Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
dokobg - специалист
Здравейте, майстори
купил сам си 16 инчови тонколони за автомобил които искам да монтирам в окаченият таван, но мисля че с дюбели няма да стане. Искам да попитам за по удачен начин, ако може и да не е с даржени трупчета. В главата ми се варти вариант за захващане тип Луна с пружина, която да закрепя на тонколоната и да сам спокоен че няма да падне от тавана някои ден от високият бас.
The_FAN - специалист
е защо се чудиш като има такива

http://avitel-bg.com/professional_sound ... s/csl_623/

и са точно за тази цел......
sstefanov - майстор
1. Автомобилните говорители въобще не са подходящи за домашно озвучаване.
2. От поставени в окачен таван говорители не може да очакваш никакво качество, още по-малко - бас.
При теб има комбинация от двете!

Ако искаш да дрънка нещо - ще стане. Обаче не очаквай нищо повече.
dokobg - специалист
sstefanov незнам защо мислиш така, надявам се да не си прав :drinkers: . Сам по себе си окаченият таван представлява затворена кутия, което ме навежда на мисълта, че няма да имам проблем. Както и да е, това е друга тема за която ще ви пиша в последствие.
Въпросът е как да приспособя 16см. говорител със скоба с пружина ( като от луничка ) за да стегне порядачно добре за тавана. Не с дюбел .
sstefanov - майстор
Ето по-подробно моите основания против тавана:

1. Дебелината на стените на моите тонколони е между 22 и 40 мм шперплат и талашит и пак се усеща как резонират, дори и при 2-3 вата мощност. Сравни го с 9 мм гипскартон на тавана и ще разбереш колко е прозрачна за звука оформената от този материал "кутия".
2. Кутията трябва да е херметична, което въобще не е така на тавана.
3. Кутията трябва да има изчислени размери според говорителя и желаните параметри на озучаване.
4. Таванът не понася силни вибрации и ще се напука между плочите.
5. Всички винтчета, окачвачи и ламарини по тавана ще дрънчат (повече или по-малко) със звука.
6. Всеки говорител е насочен. Ако говорителите са монтирани на тавана, ще трябва да слушаш легнал на пода под тях, за да получиш добра стерео картина (ако въобще е възможно).
7. Говорителите трябва да са затегнати здраво за панела, което е доста трудно да стане с гипскартон. При всички положения ще трябва да правиш някакви подложки от вътрешната страна. Те трябва да са с доста голяма площ, за да разпределят усилието и да не спукат гипскартона.

Има и други, но и само 2-3 от изброените би трябвало да стигат, за да те откажат от идеята :)
Аз те предупреждавам, ще се радвам ако не съм бил прав.

Пиши за резултата.
Успех!
dokobg - специалист
Да, някои от твърденията са основателни, но моят таван най-общо казано е разделен на 3 части като мястото на колонити е около 1 метър с 2 профила от двете страни и цели плочи от гипскартон. Мисля, че с някой от точките ти няма да има проблем. Друг е въпросът, че колоните ги дават 50W, което според мен значи 15 до 20max., и все пак няма да правя дискотека в апартамента, по скоро само за ефект ще са :).
Та, със захващането някой да сподели нещо.
Тани - модератор
Слагаш през отвора достатъчно дълги за да са стабилни метални профили от горната страна на гипскартона и за тях завиваш през картона тонколоните. Преди това захващаш с рапидки и самите профили за гипскартона.
KnauFer - специалист
Тани е прав ,аз бих допълнил конструкцията ,която ще държи говорителя да е хваната с директен окачвач ,на който - "перата" му ,да са хванати профили Уд по дължината на пластините с цел здрава връзка .
За да свири добре 1 високоговорител е важно да е хванат за здрава повърхност !
Дано си ме разбрал ..
tomny - специалист
16-инчови говорители със сигурност ще напукат фугите между отделните панели гипсокартон. Изпълнението е наистина аматьорско, нискочестотни говорители не се слагат на таван. Обърни внимание, на всички тонколони "басите" са отдолу. Обяснението е дълго и сложно, но ако ги сложиш на тавана, няма да ги чуваш. Ако държиш звука да ти идва отгоре, елегантното решение е да сложиш средно и високо-честотни говорители на тавана, и един съб-уфер някъде на пода. Ще ти трябват и съответните филтри.
cybersas - специалист
tomny написа:
16-инчови говорители със сигурност ще напукат фугите между отделните панели гипсокартон. Изпълнението е наистина аматьорско, нискочестотни говорители не се слагат на таван. Обърни внимание, на всички тонколони "басите" са отдолу. Обяснението е дълго и сложно, но ако ги сложиш на тавана, няма да ги чуваш. Ако държиш звука да ти идва отгоре, елегантното решение е да сложиш средно и високо-честотни говорители на тавана, и един съб-уфер някъде на пода. Ще ти трябват и съответните филтри.
Нема такъв филм. Ела да се изкъпеш в моята баня да видиш :) И съба е горе и 4 пищялки - за по лесно разкостих една система за PC на Genius 3.1. Всичко е хванато за картона, купих си мрежички за кола - да не седи грозно изотдолу и вече втора година бичи на 6 и вервай ми - бас има. :partyman: Отделно мое да си пускам телевизора, уредбата или каквото ми хрумне вътре... Не били влагозащите ни - ми не са - ама бичат. За $90 толкоз. Ако нещо се прецака (след 2 год+ експлоатация що ли се съмнявам) - още $90 и те така. Стига плашили хората. Ако не вярвате - ще снимам.

П.П. Хе хе - забравих - за да лепне плътно съба - щото в него е и усилвателя - знаете ги за PCта - съм му залепил отгоре една тухла четворка - да го държи плътно до ГК. Направи си сам отвсякъде. Верно трябва да го снимам :supz:

Тема "Въпрос за тонколони в окачен таван" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: