Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
totko - специалист
Става дума за поставяне на съвсем обикновен окачен таван от гипскартон на тераса.Площа е малка и съм наясно че никой майстор няма да се навие да дойде, или ще ми отрежат главата за такава малка площ.Затова колеги ви моля да помогате със съвети.

Размерите са: Дължина - 3м ; Широчина 1,20 м
Въпросите ми са следните:
1. Как според вас трябва да изглежда носещата конструкция - достатъчно ли е да се сложат на стените UV профили и напреки на балкона ( по неговата широчина ) да се пуснат CD профили през 40-50 см , без надлъжни CD?
2. Необходимо ли е поставянето на окачвачи?Ако да, каква е максималната дължина на тел с ухо? В случая става дума за разстояние около 70 см от тавана.
3. Ако отговора на предния отговоро е "ДА" , може ли по някакъв начин да се избегнат окачвачите имайки в предвид размерите, с цел да не се дупчи плочата - примерно вместо с метални CD профили, носещата конструкция да се направи с дървени?
4. Какви дюбел-пирони да използвам за захващане на UV профилите към стените - в случая имаме бетонна стена,дърена греда и 2 странични стени от 12,5 см итонг?
Предварително благодаря за отделеното време и внимание!
citrofen - специалист
Профила на стените трябва да е UD, за бетонната стена го хващаш с ПВЦ дюбели( например 6х40) а в дървената стена и итонга го шиеш с по-дълги рапиди.
Има окачвачи "тел с ухо" даже и по-дълги от 70см. (аз съм работил и с такива по 2м).

Щом не искаш да дупчиш много плочата можеш да направиш т.нар. "двойна скара"
Слагаш UD-тата и на гортото перо на профила стъпва
едно CD, минаващо по средата на помещението надлъжно ~3м. желателно е да го да го хванеш с два окачвача.
После вътре в UD-то пъхаш напречните CD-та по 1.2м през 50см едно от друго.
Напречните CD-та се хващат за надлъжното CD посредством "кръстати връзки" или анкер винкели.
После шиеш картона и си готов.
hkoko - специалист
- примерно вместо с метални CD профили, носещата конструкция да се направи с дървени?
Това не го прави!!!
При съсхването дървото се измята и ще спука картона.
totko - специалист
citrofen благодаря ти за подробното, точно и ясно обяснение.Струва ми се че това е идеалния и опитмален вариант на конструкцията и на нейното окачване за тази площ.
hkoko благодаря за предупреждението, ще го имам в предвид за в бъдеще.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Ха-ха-ха, да ти имам аватара!!!
Цензорее :lol: !
totko - специалист
:-D :-D :-D аватара е избран от галерията на форума, затова не го цензурирайте плсс :) , нека да се насладя малко наа ... движенията :lol: .
Сега сериозно още 1-2 въпроса, които ги отправям към citrofen , но всеки да се чувства поканен да даде съвет. Колега, всеки окачвач "тел с ухо", с колко дюбела се захваща за бетонната плоча и какви дюбели са най подходящи - анкердюбели или железни дюбел пирони ( може да са едно и също :? ) и с какви размери?
formulabg - специалист
до колкото знам имат едно ухо в което са поставя анкерпирона. 6/35 анкерпирон 6то върши работа :wink:
citrofen - специалист
Точно така, окачвача има ухо в което слагаш метален анкер дюбел.
:)
totko - специалист
Вчера поогледах внимателно плочата над терасата и възникнаха още въпроси.
Тъй като правихме нов покрив над терасата, по цялата дължина на плочата към нея има закрепена здраво 10/10 см дървена греда. Тя не минава точно по линията където трябва да се хванат двата анкер дюбела за плочата, а е с около 16-18 см встрани.
Въпросите ми са свързани точно с гредата. Та:
Тъй като се стремя да не дупча плочата, над която има само един циглен покрив, искам да попитам - мога ли да хвана двата окачвача за гредата, какви дюбели или дюбел пирони да ползвам?
Ако на горния въпрос отговора е "ДА" втория ми въпрос е - тъй като гредата е леко встрани, по близко до едната стена, проблем ли ще е ако носещия CD профил не се кръстосва точно по средата с напречните монтажни CD профили ?
Ще опиша втория си въпрос с цифри. Направих нови и точни замервания - широчината е 1,30 м., значи:
ако окачвачите се закрепят на плочата, надлъжния CD профил ще отстои на равни разстояния от стените ( 65 см )
ако окачвачите се хванат за гредата профила ще отстои на 54 см от едната стена и на 76 см от другата.
Дано да сте ме разбрали какво имам в предвид :|
БАШ МАЙСТОР - специалист
не винаги трябва да е сложно!
обкрайчваш с уд ,където е бетон с дюбел пирон6/40,където е греда ,итонг с винт през 15 см. ,гледай да не превъртат,взимай 2 цдта по 80см. и го зарежи на 10см под ъгъл,бий го горе с 6/40 (ква е тази плоча дето не може да се вкара дюбел 4 см :? )долу,котва! цд, по дължината ,закотвяш в твърда връзка и си готов ,телове не слагай това да не е растер ,има шишове за тази работа ,но за тази площ не ти трябва,ако ми се довериш и пуснеш скарата през 40см захванати с копчета да не ти мърдат ,минаваш и без окачвачи ,гледай да разпределиш така че луните да не дойдат на профил ,да не забравиш и Ватата ,на 1.20 през 40 см.не ти трябват окачвачи! успех

Тема "Съвети за малък като площ окачен таван" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: