Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
trans - напреднал
Здравейте,

имам едно таванско помещение което е преградено на две - баня, кухня.
Прикачен файл:
Untitled-1.jpg
Повечето неща са готови но остана тавана. Майсторите ми казват, че е достатъчно да се сложи стиропор 5см и след това влагоустойчив гипскартон. Достатъчно ли е и подходящо за добра изолация?
EDI - майстор
Аз бих сложил 10 см вата /2Х5 см/, вътрешния слой каширан с фолио.Като гледам обаче, май ската е нисък, да не ти падне много надолу.Ако ти идва ниско, 5 см вата пак каширана с фолио.Фолиото към помещението.
housedoktor - майстор
Доколкото виждам гредите ти са 8 см в дълбочина.Можеш да използваш вата между гредите ,но не я пресовай много ,защото така си губи свойствата.Другото решение е със стиропор ,залепен и уплътнен с пяна за изолации,после гипскартона.А може и да комбинираш.Пароизолацията е желателна ,както спомена Еди .
trans - напреднал
благодаря за мненията, в крайна сметка, за изолация е взета вата но стъклена. Това проблем ли е и задължително ли е да се слага такова фолио върху нея? Майсторите искат да слагат 5см стиропор като го захващат с пирончета :? Да оставам ли със стъклената вата или да я сменям с друга? Стиропора-а ми се струваше не достатъчен като изолация? Но пък стъклената вата незнам подходяща ли е за такъв случай? Майсторите твърдят, че няма нужда от фолиа и други неща. Има ли опасност нещо вредно да се отделя от нея или незнам :?
housedoktor - майстор
Фолиото или найлона се ползва за пароизолация .Има + и - и са обсъждани нашироко във форума.Стиропора може да се лепи и уплътнява със пяна. А за стъклената вата- проблема е изцяло и единствено на този,който я слага.Аз такова нещо не пипвам .
trans - напреднал
в крайна сметка заменихме стъклената вата с каменна. Остана още един проблем, а именно капандурата на другата стая. Някой ако има идея за някакво бюджетно решение? Капандурата е на височина и реално ще се ползва единствено като изход за покрива и за светлина в помещението. Размерите и са приблизително 50х80. Препоръчаха ми Velux, но малко ми се губи смисъла от толкова скъпа капандура, а и те са по скоро покривни прозорци. При мен за да погледна през нея най-малкото трябва да се кача на стол. В момента капандурата е съвсем проста дървена рамка със стъкло. Ако някой има идея за алтернатива на Velux, иначе сигурно ще се спра на най простия им вариант (изход за покрив) :?
EDI - майстор
Алуминиева рамка и стъклопакет, да се отваря навън.По-евтино ще ти дойде от ВЕЛУКС-а.Другия най-евтин вариант дървен капак, ламаринена облицовка.От страни имаш ли вече вдигнати бордове на отвора.Може една снимчица да цъкнеш да се види.
housedoktor - майстор
направи си елементарна табакера (не капандура) ,щом е само за изход
trans - напреднал
това е капандурата в момента :)
Прикачен файл:
p3.jpg
Прикачен файл:
p2.jpg
Прикачен файл:
p1.jpg
Здравейте,
Извинявам се на колегата пуснал темата, че пиша в нея!
За пореден път забравих да направя снимки, а пристройката е далече от града.
Пристройката е долепена към къща, като продължава наклона и скатния покрив с гредоред на последната. В най-високата си част е около 3,5м, а в най-ниската - 2,5м. Покривът е общ и с еднакъв наклон над всички помещения. Гредите са 80х80, ако не се лъжа.
Пристройката е разделена с 2 успоредни стени на 3 помещения - баня, кухня и всекидневна. Подходът към първите две става през общ коридор с ширина 1,2м, оформен между стената на къщата и предните стени на помещенията. В двата края на коридора са предвидени външна врата и преходна интериорна към всекидневната, която се явява и най-голяма като площ.
Проблемът е, че нито една вътрешна стена не е иззидана до гредореда, а само до 2,5м, което е и нивото на бетоновия "пояс" на пристройката. Върху стената на коридора лежат и подпорните греди на покрива.
С две думи - всички помещения, заедно с коридора са отворени. За съжаление късно разбрах за тези недомислици!
Понеже средствата за строежа се стопиха много бързо, моля за съвет как да направя термо изолация на покрива и помещенията!
1.Вариант:
Доиззиждане на на двете разделителни стени. Върху общата към коридора няма да мога и вариантът е затваряне с някакви плоскости.
Изолация с каменна вата и гипсокартон на целия покрив над всички помещения.
Тук ме притеснява участъка над банята - дали няма да прониква влага към останалите стаи и към термоизолацията и гредореда?
2.Като вариант 1, но с допълнително поставяне на таван от гипсокартон със съответните характеристики на всички помещения.
Сигурен съм, че това е най-правилният, но парите няма да ми стигнат със сигурност.
3.Само поставяне на хоризонтален таван от гипсокартон или друг изолационен материал на всички помещения. Мисля си за XPS, но не знам дали това се препоръчва специално за банята и е възможно при тези условия.

Тема "Изолация на таванско помещение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: