• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
ibogdanov - специалист
Здравейте, имам една малка чуденка???
Правя си окачен таван в къщата и се сблъсквам със следния проблем - тавана е закачен на каратаван от греди и сачак. Рамката на окачения таван съм я направил на 10 см. от дървенията. Стаята ще се осветява с лунички. Притеснението ми е идва от близо 100'те градуса на задната страна на луничките. По документи луните трябва да се слагат на мин 50 мм от основата ( но не е указано какъва). Понеже видимо разбирате повече от мен и имате повече опит с подобни тавани, ще се радвам някой да сподели опит или идея как да се подходи в случая.
Вчера си направих следния експеримент - покрих една от луничките с няколко парчета сачак и ги оставих така около един час. Дървото се беше нагряло доста, но нямаше видимо покафеняване или миризма.
Чудя се изобщо дали има основание да се притеснявам или да си затварям тавана без да се замислям много много
:?
lenko71 - специалист
Слагай смело. В кухненски шкафове ги вграждат и няма проблем така че...Вярно че там са по-слабички - 10 - 20w. Ако чак толлкова се притесняваш сложи им отгоре по едно парче мин. вата.
ibogdanov - специалист
lenko71 написа:
Слагай смело. В кухненски шкафове ги вграждат и няма проблем така че...Вярно че там са по-слабички - 10 - 20w. Ако чак толлкова се притесняваш сложи им отгоре по едно парче мин. вата.
вата надали.. имам останало алуминиево фолио. евентуално от него ше сложа.
The_FAN - специалист
бе не бъди толкова смел да не останеш без каратаван...а после и без гипскартон....

Подценил си работата в началото още. Когато си правиш таван преди това е добре да си наясно с вида и бройката на осветителните тела, тъй като те ти определят и евентуални промени в конструкцията.
Сега трябва да се съобразяваш и с това.
Втория момент - ако си беше планирал луните прдварително там където имаш луна можеше да направиш отвори в каратавана и да не го мислиш сега....баба ми казваше, че трябва малко акъл ама навреме.
Ршението с ватата е донякъде приемливо, но ми се струва и единствено - фолиото ще се нагрява и ще предава температурата. Единствено се чудя колко често ще ти горят крушките като ги пакетираш с вата.
Chon - напреднал
Да използвам и аз темата на колегата - маже ли да сложа лунички между две нива гипскартон на разстояние 10см едно от друго
prascho - майстор
Chon написа:
Да използвам и аз темата на колегата - маже ли да сложа лунички между две нива гипскартон на разстояние 10см едно от друго
Aз лично бих го направил ако гипскартона е пожароустойчив.
jimmy_bar - специалист
новите енергоспестяващи крушки за лунички не нагряват.
ibogdanov - специалист
The_FAN написа:
бе не бъди толкова смел да не останеш без каратаван...а после и без гипскартон....

Подценил си работата в началото още. Когато си правиш таван преди това е добре да си наясно с вида и бройката на осветителните тела, тъй като те ти определят и евентуални промени в конструкцията.
Сега трябва да се съобразяваш и с това.
Втория момент - ако си беше планирал луните прдварително там където имаш луна можеше да направиш отвори в каратавана и да не го мислиш сега....баба ми казваше, че трябва малко акъл ама навреме.
Ршението с ватата е донякъде приемливо, но ми се струва и единствено - фолиото ще се нагрява и ще предава температурата. Единствено се чудя колко често ще ти горят крушките като ги пакетираш с вата.
чесно казано съобразил съм се до колкото мога с всички условности.
НЕ мога да направя отвори в кара тавана, защото от горе му има стъклена вата, опакована в найлон и над нея има дъсчен под покрит с някакво винилно фолио. Опита ми да направя отвор в този "сандвич" довете до плачевни резултати. За това ще разчитам на единственото място където може да се отвори някаква вентилация - по дължината на едната стена. Там предишния собственик и строител на къщата си е оставил ръцете и на практика каратавана е отворен към подпокривното пространство.
Луните са 5 на брой !!! 3 в единия край и 2 в срещуположния.
Имено заради горенето на крушките не искам да слагам вата. Не искам да ми е прекалено осветено помещението. Това ще е бъдещата ми спалня а и самите луни няма да светят с часове.
Претесненията ми са само за локалното загряване над луните. Алуминиевото фолио което евентуално ще сложа е каширано с някаква пяна от зад имено за да не предава топлината.
Чесно казано, надявам се на естествена вентилация на обема между картона и сачака. Все пак е отворен в единия си край и въздуха се движи свободно.
Не виждам смисъл да ми размахваш пръст и да цитираш баба си! Напиши нещо разумно и смислено, нещо което да се ползва. Наистина е най-лесно да съборя цялата къща и да я направя отново като се съобразя с всички детайли. Аман от безсмислени коментари вече!
rulom - модератор
Ако те притеснява греенето, ползвай по слаби крушки, както каза lenko71.Повече броя и 20 W и проблема е решен.Греене винаги ще има, ама не чак толкова че да създава предпоставки за пожар.
ibogdanov - специалист
:) първоначално идеята беше за 50 вата... такива съм боднал в коридора и е като ясен слънчев ден. греят си приично.
В стаята съм взел 30 ватови... но чесно казано не виждам някаква разлика в температурата. Все пак са си халогени.
Гледах и "мебелните", те са като свещички... трябва да ги набоцкам из целия таван за да ми дадът търсената осветеност.
Според Диалукс програмчето, тези лунички биха дали една мека светлина. Не помня вече колко лумена се получи сметката, но диаграмата на осветеността беше прилична.
Понеже намяше точно този модел осветително тяло съм ползвал аналози на Филипс, но сметката с някакво приближение е такава.
  • 1
  • 2

Тема "малка чуденка за лунички и окачен таван..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: