Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
zhristov - напреднал
Споделям една схемичка за фигура с функция да скрие корниза за пердетата + възможност за залагане на скрито осветление. Корнизът е класически двуканален PVC. Скритото осветление се замисля да е с LED лента. Става въпрос за творчество, т.е. всеки си залага свободно каквито си иска размери на фигурите, но все пак познатите ни физични закони и стремежът за постигане на максимално добър ефект налагат някои граници, оптимуми, принципи и добри практики, които ревностно се опитвам да изнамеря.

Конкретно по схемата. Отбелязал съм три разстояния с буквите A, B и C и като начало именно тези размери ме вълнуват имат ли минимум, максимум, оптимум. Стремежът да се скрие корниза означава, че човек да не го вижда без, естествено, да се доближи съвсем до завесите и да погледне нагоре. От друга страна пък едно минимално разстояние се изисква за самите завеси, за да могат да се движат свободно и да се слагат/свалят лесно. Избирам 150мм от стената до ръба на фигурата.

Понеже прозорците ми са доста височки. След като отидат 11-13см за основната част на окачения таван, не остава много височина за фигурата.

И така останалите фактори относно размерите A, B и C, са предимно свързани със скритото осветление и търсеният максимално добър ефект. Ето няколко въпроса:
1) гипскартоненото парче GK4 а) задължително ли е б) да е по-късо (т.е. да не затваря образувалата се ниша) или в) е даже задължително излишно?
2) В зависимост от най-добрият отговор на 1) както и калибрирането на нишата с определяне на A, B и C, къде е най-удачно да се залепи LED лентата?
3) Най-вероятно ще се спра на RGB лента със подобаващ LED контролер. Въпросът е 30, 60 или друга бройка светодиоди на метър да е лентата?

Прикачен файл

skrito.png
skrito.png (27.37 KиБ) Видяна 22696 пъти
Pooh - майстор
А и В - въпрос на личен избор, за конкретният случай ми се струва че по 50мм и за двете е оптимален вариант, но това си е, пак казвам, мое лично виждане.
С - < 100мм, когато няма преминаване на конструкцията, а конзолно стърчи само гипсокартон. Приемаме константно 100мм.

В тази тема, се разисква положението на лентата - прочетете я и може да стигнето до отговор и на вашият въпрос.

GK4 е едно крайно недомислено парче - защо изобщо сте го начертали? От него нито има нужда, нито полза - само тежи излишно на конзолната конструкция. Мислете и как ще захванете всички тези парченца в това малко разстояние, както и за последващото шпакловане.

Прикачен файл

Skrito.jpg
Тази схема е груба, но обърнете внимание на положението и вида на профилите.
Skrito.jpg (17.54 KиБ) Видяна 22655 пъти
zhristov - напреднал
Благодаря, Пух. Беше ми от голяма полза. Прикачвам новата схема. Предвид размера на стаята и желанието ми вътрешната част на нишата да не се вижда, се наложи да натъкмя A, B и C, особено в частта на протовоположната страна на тази на корниза.

Прикачен файл

skrito2.png
skrito2.png (8.63 KиБ) Видяна 22565 пъти
Здравейте :)
Да не отварям нова тема , ще ползвам тази , да питам дали е възможно да се направи така :
Изображение

Uploaded with ImageShack.us
Pooh - майстор
Не.
Няма кое да държи ръба и ще провисне и то - неравномерно.
Ето варианта, който може да се изпълни и да издържи ... и той е съмнителен, но статистическата схема е такава.

Прикачен файл

skrito2.JPG
skrito2.JPG (31.02 KиБ) Видяна 20396 пъти
ivanovrg - специалист
аз по последната схема вместо 4 UD-профила бих ползвал 2 бр. UW-75мм

аз лично не харесвам скрито където УД-то не е затворено и отдолу
Pooh - майстор
ivanovrg написа:
аз по последната схема вместо 4 UD-профила бих ползвал 2 бр. UW-75мм

аз лично не харесвам скрито където УД-то не е затворено и отдолу
Ползвах вече готовия чертеж, иначе съм твърдо за опростяване на конструкцията. Даже CW100 бих опънал - да има точно отсичане на пердето.
legoelf - напреднал
Здравейте! Да се намеся и аз в тази тема за да не отварям нова с подобен въпрос. В момента правя ремонт на къщата и имам нужда от съвет, тъй като от една седмица се занимавам с гипс картон и никога не съм правил, изчетох доста неща по темата. Искам да направя окачен таван със скрито осветление. Стаята е продълговата 8,5 м. на 4м. Искам да направя нещо като борд който да е по на ниско от основния таван и от двата края да има лед лента а отдолу лунички. Направих една схема долу горе искам съвет за размерите и конструкцията. Дали мога да направя такава конструкция и дали е рационална, дали ще издържи или има ли по удачно решение от предложеното от мен.
Ето и схемата:
Прикачен файл:
Окачен таван.jpg
Pooh - майстор
Изображение
Схемата ме уби просто!
legoelf написа:
Дали мога да направя такава конструкция
Да
legoelf написа:
...дали е рационална, дали ще издържи или има ли по удачно решение от предложеното от мен.
За издържането - ще издържи, но нито е рационално, нито е лесно. Точно необходимия детайл е показан няколко поста по-нагоре. Не четете ли бе хора?

Тема "Скриване на корниз + скрито осветление - схема" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: