• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
colyo - специалист
Наскоро завърших грубия строеж на къща. Втория етаж е без горна плоча. Ще ми се да направя окачен таван по който при нужда да може да се стъпва, понеже над него ще остане около 1,6м подпокривно пространство. Тавана ще е около 5м на 4,5м. Не искам да слагам подпори по средата на стаята. Прилагам снимки и ще съм безкрайно благодарен ако някой ми даде хубава идея. Благодаря предварително и почерпката е от мен :)))
n.yaneff82 - специалист
пускаш телове ,после УД ЦД и си ти

А зидарията е просто уникална
zimel - специалист
Моето мнение е, че трябва да си направиш стабилна конструкция от метални кутии за висящия таван, защото:
Площа от около 20 м2. не е никак малка, при положение,че ще стъпваш върху нея , ще ти държи окачения (декоративен таван) и не на последно място , трябва да ти подпира покрива , а не да го дърпа.

На мен ми предстои да направя подобно нещо, и аз лично ще заложа стабилна метална конструкция.
n.yaneff82 - специалист
Това с ходенето по тавана го пропуснах,
както каза колегата по горе , покрива нетрябва да го дърпа нищо надоло .Направи си една дървена конструкция с ребра 5/10 или 6/12 ковеш му отгоре 15 мм OSB а отдоло си правиш тавана
colyo - специалист
Като цяло майсторите ми добре се справиха но точно тук малко се пооакаха. От строежа ми останаха 20-ина греди 8/8 и мислех от тях да спретна някаква конструкция. Това което пропуснах да покажа е снимка и на другата част на тавана , който е със скос към края.Надявам се да не ме биете за това. Там има греда 14/16 и мисля, че от нея до бетоновия пояс може да се направи дървена скара. Как мислите, 8/8 дали няма успешно да заместят ребра 5/10 и 6/12 при условие че 2 години са отлежавали на сухо?
colyo - специалист
А това е и целия обект за по-образно представяне.
marto - специалист
Могат да се заместят но за предпочитане си е с ребра!!
Гаранция че ребро 5/10 има повече якост от греда 8/8 :wink:
А със 6/12 забравяш за проблемите :)
colyo - специалист
Щом ще трябва да се пазарят нови явно ще са 6/12, разликата в цената е нищожна. Поиграх си да сметна разликата в якостта на огъване на 8/8 и 5/10 много е малка, но като "инженер" съм съгласен с теб. Просто не ми се искаше да си вра в г.......за 20 греди 8/8:))) Не се сещам за какво друго мога да ги ползвам :))) ......най-много да спретна за децата една дървена къщичка на двора, защото и доста кофражни дъски ми останаха :))
marto - специалист
Оффтопик:
Тази къща ми е позната...да не е в Банево??
А гредите може да ги ползваш и за един хубав навес
пред входната врата :)
colyo - специалист
В Лозово е. Точно отпред не ми се връзва да има навес. Мислех да си спретна един лек гараж но парцела е Г-образен и не остава място за минаване.
  • 1
  • 2

Тема "Помощ за окачен таван" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: