Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
терасата над мен не е остъклена а аз сложих окачен таван от гипсокартон с минерална вата между него и тавана.въпросът ми е възможно ли е да се получи мухъл и да се образува някакъв термомост (така ми каза един приятел майстор) или няма да имам никакви проблеми ? мерси предварително
dito - специалист
Това за мухъла ми се струва доста възможно, в смисъл вътре в самия таван - говоря ти от опит. При мен е същата ситуация - тази есен си усвоих терасата, но преди да сложа окачения таван забелязах, че се мокри. Предположих, че е защото просмуква вода от горе и затова хидроизолирах доколкото можах плочата отпред и напълних единствената тънка фугичка на мозайката на съседите със силикон. Обаче плочата продължаваше съсем стабилно да се навлажнява - не вярвах, че може толкова голям конденз да се получава, но явно е било от строителната влага. Затова преди да сложа ватата налепих тънък стиропор - колкото самата повърхност да не бъде студена. За няколко дни не видях вода по тавана, така че ми се струва, че това даде ефект. А самата вата вместо само да я пароизолирам, я облякох цялата в найлон, дори от горната страна. За теб може би вече е късно, но дано съм помогнал на някой друг.
А за термомостовете - какво точно има предвид твоят приятел? Каква е изолацията на стените ти - външна или вътрешна? Ако е външна, ще се получи термомост, защото топлото ще "бяга" по стените през плочата там където контактуват. Такъв термомост при еркерите може да се избегне при поставяне на изцяло външна (когато е възможно) или изцяло вътрешна топлоизолация (пак когато е възможно - визирам пода:))
много благодаря за изчерпателния отговор.. за термомоста не го разпитвах подробно притесних се за мухъла.. ами той тавана е 3 квадрата и съм го фугирал тамън.. тъй че ще го сваля и ще хидроизолирам като теб и ще опаковам ватата .. а ако махна ватата и затворя дали ще има мухал и дали ще влиза мн студ отгоре? :)
dito - специалист
Май както винаги не се изразявам особено ясно, затова ще ме извините за спама, но ще постна схема на термомоста на пода, който имах предвид :)

Иначе за тавана, попрочети и някое друго мнение освен моето, аз все пак не съм нито майстор, нито строителен инженер :) Както и да е, според мен не си махай ватата, дори да разглобиш картона. Можеш в краен случай да я смениш с по-дебел стиропор, но ватата прави по-добра шумоизолация (това беше втората причина да я предпочета и за стените, освен термомостовете).

П.П. Благодаря на 8080 за корекцията, по-правилно е да се нарисуват стрелките по посока на движение на топлината. Когато рисувах картинката, бързах да си бия камшика от работа и ... видно е :lol: А относно влиянието на тези термомостове върху вътрешната температура - сигурно наистина не е голямо, но стената изстива близо до термомоста и има вероятност от образуване на конденз на тези места. Ако може да се избегне, ми се струва добре.

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (8.29 KиБ) Видяна 3143 пъти

Тема "въпрос за окачен таван на приобщена тераса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: