• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
themask - специалист
Здравейте,
Искам да направя дървен тавана в банята. За целта имам нужда от помощ - дайте идеи с какво да обработя дървения материал, за да не се повреди от влагата.
Продавачите на лак казват, че маслото нищо не предпазва и ще започне да се изкривява дървото. Продавачите на масло казват, че лакът ще почне да се лющи след време.
Все трябва да има някакъв начин :)

Благодаря предварително!
themask написа:
Здравейте,
Искам да направя дървен тавана в банята. За целта имам нужда от помощ - дайте идеи с какво да обработя дървения материал, за да не се повреди от влагата.
Продавачите на лак казват, че маслото нищо не предпазва и ще започне да се изкривява дървото. Продавачите на масло казват, че лакът ще почне да се лющи след време.
Все трябва да има някакъв начин :)

Благодаря предварително!
имам такъв таван лакиран с яхтен лак и вече 15 год не е мръднал
parketmilanov - специалист
това което знам от обща култура за помещения в баня е избира се много чист материал без чворове,монтира се на скара,и пирони а за финиша най-добре е яхтен лак както каза колегата но имай в предвид че дори и след десетата година пак ще почне да се поналюпва особенно ако нямаш добра вентилация в банята ,така че гласът за маслото като по лесна подръжка е един в повече ,минуса за маслото е че е доста по скъпо и трябва веднъж на 1 или две години да се преомаслява като декинг настилките ./там е 2 пъти годишно/
така че избора е твой .
ПС>с масло става малко по красиво според мен а и освен това можеш да го докараш красиво на цвят/маслата са доста лесни за полупрофесионална употреба/.докато с лаковете ще ти е далеч по трудно да постигнеш желан мебелен ефект.
има още нещо което е минуса на лаковете от яхтен тип./само гланц са./и за привържениците на големия дворцов блясък е прекрасно но за хора които не желаят да им блещука тавана си е проблем така че и тука още един плюс за маслата.
themask - специалист
[/quote]
имам такъв таван лакиран с яхтен лак и вече 15 год не е мръднал[/quote]

Това в банята ли? И казваш не се измята или хваща плесени от влагата? Значи 1:0 за лак дотук :)
themask - специалист
parketmilanov написа:
това което знам от обща култура за помещения в баня е избира се много чист материал без чворове,монтира се на скара,и пирони а за финиша най-добре е яхтен лак както каза колегата но имай в предвид че дори и след десетата година пак ще почне да се поналюпва особенно ако нямаш добра вентилация в банята ,така че гласът за маслото като по лесна подръжка е един в повече ,минуса за маслото е че е доста по скъпо и трябва веднъж на 1 или две години да се преомаслява като декинг настилките ./там е 2 пъти годишно/
така че избора е твой .
ПС>с масло става малко по красиво според мен а и освен това можеш да го докараш красиво на цвят/маслата са доста лесни за полупрофесионална употреба/.докато с лаковете ще ти е далеч по трудно да постигнеш желан мебелен ефект.
има още нещо което е минуса на лаковете от яхтен тип./само гланц са./и за привържениците на големия дворцов блясък е прекрасно но за хора които не желаят да им блещука тавана си е проблем така че и тука още един плюс за маслата.
Това, което казваш звучи логично. Аз не мога да си отговоря на въпроса дали дървото трябва да се "запечата" или трябва да се остави да диша. Оттук ще следва и логичният избор на покритието.
Между другото има и още един вариант за запечатване с вакса (wax oil). Мнения за него?
parketmilanov - специалист
wax oil /масло/ си е един и същ продукт.
дали ще е цветно безцветно
потърси в гугъл OSMO
там имат продукти за почти всички казуси .
а решението бих го взел аз на такава база-
имам ли и каква ми е аспирацията.
какво дърво ще сложа на тавана /чам , някакво екзотично-според бюджета/
и тогава отговора ще дойде сам .
погледни и в ytube там можеш да вземеш мнения под формата на клипчета и така
логиката ако имаш добър бюджет и е много влажно в банята е масло .
иначе стандартните варианти яхтен лак/стига да не е български/ ,чамова ламперия и ще блести и няма да мръдне
schuldiner - майстор
themask написа:
имам такъв таван лакиран с яхтен лак и вече 15 год не е мръднал[/quote]

Това в банята ли? И казваш не се измята или хваща плесени от влагата? Значи 1:0 за лак дотук :)[/quote]

2:0
И аз имам такъв. Лакиран е веднъж 1988-ма. Вентилация в банята няма, проветрението е през дъските на тавана към подпокривното (грешно е, ама соц-строителство, кво да се прави). Конденз при къпане бол, щети никакви. За да не стои прекалено лъскаво, нанася се много тънко, макс. 3 ръце с грунда (при мен са две) - пак запечатва, но остава част от релефа на дъските.

ПП Имам останал български лак от 80-те - като го сравнявам със сегашните... ами те повечето от сравнително евтините не стават, дори и небългарските.
torbalan - Дървен философ
Няма ли да е най-добре с някакъв хубав лак за дограма?

В крайна сметка той за това е предвиден :)
EDI - майстор
Определено бих предпочел на водна основа, обработени от двете страни.Спокойно можеш да си вземеш някакъв готов декинг, било чамов, било екзотичен, той е добре импрегниран и от двете страни.Покритието, било лак, било продукти на ОСМО/ както каза колегата/, също задължително от всички страни и цепнатини.Монтаж с неръджаеми крепежи.
  • 1
  • 2

Тема "Защитно покритие на дървен таван в баня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: