Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
T.Denchev - напреднал
Здравейте майстори :)

Реших и аз да се допитам до експертното Ви мнение, тъй като съм пред една дилема. Направих един проект за осветление в дневната по идея на майстора и снимки от различни сайтове. Става въпрос за едно звездно небе на едно съзвездие. Правих го по снимка на съзвездието и разполагане на обекти по чертежа според снимката. След прегледа от жичкаджиите обаче се оказва, че е необходимо 1кВ, че и малко повече, за осветлението. Което от своя страна е проблем, тъй като идеята ми е да се сложи гипскартона заедно със стъклена вата, т.е. прегряват всички компоненти на тавана. Единият вариант е да не се слага вата точно в тоя регион на осветление. Обаче има друг проблем с профилите на гипсокартона. Тъй като се слагат през около 50-ина см няма как да се разположат толкова луни, тъй като трябва да има място за профилите... а пък като се използват диоди за по-голямата част от тях (по-малките, за да може евентуално да се сложат в профилите), ако изгори една ще трябва да се проверяват всички, за да се разбере коя е изгорялата и създава проблеми в бъдеще при експлоатацията... Ето и снимката на чертежа отдолу и много ще съм благодарен, ако имате някакви мнения или препоръки по въпроса, тъй като трябва да го реша в кратък срок, че ме притискат майсторите :)

Прикачен файл

Apt.Hol1.JPG
Луните са правени според размера на звездите, но могат да се ограничат до 3, макс 4, големини
Apt.Hol1.JPG (91.34 KиБ) Видяна 10432 пъти
sspoko - специалист
А за светодиоди вместо луни нислил ли си?
T.Denchev - напреднал
Така де, електричарите казват, че ще се вържат като коледните лампички и като изгори една изгасват всички и е разправия, докато я разбереш коя е изгорялата... пък и трафовете ще сгряват обстановката в тавана, заради ватата...
sasooooooooo - "специалист"
На пръв поглед преброих над 120 луни :shock: .
Съвет не мога да ти дам, но смятал ли си колко ще ти излезе това удоволствие в пари? :?
mim - специалист
а какво ще кажеш за:
луминисцентна тръба (или маркуч) + плексиглас + картон с изрязани на правилните места дупки
единствено няма да можеш да ползваш пълното кпд на светещото тяло, защото ще си свети вътре в конструкцията, но няма да редиш 120 тела
Pooh - майстор
sasooooooooo написа:
На пръв поглед преброих над 120 луни :shock: .
Съвет не мога да ти дам, но смятал ли си колко ще ти излезе това удоволствие в пари? :?
Хайде-хайде - 75 "звездички" + 14 нормални луни :razz:
Съвет - пообиколи магаините и фирмите за ЕЛ материали и виж дали ще намериш подходящи "звездички" и после дай да умуваме как да се хващат и къде.

Друг вариант за който се сещам - издупчваш картона, а горе (над него) има само 1 силна лампа, светлината минава през дупките и се получава нещо като търсеният ефект.
bisplus - специалист
Преди година се обсъждаше една подобна тема. Ставаше въпрос за специална плоскост в която са вградени два метални пласта през които си пуска фаза и нула направо забиваш диодите в нея като оставаш едно краче дълго а другото късо, ако някой се сеща да сподели.
The_FAN - специалист
и като изгори тая лампа как ще се смени с нова? През някоя от малките дупки ?
:?
Не разбрах на жичкаджийте проблема.... за паралелно свързване не са ли чували?
вариант 2 - оптични влакна ?
The_FAN - специалист
bisplus написа:
Преди година се обсъждаше една подобна тема. Ставаше въпрос за специална плоскост в която са вградени два метални пласта през които си пуска фаза и нула направо забиваш диодите в нея като оставаш едно краче дълго а другото късо, ако някой се сеща да сподели.
само във Франция ги има май и беше нещо от сорта на 144 евро на квадрат за материал. Мисля че Еmerald беше пускала темата.

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... sc&start=0

и ценова листа има в нея на 2-ра страница...
T.Denchev - напреднал
Доста креативни идеи признавам си :) Колкото до това какви точно лампички ще се слагат... най-вероятно 2-3 "по-големи" - 30-40мм, 6-7 по-малки и останалите около 60-65 с халогенни ампули, примерно по 5 вата... така с другите 3+7+10-ина странични = 20 х 20 вата + 60х5 = около 700 вата... и може би разделяне на профилите така че да идват помежду лампите и ако се налага някъде да се махне някоя... а също така тия профили само вертикално или хоризонтално ли се слагат по принцип или се редят и в двете посоки?
И за да се избегне прегряването може би ще се махне стъклената вата като изолация точно над тия 12-13 квадрата небеса. Поне на мен такова решение на ситуацията ми идва. :)
А колкото до последователното и успоредното свързване... и аз се учудих защо трябва да се правят последователно като е очевидно, че е по-неудачния вариант... по-трудно или по-скъпо ли е да се направят паралелно свързани 60 лампички... :?
А пък за пари нищо не са ми казвали - за кабели, трафове и труд... тъй че нямам представа колко горе долу би излезнало едно такова нещо

Тема "Проект за осветление на таван - помощ със звездното небе" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: