• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
Имам едно подпокривно пространство, което бих искал да позапуша и идеята ми е да накова вата между съществуващите греди и да я затворя отгоре (отдолу) с пресован картон.
Това е стар таван с греди, върху тях дъски, върху тях мушама и най-отгоре керемиди, изглежда ето така:

Изображение

Преправяне на целия покрив в момента не ми е опция (макар че рано или късно това трябва да се случи), затова искам на тоя етап да мина само с вата, която е доста евтина.
На въпроса - от това което попрочетох, разбирам че между тая вата и дъските трябва да има разстояние през което да циркулира въздух за да не мухлясва и изгнива ако се случи да прокапе/протече някъде.
В интернет намирам решение, което на английски се нарича "baffle vents", но нямам идея как се нарича на български и дали изобщо се продава тук. Някой знае ли къде бих могъл да намеря и колко евентуално би струвало? Става въпрос за тия розовите тарелки от картинката по-долу.

Изображение

Ми тва е. Благодаря предварително на отзовалите се.

П.П.
Извинявам се ако не съм уцелел точния раздел.
VLADO66 - майстор
Не съм ги виждал да се продават в България но ако държиш да сложиш нещо подобно,би могъл да разкроиш LT ламарина
gosho86 - напреднал
И аз не съм ги срещал тук, пробвай с найлон, а и има и вата с паро-пропоскливо фолио, което би трябвало да свърши работа, от долната страна с гипс картон ли ще го правиш?
По-скоро няма да е гипс-картон. На тавана вече се намират двадесетина листа пресован картон и мисля да използвам тях за да го затворя. Основно защото не искам да инвестоирам много, а така и така ще трябва да се преправи читаво след време.
Интересно е, че никой не е чувал за подобни "вафли"... :?
dadko - майстор
то идеята на тези "вафли" е да се осигури вентилация на покрива. Нещо, което може да се постигне и с обикновено паропропускливо фолио и летви
Като на картинката тук
Изображение

С тези летви и фолиото се образува проветрителен канал
8180 - майстор
Според мен:
- Авторът хич не трябва да се "коси", че не намира "вафлите" тук. Почти не си представям как би ги монтирал на готов покрив. Надявам се, че въпросните "вафли" са паропропускливи, каквито би трябвало да бъдат там. В тази връзка ЛТ-ламарината НЕ СТАВА.
- Показаният от dadko вариант с ПАОПРЭПУСКЛИВО фолио е напълно изпълним в случая, макар на нов покрив да е по-лесно.
Стиви - специалист
Предполагам, че след като външния вид не е от значение, подпокривното пространство няма да се ползва за жилищни нужди. В такъв случай, изолирането на пода на подпокривното, като просто нахвърляш ватата отгоре ще е много по ефективно и икономично, защото площта е по-малка и с едно и също количество вата ще можеш да постихнеш по-голяма дебелина. Ако ползваш част от таванското за складиране , може да върху ватата да сложиш палети. Единствения проблем може да възникне, ако нямаш врата достъпа за тавана е капандура, а не врата и няма как да качиш палетите.
8180 - майстор
Стиви написа:
...
+1. Пропуснах го в предишното си включване.
VLADO66 - майстор
Целта на занятието с въпросните съоръжения е не през самите тях да прониква въздух,а да осигури вентилация на подпокриввото пространство в посока от стрехата към билото.В Америка съм наблюдавал че се поставя,но в комбинация с вентилационни елементи монтирани на стрехата и билото.По този начин се осигурява през лятото един изолиращ микроклимат в подпокривното пространство.
8180 - майстор
VLADO66 написа:
По този начин се осигурява през лятото един изолиращ микроклимат в подпокривното пространство.
Вентилираният покрив има и др. свойства, които налагат съответни изисквания към въпросните елементи или мембраната, а именно (в допълнение на Владо):
- отвеждат аварийно водата от течове към стрехата;
- отвеждат евентуално проникнала дифузна влага от ТИ към билото през зимата (писах за паропропускливост на този слой);
- намаляват разликата в температурата от двете страни на крайното покритие, което увеличава дълговечността му. Особено полезно при битумни керемиди;
- сушат (или отвеждат) конденза от вътрешната страна на крайното покритие;
- препятстват движението на въздух през покрива - климатична бариера, както и в горните слоеве на ватата при вятър, което намалява ТИ свойствата й;
- руснаците твърдят, че на такъв покрив се задържа повече сняг, сойто е допълнителна ТИ.

Може и да пропускам нещо, но с фолио/вафла този слой е много полезен и зиме и лете.
Владо писа, че трябва да е отворен към стреха и било.
Ако таванското е неизползваемо, ролята се изпълнява от самото таванско, а ТИ е на пода му (Стиви).
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за изолация на подпокривно пространство" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: