• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
xaxaxas - напреднал
Здравейте колеги,
след като съм сложил листовете гипскартон и съм фугирал, нужно ли е да шпакловам целият таван?
Тани - модератор
Това е въпрос на който единствено ти може да отговориш! Зависи какви са ти изискванията , а от друга страна и способностите. По правило най-добър резултат се получава при цялостно шпакловане , но от друга страна ако не си добър шпакловчик е по-вероятно да оакаш повече положението!
xaxaxas - напреднал
Благодаря ти за бързия отговор. Определено ще се шпаклова!!!

EDIT: А някой може ли да ми каже мнението си за готовата шпакловка на Knauf?
Делян - специалист
Не знам за коя готова шпакловка говориш точно. Аз съм ползвал Gelbband и Fugenfuller и съм много доволен. Особено първата има много отворено време за работа, лесно се шкурят и т.н. Мисля, че няма да съжаляваш. Накрая минавам и с F2.
Spaidy - специалист
Минаваш си всичко с F2 на Knauf и знаеш, че няма да имаш проблеми.

Тани един познат, любител е на мнението: "не е важно как шпакловаш, важно е как шкуриш." :-D
Малко късно, но да си кажа и аз мнението. Преди години ни бяха накарали да правим цялостна шпакловка на картон. На което аз лично се учудих много и си мислих, че е чиста загуба на материал, време и труд. По - късно обаче разбрах, че не е няква приумица на клиента (който беше германец), а реално си има такава схема на шпакловка на картон. И изобщо най - големия проблем на шпакловката си остава ъгълът под който попада светлината върху нея. А дневната светлина много обича да показва всички кусури на шпакловката, особено при таваните :). За това съветът ми е: Таван - 1-ра ръка минаване на фугите с фугопълнител задължително. Полагате гласфазерна лента. (мрежестата самозалепваща е по - удобна, но не е много за предпочитане. При работните фуги, надига доста) 2-ра ръка отново фугопълнител, но този път цялостна шпакловка. И трета ръка с финиш, отново цялостно. Кнауфсия пълнител е добър, но в много случай стяга много бързо и доста хора го отбягват. Минават на стандартния начит, 3 ръце сатен. Което не е никак добро решение. Сатена е финиш шпакловка и няма качествата на пълнител. т.е. много по - трудно запълва заводската фуга. Да не говорим, че 3 ръце сатен водят до оня огледален вид на шпакловката, което пък води до по - трудно шкурене. Скоро пробвах пълнителя на Лафарш (не турския, а румънския) и бях очарован от него. За Финиш шпакловката има няколко избора. Стандартен и най - ефтин си остава сатен гипса. Унифлота на Кнауф е едно много разумно решение, но не и за БГ, щот неразумно бърка в джоба. Най - доброто за мен и остава готовата американска шпакловка Шийтрок. Но и тя е доста скъпа. Да не говорим, че тия години я развалиха. Имаше някви партиди, където беше направо отвратителна. Добра алтернатива е Колкор кит. Доста евтино, произведено в БГ. Супер добре се нанася и се шкури невероятно лесно. Лошото е, че нали си е правено в БГ и в някои партиди има някви боклуци в материала и уж лесната работа с него се превръща в ад.
И след тая лекция накратко. Таван от GK, за препоръчване цялостно шпакловане.

Аз имам въпрос. Как решавате проблема с евентуалното напукване след шпакловка във вътрешните ъгли? Преди години ползвах колор паста, което беше много добро решение. Но понякога се получаваше проблем след боядисване. Латекса не прави добра спойка с пастата и се получават миниатюрни пукнатини. Ползвал съм и вътрешни ъглови ленти, но са ужасни за полагане! А да прегъваш гласфазерна лента на вътрешен ъгъл си е направо предизвикателство за нервите. :) Ем това е за сега от мен.
Нов съм във форума, дърт съм в занаята :)
Тани - модератор
За вътрешните ъгли(а и за външните :) ) ползвам хартиена лента. По принцип предпочитам за цялостно шпакловане F2 , но за полагане на ленти шиитрока е по-добър , защото съхне много по-бавно и остава достатъчно време да се оформи добре ъгъла. Освен това по-бавното съхнене предполага и по-добро залепяне на лентата.За рязания кант ползвам същата лента - почти не навдига и се занулява лесно без да се къса. За фабричния кант ползвам самозалепяща мрежеста лента , която лепя предварително.
Spaidy - специалист
За да не се напуква шпакловката се слага самозалепваща лента на ъгъла като се хваща и от тавана и от стената във формата на L.
Моят начин на работа е всички фуги ги минавам с самозалепваща на фабричните ъгли и гласфазерна на нефабричните като преди това ги изрязвам да се вижда гипса за да направи добра споика, с други думи фаска. Шпакловам 2 ръце с Фугенфюлер (най - доброто за мен), съхне бързо и става много здраво и после 1 или 2 по желание на клиента 2 ръце F2 на кнауф и до тоя момент не съм имал проблем никога с напукано или непокрило боя или останало на "сенки" и .тн.

А до това на каква светлина се виждат дефектите си е виновен майстора които е шкурил, не светлината. :wink:
l_bonev - специалист
Аз също съм на мнение , че таваните трябва задължително цялостно шпакловане. :supz:
toni_g79 - специалист
trockenbauer написа:
toni_g79 написа:
Нещо ме заинтригува,я покажи де пише,че се слага ЗАДЪЛЖИТЕЛНО акрилен силикон на всички вътрешни ъгли.Щото аз за такова нещо не знам па ич да не е съм побоядисал някоя и друга къщичка ново строителство.....,а иначе за мечето дето всеки може да го търкаля,не е зле да опиташ да побоядисваш малко нови ГК стени с лъскав финиш да видим дали всеки може и знае как....... :)
Снимката на вакуумния компресор е хубава,винаги съм харесвал GRACО.
Предполагам,че си млад на години,а и не разбра какво имах предвид.
Всеки бояджия си прави корекции и подготовка за боядисване включваща дори шпакловане!!!
Чети и дребния шрифт,а относно "търкалянето"аз стари стени не правя респективно боядисвам "чисто нови"плоскости и ако не се лъжа има грундове "колега"/да не се чете разреден латекс/,но със сигурност и за това не си чел никъде :wink:
P.S. За какво служи акрилатния силикон/нищо,че не е задължително/?!? :? :-D
'7.Проблема с пукането на вътрешни ъгли идва от това,че никой не шпаклова вътрешни ъгли или ако го прави то е за "камуфлаж".Шпаклова се с хартиена лента/ъгъл/ и след приключване на всички операции при грундирането за боядисване и преди полагането на контролната боя всички вътрешни ъгли се обработват с акрилатен силикон!!!Какво е контролна боя би трябвало да знаят всички професионално практикуващи системи за сухо строителство както и всички колеги колористи и бояджии./До 1989 всички бояджии бяха задължително и с разряд за шпакловчици,защото всеки може да "търкаля мечето"./"
Tова е цитата който коментирах,незнам какво не съм доразбрал :? ,а относно грундовете(праймери) ,може и да съм по-малък ,но съм ползвал като количества и като видове доста повече от колкото си мислиш,и предполагам и виждал....... не е въпроса да си ги мерим сега праймерите,а да обясниш какво имаше предвит под отбелязаното с червено.
П.П Не разбирам много от физика,но спрея не е вакуумен ,а е с цилиндър и бутало.До колкото знам вакуумните са с мембрана....... но може и да греша де.......
  • 1
  • 2

Тема "Окачен таван - нужно ли е цялостно шпакловане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: