• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
Insomnia - специалист
Здравейте.
След 3 месеца четене в този форум и на ръководствата от сайта на кнауф реших да се опитам и аз да си направя тавана. Най-вече заради кефа който изпитва човек като види нещо което сам си е направил. Кеф, кеф, ама до вчера, когато минах с една лампа и видях пукнатини. Псуването го оставям настрани. След псуването следва оглед на 6 те помещения който съм си направил. Оказа се че в 2 от тях са ми се спукали фабричните фуги ! Уж по-лесните фуги... Та ето малко факти преди да попитам какво(или най-вече как) да правя.

Извинявам се предварително ако термините който използвам са неточни.
Скарата ми е двойна. CD профилите са от дебелите на Кнауф, гипсокартона е на кнауф, Директни окачвачи са дебели(немски някакви, забравих им името, купувани са от оня специализиран склад който е в Люлин зад Бриколаж), бити в тавана с метални анкери(не знам дали така се казва) после съм се поовисвал на тях. Окачвачите са ми през 90 см най-много. за стая 3 на 4 метра имам 25 окачвача(престарал съм се, ама страх лозе пази, аматьорите винаги се презапасяваме :) Надлъжните CD(тези окачените за окачвачите) са през 60 см и са монтирани за директните окачвачи с по 2 копчета без да превъртат. Монтажните CD са ми през 50 см. Картона е реден без фуга напречно на монтацните профили. UD на всички стени, като не съм захващал гипсокартона за UD профилите. CD профилите който влизат в UD профилите имат възможност да мърдат, т.е има малко луфт да обира евентуални топлинни разширения.

Ето как съм фугирал за фабричната фуга :
- 1 ръка - лепя мрежата и после със Фюгенфюлер пълня хубаво фугата която се е образувала м/у двата фабрични канта. после още смес докато зануля със самия гипсокартон. Съхне 3 дена.
- 2 ръка Шийтрок зелен капак.

Фугенфюлера никога не ми се е втвърдявал докато фугирам. Не е било по-горещо от 25 градуса като съм фугирал. Зимата не е ставало по-студено от 18 градуса.
И след 6 месеца пукнатини. почти открай до край. Отпрах една фуга, Вижда се че навсякъде е плътно и е напълнен целия улей който се образува от фабричните кантове.

Нямам спукана нефабрична фуга (пртавено е със стъклофазерна лента) или ръб по стената (хартиена лента).

Та след толкова писане, дайте акъл какво да правя :?
Последна промяна от Insomnia на пет фев 24, 2012 11:51 am, променено общо 1 път.
аndi - напреднал
Хубаво си се справил, ама май не си грундирал ??? Писал си за лентата ама ако е от тази самозалепващата - на квадратчета-и аз имах проблеми с нея,докато не спряхме да я използваме!!! Само предполагам - да не си оставял прекалено голяма фуга между фабричните листове или пък да са вкарвани доста плътно???
wentii - специалист
Според мен проблема може да е в това че си ползвал рапиди за окачвачите-не хващат добре както копчетата. Колега анди какво общо има грунда с напукани фуги?
Insomnia - специалист
Извинявам се за грешката. Ползвал съм копчета, а не рапидки. А самозалепващата се лента е точно тази на квадратчета. аз и викам мрежичка.
svetliopi44 - Чирак...
Картона пука по фугите когато има напрежение.
Самзалепващата лента е добре да се слага след първата ръка, а не директно на картона.
Иначе всичко си направил добре...
Я провери с дълаг мастар или нивелир нивелацията.
Insomnia - специалист
Не знаех че мрежичката се слага след първа ръка :sad:
Имам мастар 2,5 метра.Та още като направих скарата, преди да монтирам платната проверих дали има някъде неравности или наклони(мастара и в/у него нивелира). проверявах надлъж, напреки и по диагонал. Всичко си беше ок. После слагах мастара и след като наредих картона. Никъде на светеше или да не е било нивелирано. Сега ако пробвам ще свети леко на нефабричните фуги, нали ми е леко подригнато нивото там.
професионал - специалист
Аз съм дилетант в областа на сухото строителство,но понеже ми предстои такава работа вкъщи, следя подобни теми с интерес и във всички видео-уроци се казва, че лентата се полага между два пласта фугираща смес.
marian1 - майстор
Колега би ли посочил типа помещение в което си извършил монтажа?
Окака Чука - специалист
wentii написа:
Според мен проблема може да е в това че си ползвал рапиди за окачвачите-не хващат добре както копчетата. Колега анди какво общо има грунда с напукани фуги?

Маджарофф, до сега ти четох глупостите и се сдържах да не коментирам, ама вече немога :x

Я ела вкъщи, (знаеш къде) и си виж лайняната работа дето ми я "свърши"! Не говоря за осраната от теб баня, а за прослувутия гипскартон който ми го сложи (в буквалния смисъл :x )! Нацепен е като свинска ш.тка!

Тъй, че замълчи и си отивай на Карайсен! :butthead:

Що ме караш да ти пусна "майстурлъка" в "Майстори менте"? А?!?
KnauFer - специалист
тцтцтцтцтц .. :shock:
  • 1
  • 2

Тема "Пукнати фабрични фуги! Ами сега ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: