• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
Привет,искам да попитам дали може да се монтира гипсокартона директно върху тавана без конструкцията,т.е. директно да си го навинтя за гредите ? Става дума за каратаван на стара къща.Ще го направя колкото мога нивелиран и после ще се оправя със шпакловката евентуално.Изолация не ми трябва,имам на пода на покрива.Какво мислите по въпроса ?
jekasus - майстор
Нисък ти е тавана?
Ако е така, сложи ОСБ, лакираш го и по този начин избягваш шпакловка, боя и т.н..
Ами не е нисък честно казано,може да се сваля надолу още,тя е стара къща и е към 285см тавана.С осб съм правил един под на друга стая,криво ляво става,студент съм и не съм кой знае какъв майстор.Пак ли по същия начин става,да го хващам за гредите ? А после кривините как ще ги оправям,че тавана не е прав изобщо.
А относно гипсокартона,този начин с директното хващане възможен ли е или ще бъде временна работа един вид.
Тани - модератор
Гредите отгоре са ти "живи" и се движат с промяна на времето. Поставянето на картона на скара компенсира тези микродвижения. Ако отгоре живеят хора дори подходяща конструкция може да не успее да компенсира движението в зависимост от състоянието на тавана и фугите да се напукат! Освен това нивелирането ще ти е проблем , ако решиш да захващаш гипскартона директно за гредите, а и разстоянията между гредите може да не са подходящи!
cybersas - специалист
Правилно те съветва Тани - същото беше при мен в детската - цялата мазилка от каратавана сваляш (голяма е мърсотия и смрад, ама тва е), двойна скара с добра нивелация, 12.5 картон - ленти на стените хартиени и нямаш грижи - 3 години не е мръднал, а над нас живееха слонове :)
Тани - модератор
Това със свалянето на мазилката може да се пропусне! Достатъчно е само да се отрият местоположенията на гредите. Ако отгоре е подпокривното пространство , дори няма да е необходимо да се кърти въобще мазилка отдолу за да се разбере къде са гредите.Просто от горе надолу с перфоратор , бормашина или обикновен пирон се пробива мазилката от двата края на всяка греда , за да се маркира къде е !
cybersas - специалист
При мен беше се много напукала, че и паднала на места и не ми се искаше като слоновете танцуват горе да ми се сипе прах през луничките примерно - та затова. Малко хамалогия, ама спиш спокойно, че децата ти не дишат прах.

П.П. Луничките са от тези, дето се въртят наляво надясно и си има технологичен отвор - не са плътни.
Тани - модератор
А не сложи ли и вата над гипскартона :? Тя би решила проблема , ако не е бил прекалено разбит тавана/мазилката :wink:
cybersas - специалист
Сложих, разбира се - няма да се циганя за 15 м2 хе хе. Даже двойна я сложих, че много се чува през този гредоред бе - ужас - при мен детска стая с две деца - горе спалня на студентки :-D Иначе да - много беше разбита мазилката и се ронеше, а и някакъв гаден мирис (то може и аз вече да си въобразявам, щот като я свалях хем с маска - ужас беше просто)
marmoz - специалист
Съжалявам Doky спирам :)
Doky написа:
Относно пода,става дума за гредоред,който скърца и е неравен,та искам отгоре да сложа осб и затова питам каква подготовка трябва да направя и каква дебелина осб е препоръчително да се сложи.
Щом е неравен директно ОСБ няма да стане,трябва скара ,дебелинат на ОСБ зависи от гъстотата на скарата
cybersas написа:
Аз лично не съм виждал идеално нивелирани греди - те затова са и греди - как ще догодиш нивелацията?! Ще подлагаш нещо?! Отделно - дървото си "мърда" - не само от ходене по него - топлинни разширения, влага, това-онова?!
За пода е по-засилено от тавана,т.е скърцането е с 95% вероятно да не спре.
Пусни снимки ако имаш,много помагат за намиране на решение :)
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за направа на таван с кнауф" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: