Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
Михаил Соколов - специалист
Не разбирам много много от строителство но все пак успях да си построя един голям гараж.9м на 8.5м вътрешен размер с височина 3.15м.Покрива е ламаринен, едноскатен с наклон около 12%.Цялата конструкция на покрива е от желязо (4 ферми по 9.5м).Сега искам да си направя таван и търся най-евтиня вариант.По моя идея (без консултация с никои :lol: )мисля да купя стиропорени листове 2х1м дебели 2см,и да си поръчам да ми згънат нужното количество г-образни профили от нераждавейка.Има ли опасност от провисване на листове с такъв размер ? Опасно ли ще е да се поставят 2 или 4 тройки луминисцентни лампи посредата (защото смятам по-голямата част от лампите да ги поставя от страни вертикално по колоните на стените).Някой знае ли по-ефтин вариянт ?

Прикачен файл

16102008(004).jpg
Съжелявам че снимката е малко стара и не се вижда покрива като завършен.
16102008(004).jpg (80.46 KиБ) Видяна 13044 пъти
Pooh - майстор
Какъв ефект се стремиш да постигнеш?
Явно цената не е проблем, щом ще ти огъват профили по поръчка, та да си питам - защо изобщо споменаваш за евтино?
Като гледам - не си питал специалисти за конструкцията на сградата, кое те накара да питаш за тавана?
Стиропора за изолация ли си го замислил, или визуално ти харесва?

Като начало и тези отговори ще помогнат ;)
hkoko - специалист
За по-евтино си монтирай окачен таван армстронг.Монтира се лесно и бързо.Давам ти го само като идея дано ти хареса. :idea:
Това как ще изглежда е един от последните ми приоритети.Трябва ми главно за изолация, че лятото като напече слънцето тая ламарина няма да може да се стои отдоло и за да не ми капе вода от конденза на ламарината.Помещението ще е работно.Мислих да си поръчам профилите да ми ги згънат защото смятам че ще са по-ефтини така.Може и да греша.Колко излиза линейния метър от тези профили ?
Поцинкованата ламарина е около 16 17 лв (даже може и да е поефтиняла от тая криза) 2х1м.За направата на един профил трябва едно згъване и един разрез, едва ли ще струва повече от 20 30 ст.
hkoko написа:
За по-евтино си монтирай окачен таван армстронг.Монтира се лесно и бързо.Давам ти го само като идея дано ти хареса. :idea:
До колкото разбирам това си е стандартен таван,предполагам че ще ми излезне поне 1200 1300 лв за 80 квм.На това не му викам евтино :) .
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Сам писа ключовото "да не ми капе конденза от ламарината". Та къде предпочиташ да ти капе?
Стефан - майстор
Средните две ферми леко ще провиснат в близката страна от снимката.
Стефан написа:
Средните две ферми леко ще провиснат
Колеги нека да не коментираме здравината и качеството на обекта :cool: да се насочим към тавана.Нищо няма да провисне снимките са от лятото в момента ламарината е сложена и издаржа 2 валежа на сняг :lol: .Металната конструкция е презапасена поне 50 %.
Стефан - майстор
Съгласен. Като гледам от снимката, и ако сам си бил конструктор и изпълнител, явно си човек с опит. Въпреки, че имам леки забележки по конструкцията на фермите. Изчислявал ли си ги, или си работил "на око". Мисля си, че ще направиш това, което си решил. Въпреки съветите, които ще ти бъдат евентуално дадени тук.
hkoko - специалист
Скоро не сим купувал но предполагам в момента ще е около 10-15 лв. за квадрат.Продават отделно само профили на линеен метър ,питите можеш да си ги направиш от каквото искаш/стиропор/ например.
Както си намислил да огъваш ламарина недоумявам как ще огънеш "Т" профила и как ще му направиш клипсите в краищата.

Тема "Най-ефтиния таван ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: