• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
Здравейте, не се занимавам професионално с гипсокартон, но с лекота си направих прави тавани във всички стаи, както и преградна стена. Бих искал да си направя една вълнообразна фигура подобна на тази. Изчетох доста теми, но не можах да разбера нарязаното ЦД как се захваща когато не сме под носещ профил на таванната конструкция. Доколкото виждам на снимките може би се захваща с винт като се внимава той да не превърти в картона? Бих искал и един съвет относно гъстотота на винтовете, с които се захваща нарязаното ЦД.

Прикачен файл

178_941.jpg
178_941.jpg (139.11 KиБ) Видяна 5405 пъти
Pooh - майстор
Вариант 1: Рапидки през 2-3 среза и задължително където се пада профил отгоре.
Вариант 2: Рапидки гипс-гипс /характерна едра резба/ на същият принцип, но е хубаво да се ловят ПРЕЗ парченце гипсокартон.
Вариант 3: Монтаж на паразитни парчета от горната страна. Лесно е ако не сме пускали горното ниво прекалено навън.
Благодаря, ще помисля по вариантите.
BORISOV - помощник
Там , където няма профил се завиват рапидки,но в дюбели за гипскартон.По този начин няма да превърти винта.Пак обръщам внимание не обикновени , а дюбели за гипскартон.Завива се профила с рапидките през приблизително 5см. като се спазва линията за монтаж.След това се развиват винтовете и в дупките , които са оставили в гипскартона се навиват дюбелите.После навиваш и просто няма как да сгрешиш.
Има няколко модела дюбели за гипсокартон, предполагам, че тези са подходящи.

Прикачен файл

dubel_gk.jpg
dubel_gk.jpg (3.86 KиБ) Видяна 5341 пъти
simeonov_74 - специалист
Pooh написа:

Това е най лесният, изпробван и от мен начин и няма никакъв проблем вече две години. С охлювите като на снимката също става, но е двойно повече работа. :wink:
BORISOV - помощник
Този вид са дюбелите.За да не ги навиваш с отверка има дюбели,които се продават с накрайник,който се слага на винтоверта после се нанизва дюбела и накрайника едновременно дупчи картона и завива дюбела.Тези дюбели си личат като ги погледнеш отпред там,където се навиват-единият канал е по-дълъг от другият.Накрайника е плосък и има вид на заострена отверка.
alexb - специалист
Варианта на POOH е най-добър. Докато с охлювите няма да стане много лесно поради факта че всеки път охлюва трябва да е сложен преди нарязания профил и след това трябва да го уцелиш с рапидката. Разбира се може да направиш дупки в ЦД-то и директно да ловиш охлюва през цд-то.

Но който и вариант да ползваш трябва да знаеш че полата картон която ще хванеш за Цд-то има малка сила на носене. И ако дъното на борда е по голямо от 40-50см ще се наложи да ползваш цд-та захванати с подходящи окачвачи за основния таван.
vansistem - помощник
simeonov_74 написа:
Pooh написа:

Това е най лесният, изпробван и от мен начин и няма никакъв проблем вече две години. С охлювите като на снимката също става, но е двойно повече работа. :wink:
Напълно съм съгласен с колегата. Този таван съм го правил аз, по горе описания метод и мога да твърдя, че е абсолютно надежден работя по този начин вече 12години и нямам нито една рекламация. Но е много важно непосредствено след борда да се сложат директни окачвачи.По този начин челото на фигурата няма никаква носеща функция . :idea:
BORISOV - помощник
От това,което прочетох става въпрос,че таваните са вече направени и фигурата сега ще се изгражда.Съгласен съм с мненията изказани досега,но при изградено първо ниво как ще се сложат подложки, в които надеждно да хванат рапидките.Затова предложих идеята с охлювите още повече,че многократно съм я ползвал.Пътя е следния:
1.ЗАВИВА СЕ С РАПИДКИ ДИРЕКТНО В ГИПСКАРТОНА НАРЯЗАНОТО UD ПО ЛИНИЯТА НА ИЗВИВКАТА
2.РАЗВИВАТ СЕ РАПИДКИТЕ И В ДУПКИТЕ,КОИТО СА ОСТАВИЛИ В ГИПСКАРТОНА СЕ НАВИВАТ ОХЛЮВИТЕ
3.МОНТИРА СЕ ОТНОВО ПРОФИЛА С ВИДИТЕ В ОХЛЮВА.ДУПКИТЕ СЪВПАДАТ НА 100%.Естествено необходим е винтоверт и охлюви около 10-15ст. бройката.
ТОВА Е САМО МНЕНИЕ.КОЙТО ПЛАЩА САМ ИЗБИРА МЕТОДА. УСПЕХ !
  • 1
  • 2

Тема "Един въпрос за фигура от ГК" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: