Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
faiskoto - специалист
здравейте,
въпроса ми може да е глупав за някой, но като не знаеш е по добре да питаш...решили сме на тавана в банята да слагаме PVC плоскости и лунички за осветление но ме притеснява- има ли опасност от нагряването да се стопят плоскостите и да стане беля?
благодаря предварително!
rulom - модератор
Сложи си повечко бройки и по-слаба мощност, примерно 20 W.
Иначе няма опасност, ама си се застраховай допълнително и понеже е баня ползвай 12 V лунички, да не рапнеш 220 Волтови :wink:
panalov - специалист
Както е писал rulom 20 w и на 12 волта .
Аз съм с такъв таван и веднъж бях забравил тока в банята да свети цял ден -нямаше му нищо на Хънтар-а.
Любо - специалист
Съседа ми има и нещо не е много добре . Постоянно има проблеми в последните 6 месеца.Смених му веднъж всичките кабели , преработих връзки ,но от време на време някоя спира да свети .като мине 2-3 дена светне.Мисля че нешо от влагата им деиства зле зашото като я свалим и малко постой с висящи на долу през дупката свалени лампи после светват при монтажа.Съмнява ме, че от времето и гнездата на самите връзки към лампичките се окислиха от влагата./минали са 5 години все пак и от скоро му е проблема/сега го чакам да си купи нови луни да видим как ще е.Иначе са 30 ватови и не топят пвс -то.
Biso - специалист
Според мен проблема не е в окисляването на контактните повърхности.....
Ако "луничките" са захранвани с електронни импулсни трансформатори и вече са по-старички, така "сгъват" от време на време и примигват или включват и изключват когато си искат, докато дойде момента съвсем да спрат. В тях има едни високоволтови филтрови кондензатори (2х200V или 1х350-400V) които най-често са с ниско качество, или се скапват бързо заради високата температура образуваща се в кутийките им и.....няма да изпадам в повече подробности за принципите на импулсните...
Вариантите са честа подмяна (но много пъти самите импулсни захранвания са заляти) или по-доброто решение - направо тороидален траф за същото напрежение.
вкъщи цялата баня е с ПВЦ ламперия и на тавана съм сложил 3 лунички на 220В по 35вата и така вече 2години и 2-3 месеца нямаме проблеми
ivok - специалист
Тороидалния траф е сигурна работа, но теглото е недостатък.

Тема "слагат ли се лунички на PVC таван и опасно ли е ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: