• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
petio7878 - помощник
Ще си правя окачен таван и имам един вапрос относно скритото осветлвние.Искам осветлението да бъде към стената какво разстояние трябва да оставя от борда на тавана до стената?И още нещо,за да не пускам борд от профил мога ли да изрежа ленти от гипс картон и да ги използвам вместо профила?Осветлението ще бъде с диоди.
Gladiator_BG - специалист
щом ще си с диоди ... оставяш място колкото да ги мушнеш ...
petio7878 - помощник
Не питам колко място да оставя за диодите ,а колко разстояние е необходимо да остане от висящия таван до стената за дифузното осветление,защото незнам дали е от значение.
tysonlkr - специалист
Различните диоди светят различно. А и не всички хора харесват едно и също нещо.
Така че моят съвет е да вземеш един диод и да опиташ на какво разстояние от стената ти харесва най много как изглежда и свети и на тако ва си правиш окаченият таван :wink:
zmeios - специалист
Да започнем оттам, какви са диодите.

Голям брой обикновени диоди ще направят нещо като дифузно осветление. Те са слабички, ама като са много...

Ако ползваш 3-ватовите (което горещо ти препоръчвам, аз имам такива осветления, и самоделки, и купешки), трябва да се съобразиш с ъгъла на светене.

Може да се купят и рефлектори (кажи-речи една къдрава лупа), които модифицират именно този ъгъл на светене в една или друга посока (дифузно, навсякъде, или обратно - силен спот на едно място)
petio7878 - помощник
Да разбирам че всеки сам си определя растоянието ли? Утре ще взема диодите и ще пробвам. Аза борда кадето ще е скритото става ли вместо профил да се нареже картона на ивци по 5 см широки примерно и да се залепят?
petio7878 - помощник
Моля, модераторите да изтрият темата явно тук на никои не му се отговаря. Ако трябва да си направя нешо сам ще ми трябват две години явно.
negramoten - специалист
Тия въпроси ги има отговорени вече в темите за окачени тавани и за светодиодно осветление. И има показани снимки, че и схеми имаше как се оставя джоб с борд. Има ги обсъдени всички варианти, с борд, без борд, с нацепен картон, с тънък картон, който се огъва по формата и т.н.

Плюс това имаше четири почивни дни. Хората може да са на пържоли някъде. Незнам дали има дежурни да следят за въпроси. :)
zmeios - специалист
Какви дежурни, какви въпроси... Аз му зададох въпрос на питащия - КАКВИ са светодиодите - той го игнорира... Явно иска да чуе готова рецепта, със сложността на рецептата за салата от домати. И е кисел и го е яд, че няма такава.

И следващия път някой като пита за "диодно" осветление, нека поне първо разгледа мрежата и види че има повече видове светодиоди, отколкото модели двигатели с вътрешно горене по света.
  • 1
  • 2

Тема "Относно скрито осветлeние на окачен таван." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: