислена връзка профил за профил...
Прикачен файл:
DSC02033-1.JPG
DSC02033-1.JPG (63.49 KиБ) Видяна 4310 пъти
за сметка на това са сложени допълнителни, напълно излишни профили, които на всичко отгоре са захванати с копчета
Прикачен файл:
DSC02033-2.JPG
DSC02033-2.JPG (100.34 KиБ) Видяна 4310 пъти
Като комбинираме липсата на гипскартон със съответните вата и пароизолация, върху фигурата и невъзможността да се уплътнят напълно всички профили с вата, то се получават едни идеални топлинни разлики, които освен източник топлинни разширения са и идеален източник на конденз! 2 в 1 - какво повече да искаш от един таван :wink:

При вратите и прозорците за които спомена в поста си , чак такива напрежения не могат да се поличат, защото няма чак такива топлинни разлики, нито толкова големи температурни разширения. Принципите са си принципи и трябва да се спазват без значение за каква фигура /материал става въпрос! Дори всички допуснати грешки в този таван да бяха избегнати, то само топлинните разширения на метала в ръбохранителя е достатъчен източник на напрежения , за да се получи пукнатина във вътрешния ъгъл, ако не се ползва хартиена лента за фугата!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Окачен таван със скрито осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: