Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
coccinella - специалист
Здравейте майстори и за много години!
Имам въпрос, моля дайте съвети.
Планирам ремонт на детската стая, че през септември ще имам ученик, а в момента стаята е по-скоро склад.
Проблем ми е тавана, т.е. топлоизолацията, която искам да направя.
До сега си мислех за гипскартон на конструкция с минерална вата, но покрай празниците и ходенето по съседите забелязах, че техните такива тавани са се напукали по шевовете. Очевидно блока след 30 год експлоатация продължава да уляга. Дали да не се насоча към окачен таван с онези сиви квадратни плоскости? Притеснява ме само, че където съм го виждала винаги цвета е сив, а аз искам бял таван.
Ако пък има друга възможност - сподалете с мен...
Благодаря предварително.
bisplus - специалист
Здравей и за много години! Може пукнатините по шевовете да не са причина от слягане , а от начина на монтаж и използваните материали. Иначе има и бял разтерен таван(на квадрати 60х60).
coccinella - специалист
О, благодаря не знаех, че се нарича "растерен таван".
Според теб кой от двата варианта е по подходящ за детска стая? Блокът е тухлен, но стаята е крайна от към север и е доста студена.
Над нас апартамента е празен.
Оф, сега се сетих и още нещо - въпросния растерен таван, как стои въпроса с осветлението - луни или полилей? Т.е. може ли да се му се сложи полилей или може само луни да носи?
bisplus - специалист
Кой е по-подходящ е въпрос на вкус. Ако питаш за +/- разтерният е по-ефтин, монтира се по-бързо и избягваш мръсотията която се прави при монтаж на ГК, но пък ГК си изглежда естетически по-добре, може да се пораздвижи малко, да се сложи скрито осветление или пък насочено(например над бюрото), и най важното примерно след година.две може да се пребоядиса което е малко по сложно при растерния. Иначе и на двата може да се сложи изолация и каквото и да е осветление. Според мен трябва да се направи и изолация на стените.
stenmark - специалист
Всичко зависи от това да ли ти ще си правиш.Ако ще плащаш на майстор цената не е много различна.Колегата горе-долу е споделил разликата като добавя една ,че при растера си готов за 1.5ч.
coccinella - специалист
Не можем сами да го направим. Ще викаме майстор.
За мен е най-важно да няма пукнатини след половин година по ремонтирания таван.
А относно изолацията - блока има варовикови плочи външна облицовка, а аз над тези плочи имам външна изолация 5 см стиропор и мазилка някаква гръцка.
От вътрешната страна на външната стена искам гипскартон на конструкция с мин. вата. Там дори да се получат след време пукнатини ще ги скрия с тапетите. На пода ще редим масивен паркет. Сега, като получих яснота за тавана и вече нещата напълно се избистриха.
valmet - специалист
Пукнатини на ГК се получават от некадърни майстори и в много редки случаи-некачествени материали!
Ако всичко е направено както трябва,напукване няма.За това много хора отбягват ГК като вариант.
ralev - специалист
valmet написа:
Пукнатини на ГК се получават от некадърни майстори и в много редки случаи-некачествени материали!
Ако всичко е направено както трябва,напукване няма.За това много хора отбягват ГК като вариант.
+1
bisplus - специалист
coccinella написа:
Не можем сами да го направим. Ще викаме майстор.
Внимавай с избора! :)

Тема "Таван на детска стая" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: