Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
ptankov - специалист
Здравейте,

В апартамента ще правим стаите една по една и започваме от спалнята. Планирано е да има окачен таван (НЕ сме на последен етаж) с вата за топло и шумо изолация. Сегашните прозорци са догоре, до тавана. В последния момент се сетихме, че ако новите са като старите, като се сложи после окачения таван, прозорцита няма да могат да се отварят. Колко да предвидя да са по-къси новите, за да може като се сложи окачения таван те да се отварят все пак? С други думи, колко е стандартно дебел един окачен таван като се сметне с картона и шпакловката?

Моля кажете, че утре трябва да пусна поръчката за дограмата.

Благодаря!
Andisi - специалист
Няма "стандартна" дебелина. Прави се колкото ти е добре на теб. Зависи от това колко е прав тавана и колко вата искаш да сложиш. Като минимум ако се прави единична скара е 5 см, за двойна май отива към 10см. Може да се направи и 20 см по-ниско ако искаш да сложиш повече вата.
ptankov - специалист
Благодаря за отговора. А какво е единична и двойна скара? Това да не е дали ще са един или два пласта картон или греша?
Andisi - специалист
Ето тук viewtopic.php?f=48&t=37850 Може да видиш какво представлява двойната скара. При единичната е същото, само че имаш един ред профили. По принцип се препоръчва да е двойна скарата.
ptankov - специалист
Значи, ще кажа на дограмаджиите да направят прозорците с 10 см по-къси и в тоя размер все ще можем да съберем някакъв окачен таван. Така ли е?
Andisi - специалист
Може и да може :wink: Ако бях на твое място, щях да направя първо тавана и да видя къде как ще дойде нивото. Тъй-като ако имаш 4 прозореца да речем и има кривина във плочата от 3 см. като ти правят тавана те ще оберат тази разлика в нивата, но нивата на прозорците може да се променят. Ако единия прозорец е на високия край на плочата и мериш от там, а другия е на ниския, ще имаш разлика 3 см, което също може да попречи на отварянето. Отделно разстоянието над прозореца до плочата трябва да се попълни с нещо, 10 см с пяна не си е работа.

Другия вариант е да дадеш едно ниво навсякъде и от него да мериш и таван и прозорци. Според мен е добре да оставиш и малко разстояние до новия таван. Т.е. ако ще гониш 10см спускане от сегашния таван, пусни прозорците поне на 20см. Няма да загубиш много светлина, ще спестиш малко пари и главоболия.
ptankov - специалист
Благодаря за отговора. Да, наистина има разлика в тавана - 2 или 3 см. Сега като ми каза се сетих за това и на всичкото отгоре имам прозорци на две слещуположни стени, така че тази разлика ще окаже влияние. А и трябва да взима в предвид дебелината на самия картон, той сегурно е 1 см. някъде... Значи 10 см. ще е малко, трябва да се остави повече.

Относно монтажа на дограмата, прав си, че 20 см пяна е много. Един колега ми подхвърли идеята като ми демонтират старата дограма да залепим итонг горе и тогава да се слага дограмата. Ма с итонг също не знам до колко е добре и здраво.
8180 - майстор
Попитай и жената дали ще иска пердета и корнизи?
Andisi - специалист
И аз не знам колко е здраво, но го правят масово и все пак трябва някакси да напълниш това място. Но за хубаво стягане на итонга си му трябва поне 2 дни, за да може да свалиш подпорите които ще го държат. През това време без прозорци не си е работа. Може стиропор да залепиш с пяна за лепене, примерно 15 см и после 5 см обикновена пяна. Може и метален профил над прозореца.
ni1986 - напреднал
A може просто да си поръча един уширителен pvc профил отгоре.

Тема "Окачен таван и смяна на дограма" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: