• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
garvanski - напреднал
Здравейте, майстори.
Отдавна само чета форума и съм научил доста от него, но дойде време и аз да потърся помощ от вас.
Правя ремонт на нов апартамент, който е на шпакловка и замазка. Реших да се започва от банята. За плочките ще ангажирам майстор, но тавана ще е растерен 60/60см. и искам да си го правя сам. Четох много по темата, но така и не успях да зацепя как се изчисляват материалите, паната, и начина на изготвяне на работния чертеж.
Качвам схема на банята ми, която е около 3 кв.м. и моля да ми помогнете по нея да си изчисля колко L- профила, основни профила, окачващи телове, напречни профили- 120см., напречни профили- 60 см. и пана 60/60см. ще са ми необходими.
Също ако може някой в/у схемата ми да нахвърля как правилно да монтирам основните профили, окачващите телове към тях, напречните 120см. и напречните 60см.
Благодаря предварително.
Поздрави.

Прикачен файл

схема на банята.png
схема на банята.png (13.24 KиБ) Видяна 7456 пъти
Pooh - майстор
Надявам се схемата да е достатъчно ясна. Ако не се разбира, кой профил - какъв е - ще ги шаря в различен цвят. :wink:
Т-носещ : 1бр.
Т-120 : 5бр.
Т-60 : 5бр.
L : 3бр.
К-кт окачвачи : 2/3бр.
Пана : 9бр.

Да се има предвид, че сметките са според дадените размери. Ако има разминаване в размерите, може и да не достигне материал - ивиците и късите профили са точен остатък от целите пана/профили.

Прикачен файл

Raster_0027.jpg
Схема - растер
Raster_0027.jpg (32.04 KиБ) Видяна 7451 пъти
garvanski - напреднал
Разбрах как да си определя с какви парчета да започна, но не съм сигурен кой профил е носещ, кой е 120см и кой е 60см. Ако имаш време може ли да ги направиш с цветове на твоята схема и да ми отбележиш къде се захващат окачвачите за основния профил?
Pooh - майстор
Ако нещо по означенията не е ясно - да обяснявам, но все си мисля, че се разбира, кое - какво е.

Прикачен файл

Raster_0027_1.jpg
Raster_0027_1.jpg (45.23 KиБ) Видяна 7384 пъти
garvanski - напреднал
Отлично обяснено! Всичко ми стана ясно. Много благодаря за помощта. :partyman:

За да не пускам друга тема в същия раздел в тази ще попитам и за следното:
Става въпрос за дневна с трапезария и кухня в едно помещение 30 кв.м.
Решил съм да направя изолация на всички тавани с окачен таван от ГК и вата 5 см. Освен това ми се ще да се отпуснат и бордове за скрито осветление от ГК (най- обикновени с прави ъгли).
Проблема е там, че горния край на прозорците и вратата към терасата са само на 10- 12 см. от стандартния таван и се чудя как да постъпя. Можете ли да ми кажете на колко см. трябва да се спусне окачения таван с вата 5 см. и съответно бордовете за скритото осветление?
Качвам схема за да добиете представа каква ми е идеята. Също можете ли да погледнете разположението на луничките дали е ОК и за основно осветление в дневната какво да сложа?
Смело критикувайте или подкрепяйте идеята ми, за да стане както трябва :)
Поздрави.

Прикачен файл

ОКАЧЕН ТАВАН СХЕМА ДНЕВНАТА.png
ОКАЧЕН ТАВАН СХЕМА ДНЕВНАТА.png (31.9 KиБ) Видяна 7371 пъти
Pooh - майстор
Виж тук, за едно от възможните решения.
petkomz - специалист
Абонирам се за темата...
garvanski - напреднал
Най- накрая намерих време да си направя тавана в банята, но възникна малък проблем. Взел съм всичко необходимо за окачения таван. Проблема е, че банята ми е с пластмасови лайсни на ъглите (вътрешни и външни) и L- профилите не мога да ги оформя за да ги напасна в ъглите, защото ъгловите лайсни са заоблени. Моля който е в по- запознат и е правил растерен таван на такава баня с pvc ъгли да даде акъл как да си напасна L- профилите в ъглите.
Също така как се закрепва носещия профил за L- профила, защото виждам, че в краищата си има планки като на 120 и 60см.- вите профили, но L- профилите нямат гнездо за тях?
Pooh - майстор
L профила се зарязва под ъгъл, където има PVC лайсни. После може и да се оформи със силикон - въпрос на вкус и избор.
Носещите профили ЛЯГАТ върху L профила свободно. На място ги държат наредените пана.
garvanski - напреднал
Зарязването в ъглите не е проблем, зарязвам си ги на 45 градуса, но проблема е, че незнам как или с какво да се заоблят ъглите заради лайсните м/у плочките и не лягат добре в ъгъла. Опитах с малък ъглошлайф , но много грозно стават ръбовете.
Лайсните са от този тип на снимката:

Прикачен файл

images.jpg
images.jpg (8.86 KиБ) Видяна 7012 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Моля за помощ за растерен таван." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: