Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
peykoff - помощник
Привет на всички!
От доста време чета усилено форума, тъй като се реших да се опитам да направя нещо сам. Научих много неща, но човек като почне да прави нещо което не е и изникват много въпроси :sad:
Реших да почна с ремонт на стая, която ще е бъдеща спалня. Къщата е на два етажа гредоред. Стаята която правя е на втория етаж. Днес започнах да бутам мазилката на тавана тъй като беше много напукана, а и новия таван ще е окачен с двойна скара предвид многото предимства на тази конструкция за които четох в форума. След като махнах мазилката останаха само летвичките, а над тях гредите. Идеята ми беше да махна летвичките, но след като махнах 2-3 над тях си зейна целия покрив. Махането им значи да остава стаята без никакъв таван, а аз исках да започна първо с стените. Тук е и питането ми - ако ги махна къде да хвана горното UD?
Мога ли да направя друго - да си направя предстенната обшивка като хвана УД-то за летвичките на тавана(проблем ли е че не са нивелирани и идеално равни), тоест да не ги махам и после да си хвана тавана и директните му окачвачи за гредите с някакви по-дълги видии за дърво. Гредите се виждат. Въпроса ми е колко минимално ще се смъкне тавана при положение, че ще правя двойна скара и тавана не е от най-равните сега. Опасенията са ми да не стане много ниска стаята, сега е с височина 2.7м.
Другото, което искам да попитам е при положение, че не махам летвичките над тах между гредите на тавана какво мога да сложа за допълнителна изолация? От долната страна между нивата на двойната скара ще си сложа вата.
Станаха доста въпроси, но за мен това е само началото. Хъса и мотивацията ги имам, въпроса е че в процеса на работа ще мис изникват някои въпросчета 100% и ще се радвам, ако има кой да ми помага. Разчитам много на форума!
peykoff - помощник
Колеги съфорумци, благодаря Ви много за отговорите. Очаквах все пак някой да се отзове и да ми помогне нали все пак за това е форум, да му се невиди :!:
Както и да е, на някои въпроси си отговорих сам, но нещо все още не ми е ясно, тъй като прочетох доста теми с много различни отговори и незнам кое е правилното.
Качих се на тавана и изчистих всичките боклуци насъбирали се между гредите, само който го е правил знае за какво говоря :vom:
Сега питането ми е какда направя изолацията на тавана.
1. Между гредите смятам да сложа минерална вата от тази която е на ролка, тъй като разстоянието между гредите е 50-60см. Смятам да сложа 10см. Да сложа ли найлон под ватата? Да сложа ли нещо над ватата, за да се подсигуря за евентуално прокапване на покрива и ако да какво?
2. Отдолу скарата ще е двойна. Смятах да сложа вата 10см, х 5см по носещите и монтажните, кръстосана. Приятели ме съветват, че 20см вата колкото ще се получи е излишно и хабене на пари? Колко е най-добре да е дебелината и според вас?
3. Да сложа ли найлон след ватата на самата конструкция между ватата и картона. Прочетох много места за мястото на пароизолацията и тотално се обърках. Необходим ли е в моя случай?
Ще се радвам, ако някой колега се окаже по-отзивчив и ми помогне с решенията които трябва да предприема. Нали все пак за това е форум? :)
VLADO66 - майстор
Сложи найлон между гипсокартона и ватата,а отгоре над горния слой вата пародуфузно фолио.20см. вата според новите изисквания за ТИ е съвсем нормална дебелина.
Тани - модератор
Направи си първо тавана и тогава захвани UD профила на предстенните обшивки за гипскартона на тавана. По този начин дори да има някакво движение на тавана заради гредореда, то предстенната обшивка ще се движи заедно с тавана и няма да се получат пукнатини в ъглите между стените и тавана. За целта, когато правиш тавана НЕ захващай гипскартона за UD профилите в стените!
За пароизолацията Владо вече ти е писал! Ватата на тавана никога не е достатъчна , а да не говорим за излишна! Както знаеш топлия въздух се движи нагоре и от там топлинните загуби са най-големи. Ватата не е скъпа, така че дори и да прекалиш, няма да се набуташ кой знае колко от финансова гледна точка! Аз бих сложил и още един слой напречно над гредите!
peykoff - помощник
Тани написа:
Направи си първо тавана и тогава захвани UD профила на предстенните обшивки за гипскартона на тавана. По този начин дори да има някакво движение на тавана заради гредореда, то предстенната обшивка ще се движи заедно с тавана и няма да се получат пукнатини в ъглите между стените и тавана. За целта, когато правиш тавана НЕ захващай гипскартона за UD профилите в стените!
За пароизолацията Владо вече ти е писал! Ватата на тавана никога не е достатъчна , а да не говорим за излишна! Както знаеш топлия въздух се движи нагоре и от там топлинните загуби са най-големи. Ватата не е скъпа, така че дори и да прекалиш, няма да се набуташ кой знае колко от финансова гледна точка! Аз бих сложил и още един слой напречно над гредите!
За ватата вече съм го решил, колкото повече....вече ми се разясни :) Само не мога да намеря в нета цени пък и как изглежда изобщо това пародифузно фолио?
Благодаря за съвета Тани, прочетох доста твои коментари докато се "образовам" по въпросите на сухото строителство и това което ми казваш за тавана сигурно е така. Аз обаче как да го кажа, вече имам психическата нагласа, че ще правя стените. Първо, защото нямам опит с конструкциите от гипсокартон и си мисля че направата на тавана ще ми е по-трудна. Искам да си изправя първо стените, да видя дали ме бива в това или ще трябва да викам майстор, защото едно е да имаш голямо желание друго е да го направиш.
Тавана на първия етаж е гипсокартон с единична конструкция правена от майстори преди 3 години някъде. До момента нищо не е пръднало, при положение че конструкцията е единична(даже нямаше напречни ЦД-та) и на горния етаж се ходи, гредоред е. Та затова си мисля, че при положение че тавана който ще правя е на втория етаж, а отгоре е необитаем таван няма да имам проблеми с напукване. Гредите са изсъхнали и миналия ден като се качвах ги огледах, здрави са, няма пукане или скърцане...абе изглеждат ми стабилни.
По въпрос на това което ми писа, при положение че направа първо стените и захвана на тях УД-то за тавана да хващам ли самия картон на тавана за УД-то. По-добре ли ще е тавана да се мести с стените при евентуално движние, или да не го захващам, да си сложа лента между стената и тавана и т.н. Как мислите кое е по-дачно при този вариант при положение, че предстенната обшивка е хваната за летвичките на каратавана?

п.п. Искам да попитам модераторите защо не мога да изпращам ЛС и даже да чета тезаи, които са ми пратени? Благодаря
Тани - модератор
peykoff написа:
По въпрос на това което ми писа, при положение че направа първо стените и захвана на тях УД-то за тавана да хващам ли самия картон на тавана за УД-то. По-добре ли ще е тавана да се мести с стените при евентуално движние, или да не го захващам, да си сложа лента между стената и тавана и т.н. Как мислите кое е по-дачно при този вариант при положение, че предстенната обшивка е хваната за летвичките на каратавана?
Ако си спазиш изискванията монтажните CD профили да са на 10 см. от стената , то няма никакъв смисъл въобще да слагаш UD. Ако носещите ти профили са на 15 см. от стената, то са излишни и UD профилите, които са перпендикулярни на монтажните CD профили. На практика обаче, заради масовото използване на директни окачвачи, трябва да се остави разстояние от стената до първия носещ профил , поне колкото ти е дълъг винтоверта + един винт " копче" , за да ти е възможно после да захванеш профила за директния окачваш и от двете страни. В този случай е необходимо да монтираш и UD на стената , в което да влезнат монтажните CD профили, но не е необходимо да захващаш картона за UD профила! Сега горенаписаното може да ти звучи малко абстрактно, но като започнеш да правиш тавана и стигнеш до чертането на местата на окачвачите , ще ти се изясни .
peykoff - помощник
Тани написа:
peykoff написа:
Ако си спазиш изискванията монтажните CD профили да са на 10 см. от стената , то няма никакъв смисъл въобще да слагаш UD. Ако носещите ти профили са на 15 см. от стената, то са излишни и UD профилите, които са перпендикулярни на монтажните CD профили. На практика обаче, заради масовото използване на директни окачвачи, трябва да се остави разстояние от стената до първия носещ профил , поне колкото ти е дълъг винтоверта + един винт " копче" , за да ти е възможно после да захванеш профила за директния окачваш и от двете страни. В този случай е необходимо да монтираш и UD на стената , в което да влезнат монтажните CD профили, но не е необходимо да захващаш картона за UD профила! Сега горенаписаното може да ти звучи малко абстрактно, но като започнеш да правиш тавана и стигнеш до чертането на местата на окачвачите , ще ти се изясни .
Не, не ми звучи абстрактно. Разбрах те какво искаш да ми кажеш. Много ми помогна тази тема viewtopic.php?f=48&t=37850 като моя таван си го представам с конструкция близка до тази. На снимките не мога да видя много добре, но си мисля че тук картона също не е хващан за УД профилите.
peykoff - помощник
Колеги, ще използвам темата си, за да попитам и още нещот което ме мъчи. При започването направата на предстенната обшивка се започва с УД "рамката". Ясна ми е цялата конструкция, но в нито една тема не открих(пък и в клипчетата които има в нета не е споменато) по какъв начин да се позиционира първия профил така че да се получи стената права, при положение че старите стени са недотам прави. Кой профил да се сложи пръв на пода, вертикалните, на тавана? Питах момчета, които се занимават с гипсокартон, но не получих точен отговор, всеки си има начин. Някой може ли да ми каже най-лесния начин или поне правилен такъв, ще съм му благодарен. :)
Тани - модератор
Дай линк към клипче(та), за да видим какво точно пропускаш да видиш. Ако от клипчето не можеш да разбереш, надали ще можем да ти обясним само с думи.

Тема "Въпроси за таван на гредоред?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: