Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
entusiast - специалист
Не мога да разбера по снимката, как се прави това. Две къси парчета (отрязани) ли имаме, които със сглобките закачаме от двете страни на основния/дългия профил или и двата профила са дълги, като единият минава под другия (като преди това са му отрязани станиците)?
Ако се разминават един под друг, тогава мисля, че ще надига на гипс-картона, а ако не се разминават, не виждам какво ще пречи на парчетата да мръднат на горе при завинтването на плочите, тъй като прегъването на връзката спира парчето единствено да падне надолу.
Освен ако, след като прегънем връзката, не сложим и винт, ама не виждам как ще си завра ръката отстрани над профила за да завия винта...

Прикачен файл

Knauf2.JPG
Knauf2.JPG (22.25 KиБ) Видяна 5030 пъти

Прикачен файл

Knauf.JPG
Knauf.JPG (22.11 KиБ) Видяна 5030 пъти
entusiast - специалист
Като съм тръгнал да питам, да питам докрай. :)
Искам да си направя сам окачен таван на малка стаичка. Причината е, че не искам топлината ми да бяга нагоре, където съседите грам не си отопляват стаята. Размерите са 3.45 на 2.50. На дългата страна имам прозорец и там ще има корниз с перде, като това ще е единствената тежест, която ще носи окаченият таван. Мислех да подходя максимално НЕтрудоемко - CD-та напряко, с дължина 2.50, през 60 см. Така няма да ми се налага да ги снаждам. Плоскостите в същата посока мисля. Така под заводската фуга ми с пада CD профил, и по един по средата надлъжно на плоскостта, за да поддържа. Тук е добре да вмъкна че вече купих 9.5 см картон, а май не трябваше от него.
После обаче се замислих, как ще направя фугата от тясната страна на гипс-картона, като отгоре няма да има нищо да подпира, и затова се замислих за напречни парчета, и започнах да гледам схемите на Кнауф за правене на решетка на едно ниво. После пък се замислих, дали изобщо тази ориентация на плоскостите е най удачната... и се обърках. Ще може ли някой да ме откъсне от притесненията?

Легенда към снимката (това ми е първоначалната идея):
- с дебелата линия са стените на стаята
- с тънките са профилите
- със сините пунктирани са плочите гипс-картон
Леко съм разместил плочите от профилите за по-добра прегледност.

Прикачен файл

Knauf3.JPG
Knauf3.JPG (31.13 KиБ) Видяна 5016 пъти
jekasus - майстор
Това от първия ти пост не ти трябва. Щом си купил вече 9.5 мм картон, сложи CD-профили през 40 см. И картона се слага перпендикулярно спрямо профили. Ако имаш възможност за двойна скара,ще ти е по-лесно за нивелация - viewtopic.php?f=48&t=35272
entusiast - специалист
jekasus написа:
Това от първия ти пост не ти трябва. Щом си купил вече 9.5 мм картон, сложи CD-профили през 40 см. И картона се слага перпендикулярно спрямо профили. Ако имаш възможност за двойна скара,ще ти е по-лесно за нивелация - http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 48&t=35272
При 2,5х3,5 метра стая, не виждам как нивелацията ще ме затрудни. Даваш ми пример с 2 пъти по-голяма стая - ако моята беше такава, със сигурност щях да подходя така. Тази моята малката стая обаче ми е спалня и нощем в нея въздухът направо не стига! Не ми се иска да губя още четвърт кубик от обема на стаята - тези допълнителни 3 см във височина са четвърт кубик въздух.
ЗАЩО се слага перпендикулярно? Тогава под фабричните фуги (скосените) няма да имам профил и ми се струва, че там връзката ще стане слаба.
Тани - модератор
Там има достатъчно място за шпакловъчен материал и лента за разлика от рязаните кантове . Ако използваш фугопълнител и почти невъзможно да ти спука там! Останах с впечатление , че няма да слагаш вата - така ли е?

ПП А иначе за притесненията ти относно това , че ще се вдигне връзката докато завиваш винта - отговора е прост -хващаш профила с ръка докато завиваш първия винт. След това профила си стои стабилен!
entusiast - специалист
Ооо, вата задължително - между CD-тата и ако мога да набутам малко и над тях- точно това е целта на заниманието.
Нещо не ми се получава с картона по дължината на стаята. Отстрани ми остава някаква смотана 5-10 см ивица (250 см - 2х120), при това там ще кърпя заводски кант с рязан... не е сериозно така. А ако завъртя профилите по дължината, ще трябва всеки профил да го наставям :? :? Гадно! Продължавам да си мисля за къси парчета CD-та, свързващи дългите под крайните снадки на картона... или там много добре да скося картона и така да подсигуря фугата с повече шпакловъчен материал...
Тани - модератор
Щом ще слагаш вата , тавана автоматично ти пада с поне 6 см!
Ако не си купил все още профилите , вземи 4 метрови CD :wink:
Колко листа картон си купил?
jekasus - майстор
Май и профили е купил
entusiast написа:
. А ако завъртя профилите по дължината, ще трябва всеки профил да го наставям :? :? Гадно!
А картон - 4 листа има.
ivanovrg - специалист
има интересни хора
искат съвет как да направят нещо по правилният начин,а са се навили как да го правят(по грешния) и си търсят някой ,който да им оправдае решението

ми правете го както ви е удобно и си носете последствията

п.п 1 лист ГК е има няма 7-8 лв
вземи си 1лист и му използвай двете страни с фабричните кантове
svetliopi44 - Чирак...
Като гледам схемата горе на профилите и картона ,си мисля че колегата ще постигне хубав ефект.
Картона ще провисва с времето на местата където няма прфил ,и ще стой прав на местата където е хванат за прфил. Нещо като римски навес ще стане ... :)

Тема "Универсална връзка на Кнауф?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: