• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
bidjo - напреднал
Решил съм да си направя окачен таван на две нива от ГК в кухнята.
Това е схемата
Прикачен файл:
TAvan.jpg

Ниво1 ще е на 50мм от тавана с скара на на едно ниво, а Ниво2 е на 200мм, тук може и двойна скара.
ЦД профилите съм ги предвидил да са през 40см, така че да може листите да се срещнат в/у профила

От това което прочетох по темата за окачените тавани, май бъркам за посоката на профилите.
Има ли една такава работа, а?
bidjo - напреднал
Така по-добре ли е?
Прикачен файл:
TAvan_2.jpg
Не че някой е казал нещо за предната схема, ама аз да ле самокоригирам.
todor_kynev - напреднал
ниво 2 е продължение на ниво 1 само дето е 200мм.Или греша.
Тани - модератор
bidjo написа:
Така по-добре ли е?
Прикачен файл:
TAvan_2.jpg
Не че някой е казал нещо за предната схема, ама аз да ле самокоригирам.
Да , така трябва да са разположени профилите.
Pooh - майстор
Ако са през 40 см. и първият вариант е верен.
Двойната скара за второто ниво е задължителна (това което слиза на 20см.)
Тани - модератор
Пух, ако го правим аз и ти, наистина става и по първия вариант, защото ще изпълним добре снадките по нефабричния кант. Лично аз ползвам хартиена лента за там и пукнатини са немислими. Когато давам съвети на начинаещи, препоръчвам под тази снадка да има профил. Забелязал съм, че шпакловането на фабричните кантове им се отдава повече, а на нефабричните претъркват лентите с шкурката при шлайфането. Не казвам, че не си прав, а как ще му е по-лесно на питащия :wink:
Pooh - майстор
:prayer:
Изчерпателно и точно!
ГоУем си Тани. :2thumbs:
prascho - майстор
От малкия ми опит /таван на две помещения/ бих се придържал към няколко основни правила:

1. Таван с двойна скара задължително. Дали ще избереш схема 1 или схема 2 е лесно да се изходи ако вземеш под внимание необходимото количество профили. Аз лично бих разделил късата страна пускайки профили между 800-1000 мм с директни окачавачи към тавана. Към тях бих захванал напречни профили посредством кръстовидни връзки /второто ниво на скарата/ през 500мм /може и по-малко, но не повече от 550/, като разделиш разстоянието на стаята и ги разпределиш равномерно. При разпределението на профилите на втората /долна/ част от скарата човек се съобразява с три неща:
- винаги листовете ГК се поставят перпендикулярно на последните профили /втората част от скарата/
- при един слой ГК /с размерите на листовете ГК/- при мястото на съединение на листовете трябва да има профил. Това се води нефабричен кант. Хубаво е да се отнеме от ръба на двата листа при застъпването за да може да попадне материал.
- при два слоя ГК /с размерите на листовете ГК и при двата слоя/ - трябва освен второто условие допълнително да се съобразиш с това, къде ще се презастъпят листовете на втория слой /с отместване/ и да се предвиди профил. С две думи сглобката на листовете с разпидки отново трябва да легне на профил. Задължително шпакловане между двата слоя с лента и фугопълнител.

С две думи правилното разположение на скарата е фундаментално за крайния резултат. За целта трябва да си наясно какво точно искаш. И при схема 1 или при схема 2 под нефабричната фуга трябва да се сложи CD профил задължително!

съвет: Сметни си профилите при случай 1 и при случай 2. Това е определящо. Изпълнението и при двете разположения трябва да е изпълнено според правилата. Аз лично бих направил двойна скара на цялото помещение и след това бих пуснал долното ниво. /коства повече материали, но предимството е устойчивост и след време като ти омръзне може да преминеш към едно ниво без никакви усилия/

И
ivanovrg - специалист
Тани доколкото виждам той е показал че ще слага само цели листи.Значи ще има само фабричната фуга да шпаклова и в двата варианта

втората схема е по правилна-картон е перпендикулярно на профилите

и въпреки това - двете половини на тавана са доста малки по размери ,така че по който и вариант да го направи , все е правилно

п.п.
размерите на двете схеми са малко различни
bidjo - напреднал
Благодаря на всички за съветите, но нещата малко се промениха и сега ще го преправям, вместо да го изграждам.
Поради липса на време и лек застои на ремонта в бъдещата кухня, се появиха леки конфликти в семейството.
Жената реши да вземе ремонта в свои ръце и намери някакъв майстор дето бил познат на братовчедка и. Човека каза няма проблеми, окачен таван с дъга на две нива, шпакловка, замазка на пода и няколко довършителни неща, няма невъзможни неща. Начатка всичко за два дни и вика готово, сатана перфектно. Гледам аз перфектната работа дето я е свършил и само роднинската връзка на жената ме спира да му :axe: и да го изритам през прозореца на комшиите два етажа над мен (щото ние сме едва на първия етаж). Дъгата за която има чертеж с подробни размери се състоеше от два до три прави участъка, а малкото излизащо ъгълче в лявата страна го е направил от гипс+пълнеж. Горните ъгли между таван/стена са като бурно море, а цялата шпакловка е на язви и черти. А накрая жената вика, като те гледам май нещо не ти харесва, а аз стискам зъби и мълча щото да не стане лошо.
Най-накрая се разбрахме с жената да преправя нещата. Още не беше изсъхнал гипса и го подпуках, изрязах дъгата и махнах част от горното ниво на тавана (няма да ви разказвам какви са нещата над гипсокартона, мъка, мъка,но ще издържи) . Сега ще изградя отново дъгата и тук нещата са ясни. Не ми е ясно как да постъпя с шпакловането на фугите между стария, вече шпаклован ГК и новия, при условие че ръбовете не са фабрични. Каква лента с какво да шпакловам, трябва ли да шкурна малко края на шпаклования ГК и т.н.
  • 1
  • 2

Тема "Така ли се прави?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: