терасата над мен не е остъклена а аз сложих окачен таван от гипсокартон с минерална вата между него и тавана.въпросът ми е възможно ли е да се получи мухъл и да се образува някакъв термомост (така ми каза един приятел майстор) или няма да имам никакви проблеми ? мерси предварително
Това за мухъла ми се струва доста възможно, в смисъл вътре в самия таван - говоря ти от опит. При мен е същата ситуация - тази есен си усвоих терасата, но преди да сложа окачения таван забелязах, че се мокри. Предположих, че е защото просмуква вода от горе и затова хидроизолирах доколкото можах плочата отпред и напълних единствената тънка фугичка на мозайката на съседите със силикон. Обаче плочата продължаваше съсем стабилно да се навлажнява - не вярвах, че може толкова голям конденз да се получава, но явно е било от строителната влага. Затова преди да сложа ватата налепих тънък стиропор - колкото самата повърхност да не бъде студена. За няколко дни не видях вода по тавана, така че ми се струва, че това даде ефект. А самата вата вместо само да я пароизолирам, я облякох цялата в найлон, дори от горната страна. За теб може би вече е късно, но дано съм помогнал на някой друг.
А за термомостовете - какво точно има предвид твоят приятел? Каква е изолацията на стените ти - външна или вътрешна? Ако е външна, ще се получи термомост, защото топлото ще "бяга" по стените през плочата там където контактуват. Такъв термомост при еркерите може да се избегне при поставяне на изцяло външна (когато е възможно) или изцяло вътрешна топлоизолация (пак когато е възможно - визирам пода:))